Uudessa pääsarjassa nähdään hyvää ja huonoa: ”Tämän kauden Divarissa on isoja tasoeroja”

Jokerit ja Pirkat pelasivat viime kaudella NLB:ssä ja tänä vuonna Divarissa. Kuva: Juhani Järvenpää

Jokerit ja Pirkat pelasivat viime kaudella NLB:ssä ja tänä vuonna Divarissa. Kuva: Juhani Järvenpää

Salibandyn pääsarjojen rakenteita on viime vuosina myllätty suuntaan ja toiseen, mikä on vaikuttanut suuresti myös naisten 1. divisioonaan.

1. divisioona jäi kaudelle 2018-19 kokonaan pois F-liigan sarjajärjestelmän muuttuessa kaksilohkoiseksi (NLA ja NLB). Vuotta myöhemmin naisten 1. divisioona palautettiin takaisin paikoilleen, 2. divisioonan sekä liigan väliin. Kuluvalle kaudelle yksilohkoiseksi sarjaksi muutettu naisten Divari sai kaivatun pääsarjastatuksen miesten Inssi-Divarin tapaan. Sen alle luotiin vastaavasti naisten Suomisarja.

Salibandyliiton pääsarjapäällikkö Joni Toivola, minkälaista palautetta uudistuneista F-liigan naisten sarjasta sekä naisten Divarista on kuulunut?

– Sekä F-Liigasta että naisten Divarista on saatu hyvinkin positiivista palautetta, mutta myös kehitysideoita. 12 joukkueen yksilohkoista F-liigan naisten sarjaa on pidetty hyvänä muutoksena 8+8 joukkueen kaksilohkoisesta sarjasta.

– Joukkueiden mielestä on ollut mielenkiintoista päästä pelaamaan uusille paikkakunnille, sillä molemmissa sarjoissa on mukana uusia joukkueita. Divarin pääsarjastatus on saanut paljon kiitosta, sillä myös miehissä toiseksi korkein sarjataso on pääsarja.

– Joukkueet ovat olleet tyytyväisiä naisten Divarin otteluohjelmaan. Muutamissa palautteissa on toivottu pelimäärien lisäämistä, mutta kaksinkertaisen runkosarjan sekä toimivan alas-ylös-karsinnan ansiosta pelejä saadaan kuitenkin jokaiselle joukkueelle vähintään 20 ottelua kauteen. Jokaisen joukkueen pelit jatkuvat runkosarjan jälkeen. Tällä hetkellä tämä ottelumäärä sopii mielestäni hyvin naisten Divariin huomioiden, että sarjassa pelaa 10 joukkuetta.

Tulevatko naisten sarjat pysymään tällaisina myös tulevaisuudessa?

– Marraskuun aikana aloitamme kartoittamaan tulevien kausien sarjajärjestelmiä yhteistyössä pääsarjajoukkueiden kanssa. Tarkoituksena ei ole korjata asioita mitkä toimivat, vaan nimenomaan kuunnella mitkä asiat toimivat ja missä on kehitettävää. Haluamme kuulla mielipiteitä siitä, minkälaisilla sarjajärjestelmillä jatkossa pelataan, mitkä ovat joukkuemäärät ja paljonko otteluita kaudessa pelataan. Tulen kysymään myös pääsarjamääräyksiin liittyviä asioita.

– Liiton näkemys on selkeä sen suhteen, että meillä on sarjatoiminnassa yleisesti viilattavaa esimerkiksi kulupuolella liikkumisten suhteen. Monissa sarjoissa reissataan bussilla liikaa, mikä luonnollisesti rasittaa joukkueiden kukkaroita. Se miten kuluja ja liikkumista pystytään pääsarjoissa järkevöittämään, en osaa vielä sanoa. Näkemykseni on se, että suuntaviivat tuleviin kausiin tulee rakentaa niin, että yhteiskunnan nousevat kulut tulee huomioida meidän lajissa entistä paremmin.

– Kaikkia pääsarjajoukkueita kuullaan ja keskusteluja käydään myös pitkin kautta. Näiden perusteella pystymme tekemään ehdotuksia, mistä sitten Salibandyliiton hallitus päättää. Prosessissa menee aikaa, mutta uskon, että pääsemme tiedottamaan tuloksista viimeistään ensi kevään aikana.

