Kakkosdivarin karsinta keräsi 1256 katsojaa – mitä ihmettä? ”Se koskettaa paikkakunnalla”

Iittala-halli täyttyi ratkaisevassa ottelussa. Kuva: Marko Uotila

Iittala-halli täyttyi ratkaisevassa ottelussa. Kuva: Marko Uotila

535 ja 520 ovat jo sinällään kunnioitettavia yleisölukemia salibandyotteluun, mutta kun kyse on kakkos- ja kolmosdivarin välisistä karsintapeleistä, herää todenteolla kysymys: mitä ihmettä?

Hämeenlinnalainen Keihäs Kruunat puolusti paikkaansa 2. divisioonan Sisä-Suomen lohkossa, kun vastaan asettui Lopen Floorball Teamin miesten edustusjoukkue LäySä. Joukkueiden välinen ensimmäinen karsintaottelu viime viikon lauantaina keräsi Iittala-halliin ”vain” 201 katsojaa, kun Keihäs Kruunat otti 5-3-voiton.

Mutta seuraavana päivänä jysähti. Koska Lopella ei vielä ole mitat täyttävää hallia, LäySän piti pelata kotiottelunsa naapurikaupungin Riihimäen urheilutalolla. Se ei katsojia karkottanut: halliin saapui 520 katsojaa näkemään, kuinka LäySä venytti 7-6-jatkoaikavoitolla karsintasarjan ratkaisun torstai-illaksi Iittalaan.

Iittalan halli täyttyi takavuosikymmeniä Trackersin kannattajista liigassa, mutta nyt sinne tekivät ison invaasion kantahämäläiset alasarjasalibandyn ystävät. Yleisömäärä 535. Leijonanosa heistä oli loppilaisia, jotka joutuivat pettymään, kun kentällä Keihäs Kruunat varmisti kakkosdivaripaikkansa selvin lukemin 8-1.

– Päällimmäisenä on pettymys ratkaisevan pelin jälkeen, koska kovasti tehtiin töitä, että kakkoseen olisi päästy. Mutta samalla olen kiitollinen siitä, että ollaan saatu tuollainen tuki. Ovathan nuo kovia lukemia. Loppi on melkoinen salibandykylä. Se koskettaa paikkakunnalla, LäySän maalivahti ja LFT:n puheenjohtaja Olli Mustajoki kertoi puhelimitse Pääkallolle.

Yhteenlaskettuna kolmen ottelun mittaista karsintasarjaa seurasi 1256 katsojaa. Se on enemmän kuin ison osan alemman sarjan pelaajista otteluissa käy jopa koko uran aikana. Mustajoki myöntää, että tällaiset kokemukset ovat ainutlaatuisia.

– Meidänkin runko on vielä nuori, ja kun pelissä on vielä panosta siitä, nouseeko kotikylän joukkue kakkoseen.

Oranssipaitainen LäySä palkitsi kotiyleisön jatkoaikavoitolla Riihimäellä. Kuva: Marko Uotila

Riittääkö uuden hallin katsomo?

Mustajoella on toki kokemusta isoista yleisömassoista. Hän pelasi maalivahtina LFT:n 96-syntyneiden joukkueessa, joka voitti aikanaan C-poikien SM-kultaa. Silloin Riihimäen urheilutalolle ahtautui katsojia yli 600.

Tämä historia on osaltaan näkynyt Riihimäellä myöhemminkin, kun Suomisarjassa pelannut riihimäkeläinen RSS Panthers on kerännyt myös hyviä yleisömääriä. Mustajoen mukaan katsojista iso osa on loppilaisia, koska Panthersin edustusjoukkueessa on useampi LFT-taustainen pelaaja.

Lopella asuu noin 7700 ihmistä. LFT:n jäsenmäärä on nyt noin 220, mutta otteluissa on näkynyt luonnollisesti paljon myös paikkakuntalaisia, joilla ei ole suoraa kytköstä seuraan tai lajiin.

Tunnetuin LFT-kasvatti on Ville Lastikka, jonka tunnettavuus synnyinpaikkakunnalla on sitä luokkaa, että pian valmistuvan uuden liikuntahallin nimeksi on jo valtuustoaloitteessakin ehditty ehdottaa Lastikka. Juuri tuonne uuteen halliin LäySä haluaisi päästä tahkoamaan yksittäisenä pelattavia kakkosdivariotteluja.

Mutta jos kansa vaeltaa nyt jo satamäärin naapurikaupunkeihin, riittääkö uuden hallin kapasiteetti?

– Se on hyvä kysymys. Kävin juuri hiljattain rakennustyömaalla, ja noin 400 paikkaa sinne on kaavailtu. Voi laskea, että se ei riitä, mutta lisäkapasiteetille on mahdollisuus. Lopullinen maksimi 400 ei tule olemaan, Mustajoki vakuuttaa.

– Kovat halut on nousta tuleville vuosille. Valitettavasti nyt jäi vähän piippuun, mutta yritetään jatkossa uudella innolla. Töitä tehdään sen eteen. Se on meistä itsestämme kiinni, mitä teemme mahdollisuudella.

LFT:n edustusjoukkue kantaa siis nimeä LäySä, jonka alkuperästä paras arvaus lienee kapteeni Pekka Leppäsen käyttämä Läykän Sähly. Läykkä on Lopen kakkostaajaman Läyliäisten kutsumanimi.

– Lentävä lause on, että LäySä liigaan joku päivä. Sitä kohti! Mustajoki naurahtaa.