Kärpäsestä härkänen – Suomen Cupin aluefinaalin pelipaikka ja aikataulu johtivat erikoiseen kiistaan

Cupin läntinen aluefinaali johti melko erikoiseen kiistaan. Kuvituskuva: salibandy.fi

Cupin läntinen aluefinaali johti melko erikoiseen kiistaan. Kuvituskuva: salibandy.fi

Pirkkalan Pirkkain (Suomisarja) ja Riihimäen Panthersin (Suomisarja) välinen läntisen alueen Suomen Cupin aluefinaali on aiheuttanut erikoisen kiistan. Peli on nyt aseteltu pelattavaksi Pirkkalassa 24.2.

Palataan syihin ja seurauksiin myöhemmin, mutta käydään itse tapaus juurta jaksaen läpi. Alkuun on tärkeää havainnoida, että molemmat joukkueet ovat tienneet aluefinaalin paikastaan jo marraskuun lopussa. Pirkat on tiennyt myös, että se on ottelun kotijoukkue ja järjestäjä yli kahden kuukauden ajan. Takaraja ottelun pelaamiseen oli helmikuun loppu, mutta otteluajankohdasta sopimiseen 29.1 2023.

Ensimmäinen yhteys

Pirkkain ensimmäinen yhteydenotto Panthersiin on tullut 30.12.2022 eli noin kuukausi siitä kun joukkueet tiesivät pelaavansa finaalissa. Tällöin Pirkkain Juha Salo otti yhteyttä Panthersin Tero Turpeiseen sähköpostitse ja tiedusteli, että voitaisiinko ottelun pelata 22.1. Hämeenlinnan Suomen Cupin finaalitapahtuman yhteydessä. Aloite tästä oli lähtenyt Pirkkain suuntaan Salibandyliitosta, ei Pirkkalasta.

Ajankohta ei kuitenkaan käynyt Panthersille. Turpeinen perusteli sitä sillä, että joukkueella on harvoin vapaita viikonloppuja. Täten iso osa pelaajista oli ehtinyt sopia jo muuta tuolle vapaalle viikonlopulle. Turpeinen ehdotti, jos peli voitaisiin pelata Pirkkalassa sitä edeltävänä perjantaina. Pirkkain Salon sähköpostivastauksesta saa kuvan, että heillekään ajankohta ei olisi ollut aivan paras mahdollinen, ja asia jäi sikseen.

Pirkkain päävalmentaja Jukka Myllymäki sanoi puhelimitse Pääkallolle, että Suomen Cupin finaaliviikonloppu olisi käynyt heille ja huomautti, että se olisi ollut riihimäkeläisille enemmän kotipeli.

– Me selvitettiin, että on joukkue kasassa ja saatavilla. Oltais me oltu valmiita pelaamaan. Oltiin siinä kohtaa Panthersiin yhteydessä ja he sanoivat, että ei sovi, koska se on vapaa viikonloppu, eivätkä halua pelata.

Sekava vaihe

Tapahtumien alkusoinnuista tuntuu olevan selkeä ja suunnilleen yhtenäinen näkemys, mutta sittemmin aika perinteisiä teitä kulkevaan kiistaan tulee mutkia ja liikenneympyröitä. Pääkallon saamien varsinaisten todisteiden mukaan varmaa on, että seuraava viesti aiheutti varsinaisen kiistan.

Se tuli Salibandyliiton sarjavastaavalta Salla Nuortevalta:

Suomen Cupin läntisen alueen finaali tullaan pelaamaan Suomisarjan pelin yhteydessä 12.2. Riihimäellä. Pääsyynä tähän on se, että ajankohta oli määrä ilmoittaa 29.1. mennessä. Tätä ennen joukkueet olivat käyneet keskustelua vain yhdestä ajankohdasta joka oli 22.1. ja se oli liiton ehdottama. Tämän jälkeen uusia pelipäiviä on lähdetty selvittämään vasta 29.1. määräpäivän jälkeen. Lisäksi sarjajärjestäjä on ilmoittanut, että peli tulee olla pelattuna 28.2. mennessä.

Pääkallo on nähnyt viestin. Tällainen on siis lähetetty joukkueille tiistaina 7.2.