– Näkisin tosi vaikeaksi tilanteen, jossa F-liiga olisi ainoa pääsarja naisissa. Alueellisesta, turnausmuotoisesta sarjasta on F-liigaan aivan liian iso steppi, niin pelillisesti kuin toiminnallisestikin. Sarjojen ottelu- ja joukkuemääriin voi tulevaisuudessa tulla viilauksia, mutta tällä hetkellä olemme hyvässä tilanteessa isossa kuvassa. Koen tällä hetkellä, että naisten Divarin säilyttäminen nykyisellä paikallaan, yksittäisinä otteluina pelattavana pääsarjana, on järkevää.

Mihin asioihin olet erityisen tyytyväinen nykyisessä naisten Divarissa?

– Olosuhteet ovat hyvällä tasolla ja siitä on tullutkin paljon positiivista palautetta. On ollut kiva nähdä, että muutamille paikkakunnille on noussut uusia halleja. Joukkueet ovat myös ottaneet sarjan omakseen ja se näkyy meiningissä.

– Pakko myös todeta, että haasteitakin on havaittu. Joukkueilla on toki rajalliset resurssit ja nykyaikana puuhaihmisiä ei ole helppoa saada mukaan. Näin liiton vinkkelistä katsottuna on kuitenkin tärkeää, että sarjamääräyksistä ja yhdessä sovituista asioista pidetään kiinni, mikä luonnollisesti on kaikkien sarjassa toimivien etu.

– Naisten Divarin otteluohjelmasta on mielestäni saatu luotua jännittävä kokonaisuus. Sarjataulukon yläpäässä käydään kamppailu runkosarjan voitosta, minkä myötä on luvassa 1500€ rahapalkinto. Runkosarjan kuusi parasta jatkavat F-liigakarsintoihin. 7.–8. sijoittuneet joukkueet jatkavat Divarikarsintojen 1. vaiheeseen ja 9.–10. sijoittuneet joukkueet karsivat suorasta putoamisesta Suomisarjaan.

– Divarikarsinnan 2. vaiheeseen osallistuvat Divarikarsinnan 1. vaiheen hävinnyt joukkue, putoamiskarsinnan voittanut joukkue sekä Suomisarjan loppusarjasta jatkoon edenneet 2 joukkuetta. Luvassa on siis jännitystä pitkälle kevääseen.

Katsaus sarjataulukkoon

Naisten Divarijoukkueet ovat pelanneet lokakuun loppuun mentäessä kukin viisi ottelua, poislukien SBS Wirmo sekä FBC Remix, jotka ovat pelanneet 6 ottelua. Sarjataulukkoa tarkkaillessa käy ilmi, että sarjan keskikastin (sijat 3.-8.) joukkueet ovat kolmen pisteen sisällä toisistaan. Kärkeä pitävät SBS Wirmo sekä Jokerit. Putoamiskarsintaviivan alapuolella ovat tällä hetkellä Blue Fox sekä SB Nivala.

Pitkä tie pääsarjoihin

Anna Yli-Kojolan edustama Jokerit oli viime kaudella lähellä liigapaikkaa. Kuva: Juhani Järvenpää

Haukiputaan Heitto matkasi 2. divisioonakauden 2018-19 päätteeksi 1. divisioonan nousukarsintojen sijaan NLB-karsintoihin, kun silloinen 1. divisioona poistui kaksilohkoisen F-liigan myötä. Tuolloin karsinnat eivät tuottaneet tulosta, vaan joukkueen matka 2. divarissa sai jatkoa.

Kausi 2019-20 päättyi koronan myötä ennen liiganousukarsintoja. Haukiputaan Heitto voitti tuolloin runkosarjan, mutta Pohjois-Suomesta ei nostettu muusta maasta poiketen joukkueita uuteen 1. divisioonaan lainkaan. Kaudella 2020-21 Heiton tekemän jäsenistöaloitteen myötä Salibandyliitto päätti palauttaa nousumahdollisuuden Pohjois-Suomen joukkueille, ja tuon kauden päätteeksi Heitto pelasi itsensä 1. divisioonaan.

Haukiputaan Heiton kapteeni Annika Liimatta, teillä on ollut varsin pitkä tie pääsarjajoukkueeksi ja sarjamuutokset ovat tulleet joukkueellenne varmasti tutuiksi. