Pääkallotodistus: Ei syytä silitellä päitä – Suomen maajoukkueelta surkein suoritus 10 vuoteen

Mikko Leikkanen oli selkeästi Suomen paras pelaaja Sveitsiä vastaan. Kuva: IFF

Mikko Leikkanen oli selkeästi Suomen paras pelaaja Sveitsiä vastaan. Kuva: IFF

Suomi pelasi sunnuntaina Sveitsin MM-kisojen alkulohkon ottelussa isäntämaata vastaan heikon pelin. Sveitsi oli parempi pelissä maalein 7-5.

Suomalaisittain vielä huolestuttavampi merkki oli sinivalkoisten esitys, jolle ei ihan viime vuosilta löydy vastinetta, mutta ehkä edellisten Sveitsin kisojen katastrofifinaali 2012 antaa jonkinlaisen kaiun.

Sveitsi toki pelasi hyvin, ja iski kolmen maalin johtoon heti alussa. Se pelasi vahvaa pallollista peliä ja laittoi Suomen pallon kanssa todella ahtaalle varsinkin kaksi ensimmäistä erää. Suomen prässipeli oli avausotteluun nähden olematonta ensimmäiset kaksi erää.

Suomi ei päässyt hyökkäyspäähän oikein millään muotoa. Sen yksikään kentällinen ei onnistunut pelissään. Suomen ainoat 5v5-maalit (2) teki ykkösviisikko, mutta se taas teki omassa päässä kaikkensa, että Sveitsi saisi voiton kotiin.

Kakkosviisikon peli ei asettunut uomiinsa avauspelissä, mutta ei tässä toisessakaan ottelussa. Ketju on toistaiseksi ainoastaan päästänyt maaleja, mutta ei ole tulivoimastaan huolimatta onnistunut maalinteossa. Kolmosviisikko ei päässyt lähellekään avauspelin tasoa. Sekään ei olisi ehkä haitannut, jos 1. ja 2. viisikot olisivat onnistuneet omassa pelissään.

Maalivahti Lassi Torisevan suoritus ei ollut pelin vaatimalla tasolla. Se ei myöskään helpottanut, sillä aina kun Suomi meinasi päästä peliin mukaan, helähti myös omassa päässä.

Ainoana valopilkkuna voi pitää puolustaja Mikko Leikkasta (1+1), joka onnistui ottelussa. Muute eivät päässeet edes perustasolle. Toinen pieni suomalainen valopilkku oli erikoistilannepelaaminen, jonka avulla Suomi osui kolmesti. Annetaan Mika Kohoselle siitä pieni sulka hattuun.

Vielä yksi epäonnistuja löytyy ja se on Suomen kokenut valmennus. Suomella ei ollut oikein mitään aseita Sveitsin kaatamiseksi ja joukkue oli selkeästi valmisteltu huonosti, kun miettii pelin alkua. Ei tietysti sovi vähätellä sveitsiläisen kymmentuhatpäisen kotiyleisön tukea, mutta silti. Suomi tuli paikalle kahta kättä heilutellen.

Suomen hyökkäyspelissä ei ollut juuri mitään ideaa. Onko sitä harjoiteltu tarpeeksi? Avauspelissä etäisyydet kasvoivat liian pitkiksi, ja peli oli puskemista, jos Suomi ylipäänsä sai pallon. Pelaajavalintojen suhteen on syytä miettiä sen merkitystä, että niissä korostettiin paljon puolustusvalmiutta ohi hyökkäyspelin. Tämä myös näkyy hyökkäyksessä.

Vielä oudompaa on se, että Suomi myös puolusti erittäin heikosti. Jopa ala-arvoisesti.

Toinen asia oli prässitason nosto. Sen Suomi teki kolmoserässä, mutta sitä ennen se antoi painetta hyvin vähän tai ei ollenkaan. Olisiko siihen pitänyt reagoida aikaisemmin. Selkeä valmennuksellinen virhe nähtiin myös Sveitsin 7-4-maalissa, kun maalivahti otettiin sekavassa tilanteessa pois.

Ketjukoostumusten suhteen on varmasti rukattavaa mietittävää vielä paljonkin. Jos lauantaina toimi kaksi kentällistä, niin sunnuntain painepelissä ei yksikään. Myös avaavaa maalivahtia on syytä miettiä jopa Norjaa vastaan.

Tappio tarkoitti sitä, että Suomelle tullee välierissä vastaan Ruotsi, jos Suomi sinne asti etenee. Jos positiivisia asioita miettii niin oli hyvä, että Suomi hävisi huonolla esityksellä, eikä voittanut tai pelannut tasan. Se olisi antanut valheellisen kuvan joukkueen tilanteesta. Suomella ei ole mitään syytä ainakaan leijumiselle. Mikään ”kellokorttijoukkue” Suomi ei ole näillä esityksillä, vaan haastaja.

Tietynlainen pohjakosketus on annettu ja se pakottaa Suomen miettimään asioita eri kantilta. Pohjanoteeraus on parempi ottaa alkulohkossa kuin myöhemmin. Nyt kun valmennukselle ja pelaajistolle annettu ennakkokritiikki osui ainakin osin oikeaan niin kritiikkiä olisi aiheellista reflektoida tulevaan.

Monien odotukset varmasti laskivat, joten nyt on sauma näyttää, että joukkue ei ole nähdyn kehno, eikä kaikki esitetty kritiikki perusteltua. Kyse oli kuitenkin toistaiseksi vasta yhdestä ottelusta.

Suomen arvosanat:

Maalivahdit:
Lassi Toriseva 1
Oskari Fälden ei pelannut

Kenttäpelaajat:

1. Kenttä
Eemeli Salin 1
Nico Salo 1
Sami Johansson 1
Janne Lamminen 1
Otto Lehkosuo 1

2. Kenttä
Aaro Astala 2
Justus Kainulainen 2
Ville Lastikka 1
Mikko Leikkanen 4
Eemeli Akola 2

3. Kenttä
Oskari Heikkilä 2
Eetu Sikkinen 2
Miko Kailiala 2
Konsta Tykkyläinen 2
Lauri Stenfors 2

Joona Rantala pelasi vain vähän
Jesperi Lindfors ei pelannut
Joonas Pylsy ei kokoonpanossa

Suomen valmennus: 1

Arvosanat:

5 kalloa = maailmanluokan suoritus
4 kalloa = keskitasoa parempi suoritus
3 kalloa = keskivertosuoritus, perustekemistä
2 kalloa = parannettavaa jäi
1 kallo = luokaton suoritus