Myllymäki vastasi sähköpostiviestiin nopeasti ja ilmoitti, että Pirkat ei tähän suostu. Samalla hän kertoi, että Pirkat on ehdottanut Panthersille neljää eri vaihtoehtoa ajankohdalla. Hän lisäsi, että palkkioksi siitä Panthers saisi nyt kotipelin.

Myllymäki ilmoitti samalla, että heillä on kirjallinen lupa etsiä pelille ajankohta maaliskuulta. Myllymäki jatkoi, että puhelimessa on sovittu edellispäivänä, että Pirkat voi etsiä pelille ajankohdan myös viikolta helmi-maaliskuussa, sillä kotihalliin on vaikea saada varauksia lauantai-sunnuntai-akselilla.

Myllymäki jatkoi kirjoittaen, että he eivät halua pelistä tuplapeliä, sillä cupissa pelataan niitä liian usein. Myllymäki kertoi myös, että on sanonut saman asian jo edellisenä päivänä Nuortevalle. Hän myös kehotti, että Nuorteva voisi sopia Panthersin kanssa mikä päivämääristä 2.3., 8.3. tai 12.3. kävisi Panthersille.

– Siinä oli pieni väärinkäsitys liiton suunnalta, että kun ehdotin kolmea viimeistä aikaa sinne ja välitin liitolle tiedoksi niin he varmaan tulkitsivat sen niin, että me ei päästä yhteisymmärrykseen. Eikä päästykään. Silloin he päättivät hätäisesti liitossa, että lyödään se nyt tuohon noin (12.2.), vaikka olin aikaisemmin kertonut, että me ei haluta sitä tuplapeliä ottaa, Myllymäki kertasi tapahtumia puhelimitse.

Tuplapeli oli jo lyöty lukkoon liiton puolesta. Panthersin mukaan soititte liittoon ja linja muuttui. Mistä tässä oli kyse?

– Se meni siten, että viime viikolla liitosta tuli viestiä, että jos ottelulle ei löydy ajankohtaa niin on mahdollisuus pelata tuplapeli sarjapelin yhteydessä. Silloin vastasin siihen, että sellaista me ei haluta. Viime viikon alussa siis. Ruvettiin sitten sumplimaan asiaa vähän isommalla haravalla päivien suhteen. Sitten kun niitä päiviä sumplittiin Panthersin kanssa niin heille ei käynyt nämä maaliskuun alussa olevat päivät, joita me ehdotettiin kolme eri päivää, Myllymäki vakuutti ja jatkoi:

– Liitossa vähän oiottiin asiassa, sillä siellä tulkittiin, että ei päästä sopimukseen ja että peli vain lyödään siihen 12.2. ilman varmistusta meiltä, että onko asia ok.

– Ymmärrän, että Panthersia ketuttaa kovastikin se. Toki sen jälkeen kun se päivä oli lyöty lukkoon niin oltiin heti yhteydessä liittoon, että me ei haluta sitä päivää, kuten aiemmin ilmoitettiin. Panthersin kannalta toki harmi, että liiton päästä asia lyötiin jo lukkoon kerran.

Takaraja sopimiselle oli tammikuun loppu. Miksei sitä noudatettu? Ja eikö liitolla ollut siksi ihan perustekin linjata ottelu tuplapeliksi?

– Liitosta tuli tieto sittemmin, että myös maaliskuulta voidaan katsoa sopivaa ajankohtaa pelille. Sen jälkeen kun finaali ei toteutunut Suomen Cupin finaalien yhteyteen, tuli tieto, että voitte katsoa peliaikaa maaliskuulta.

Mistä tuplapelin ehdotus siis tuli teidän tulkinnan mukaan?

– Varmaan tuplapeliin liittyi se, että ei liitossa ajateltiin, että me ei löydetä pelipaikkaa siihen ja se oli helppo ratkaisu. Meillä on ollut koko ajan lähtökohtana, että peliaika pyritään löytämään jostain muusta välistä, Myllymäki sanoi.

Panthers ja Pirkat kohtaavat Suomisarjassa 12.2. ja Suomen Cupin aluefinaalissa 24.2. Kuvituskuva: salibandy.fi

Panthersin näkemys poikkeaa

Turpeisen mukaan vuoden 2023 ensimmäinen aluefinaaliin liittyvä yhteydenotto tuli heille Nuortevan sähköpostin muodossa 7.2. Hänen mukaansa Pirkat ei ollut tässä välissä ehdottanut uusia peliaikatauluja, ja molemmat yhteydenotot tulivat nimenomaan liiton aloitteesta. Asia jäi siis hyvinkin epäselväksi riihimäkeläisten kannalta Turpeisen mukaan.

Nuorteva jatkoi (7.2.) vastaamalla Myllymäen sähköpostiin vaihtaen linjaansa melko radikaalisti.

Joukkueet sopivat yhdessä ajankohdat Suomen Cupin otteluille ja mikäli se ei onnistu määrää liitto ajankohdat. Nuorteva jatkoi, että pelit on mahdollista pelata maaliskuussa, jos joukkueet saavat sovittua asian keskenään.

Nuorteva antoi joukkueille mahdollisuuden sopia asiasta seuraavan päivän (keskiviikko 8.2.) klo 16 mennessä.

Alkuperäinen Nuortevan sähköpostiviesti on ollut niin suorasukainen, että Turpeinen on ehtinyt jo mainostaa 12.2. pelattavaa Panthers-Pirkat-peliä aluefinaalina ja kertoi seuraavaa sähköpostiketjussa:

Turpeinen nosti esille sen, että molempien paikka aluefinaalissa selvisi jo marraskuun lopussa, joten aikaa sopimiseen on ollut. Turpeinen kommentoi, että ei hyväksy ehdotusta maaliskuusta, sillä oli Salon kanssa aiemmin puhunut siitä, että peli pelattaisiin helmikuun loppuun mennessä.

Tähän Myllymäki vastasi pyytäen seuraavaksi vahvistusta asioille, joista hän oli (ilmeisesti välissä) sopinut puhelimitse Nuortevan kanssa:

a) Aikaa sopia peliaika on torstaille asti b) jos peliä ei saada sovitettua yhteisymmärryksessä maaliskuulle c) pelataan peli helmikuussa Pirkkain ehdottoamana ajankohtana, jos tuomariasetteluille on 7 päivää aikaa, eikä peli osu sarjapelin päälle

Nuorteva ei vahvistanut viestiä ainakaan ketjuun. Seuraavana aamuna (8.2.) Turpeinen kommentoi seuraavaa:

Turpeinen vetosi viestissään siihen, että tehtyjä päätöksiä ei pitäisi pyörtää huutoäänestyksillä ja siihen, että selkeät raamit ja päivämäärät on annettu ennakkoon, eikä niistä pitäisi luopua. Samalla hän syytti Pirkkoja siitä, että seura ei ole ollut asiassa lainkaan aktiivinen. Samassa viestissä Turpeinen viittasi siihen, että hän ehti jo myydä otteluisännälle tapahtuman aluefinaalina.

Samana päivänä Nuorteva vielä ilmoitti näin viestitse:

Jos peliä ei saada yhteisymmärryksessä sovittua joko pelattavaksi helmikuussa (takaraja) tai maaliskuussa niin peli pelataan 12.2. Samalla hän ilmoitti, että lisäaikaa sopimiseen on torstaille klo 10 asti.

Tämän jälkeen tapahtui jotain mitä viesteistä ei ole luettavissa, sillä viimeiseksi Pirkkain junioripäällikkö Timo Tukiainen viestitti seuraavaa:

Ottelulle on tehty varaus Pirkkalaan helmíkuun puolelle, sillä Pirkat haluaa pitää kotiedustaan kiinni. Peli pelataan 24.2. 2023.

Tämän jälkeen Turpeinen kertoi Pääkallolle myöhemmin puhelimitse yrittäneensä tavoitella liiton sarjapäättäjiä Nuortevaa ja Ari Vehniäistä. Ensiksi mainittu oli todennut ainoastaan, että peli pelataan 24.2. eikä asiaa kommentoida sen enempää. Asiaan jäi tiettyjä aukkoja, jotka koskivat pääosin liiton ja Pirkkojen välistä puhelinviestintää.

Panthers julkaisi samana päivänä oman näkemyksensä tapahtumista Facebook-sivuillaan.

Näkemyserot

Yksi kiinnostava kulma asiaan on se, että Panthersille ehdittiin jo luvata kotipeli ja seura toimi sen mukaan oikein. Pirkkain Myllymäki ei näe asiassa ongelmaa, vaikka toinen seura sopi jo otteluisännyydestä sen varjolla mitä liiton lähettämässä sähköpostissa luki.

– Kyllä he varmaan saa muutenkin väkeä siihen peliin. En usko, että tappiot on valtavan isoja.

– Kyse on väärinkäsityksestä. En haluaisi tehdä tästä niin isoa numeroa, sillä ollaan tässä pidetty omasta kotiedusta kiinni ja yhteistä aikataulua ei ole löytynyt. Ymmärrän myös Panthersia todella paljon.

Myllymäki arvioi, että Panthers ei välttämättä edes tiennyt, että peli voitaisiin pelata vielä maaliskuussa.

– En tiedä menikö Panthersille koskaan sitä tietoa, että peliä voidaan sopia maaliskuullekin. Meidän tulkinnan mukaan sitä prosessia siirrettiin sen myötä muutama viikko eteenpäin, Myllymäki sanoitti puhelimitse.

Jos Panthers ei suostu pelaamaan 24.2. niin mitä te sanotte siihen?

– Se on Panthersin ja liiton välinen asia. Eihän me oikein siihen voida mitään sanoa. Liitto kuitenkin päätti, että se on meidän kotipeli ja me on se pyritty asettelemaan sellaiseen paikkaan, että se ei häiritse kummankaan pelejä. Me löydettiin semmoinen ajankohta, jossa se sopii Panthersillekin ihan kohtuullisesti. Se oli perjantai 24.2 ja heillä on peli silloin sunnuntaina 26.2.

Pirkat ei tosin itse pelaa kyseisenä viikonloppuna ollenkaan, joten perjantainen ottelu jättää heille vielä mahdollisuuden kahteen täyteen lepopäivään sille viikonlopulle.

– Ei mekään saada siinä mitään hyötyä, että oltaisiin lyöty se vaikka maanantaille heidän sunnuntain pelin jälkeen. Ei tässä sellaista ajatusta ole takana. Ollaan pyritty löytämään sellainen aika, joka sopisi aikatauluihin yleisesti.

Panthersin Turpeinen taasen sanoi, että heille ehdotetut maaliskuun päivät eivät ole olleet mahdollisia vierasreissujen takia. Molemmat korostivat, että runkosarjan peleillä on iso merkitys. Pirkat taistelee noususta ja Panthers taistelee sarjapaikastaan.

Pirkoilta onkin pakko kysyä, että jos viikonloput tuntuvat olevan täysiä ja molemmat haluavat vältellä isompaa rasistusta, niin miksi ihmeessä se 12.2. pelattava tuplapeli ei käynyt joukkueelle?

– Koska haluamme tehdä pelistä tapahtuman ja ansaita siitä vähän lipputuloja, Myllymäki vastasi.

Kyllähän nämä asiat on nyt vähän ristiriidassa? Jos kyse on urheilullisesta menestyksestä niin juuri tuplapelihän olisi paras ratkaisu, koska se rasittaa kaikkein vähiten muuta toimintaa?

– No joo, periaatteessa. Toisaalta ollaan ajateltu niin, että ne tuplapelit ei ainakaan lisää tuon cupin arvostusta. Varsinkin finaalin osalta se kuulostaa aika hölmöltä, Myllymäki linjasi.

Tämän perusteen Myllymäki käytti aiemmin myös sähköpostiviesteissään.

Näkökulma: Seurojen vastuu

Oheisesta jutusta tulee herkästi kuva, että liitto on mokannut asiassa suuresti ja ansaitsee julkisen ristiinnaulitsemisen. Se on vain osin totta: kaksi aikuisjoukkuetta sai vapauden sopia yksittäisen pelin ajankohdasta kahden kuukauden ajan kolmen kuukauden aikaikkunalle. Tätä ei saatu aikaiseksi, ja se on koko ongelman ydin.

Liitto teki kyllä matkalla virheitä, mutta eniten ihmettelen, että eikö tällaista asiaa todellakaan saada sovituksi ilman liiton ohjausta? Vaikka Pirkat sanoisi myöhemmin mitä, niin ainakin näyttää siltä, että he ovat kotijoukkueena laiminlyöneet omaa velvollisuuttaan järjestää ottelu annetuissa raameissa. Sitten, ironista kyllä, nimenomaan vetosivat myöhemmin siihen, että haluavat pitää kotiedustaan kiinni.

Pirkkain osuus kuulosti pitkälti siltä, että seura on herännyt asiaan toden teolla vasta siinä vaiheessa, kun ottelun aikataulu piti olla jo sovittuna ja osa kommenteista vaikutti hiukan ristiriitaisilta. Ainakin näkökulmat poikkeavat Panthersin ja liiton vastaavista tietyiltä osin. Toisaalta Pirkkain edustaja kertoi myös, että he kokivat saaneensa lisäaikaa pelin sopimisen suhteen.

Pantherskaan ei ole toisaalta helpottanut operaatiota. Vaikka Pirkat on toiminut myöhässä, niin ei vaikuta, että sillekään on kovin hyvin sopinut Pirkkain ehdotukset. Tällöin voi olla vaikea sopia mitään kahden joukkueen välillä. Yllä mainitun perusteella Panthersille on käynyt vain 12.2. pelattava sen oma kotiottelu, eikä yksikään Pirkkain ehdotuksista.

Salibandyliitto teki kaksi virhettä: 1.) Se ei pitänyt kiinni Nuortevan ensimmäisestä viestistä ja sen sanomasta. Pulinat pois ja peli pelataan 12.2. Pirkoilla oli kyllä aikaa sopia pelistä aivan riittävästi. 2.) Se jostain syystä antoi kotiedulle isomman arvon kun sen omille päivämäärille, jotka olivat täysin selkeät. Niitä ei noudatettu, vaikka joukkueille annettiin ruhtinaalisesti aikaa sopia, joten asiassa ei pitäisi olla yhtään mitään epäselvää. Lisäperusteena Pirkkain kotiedun eväämiseksi olisi ollut pontta siinäkin, että se ei hoitanut kotijoukkueen velvotteita aikaikkunan aikana.

Suomen Cupin aluefinaali ei ole erityisen merkittävä ottelu. Kuitenkin sellainen, että sillä on pelaajille ja joukkueille väliä. Tapauksessahan vähän hassua on se, että Pirkkain peleissä ei käy juurikaan katsojia (77 per peli) ja Panthersin keskiarvo on peräti 238, mikä on Suomisarjassa hyvä lukema. Olisiko Pirkoille käynyt vaikka sellainen kompromissi, että peli olisi pelattu Riihimäellä ja joukkue olisi saanut puolet lipputuloista? Sekin olisi ollut enemmän mitä se kotipelistään olisi todennäköisesti saanut ja järjestämiskustannuksia ei olisi tullut.

Suomisarjassa joukkueilla tuntuu olevan vuosittain milloin mitäkin ongelmia. Osin on syytetty liittoa aiheesta, mutta peiliin voivat katsoa sarjan seuratkin. Aina välillä on asioita, jotka pitäisi pystyä sopimaan ilman välikäsiä. Kiista cupin aluefinaalista on äärimmäisen turha ja vie aikaa sekä resursseja kaikilta osapuolilta perusteetta.

Tässä jutussa ei ole varsinaista uutista oikeastaan, mutta se on hyvä esimerkki pienestä erimielisyydestä, joka kasvoi turhaan kokoaan suuremmaksi.

Liitolle sellainen vinkki tulevaisuuteen, että laittakaa ensi vuonna vaikka vielä tiukempi aikataulu. Jos joukkueet eivät saa aikarajaan mennessä sovittua pelipaikkaa ja -päivää, niin seuraavat joukkueet jonosta pelaamaan aluemestaruudesta.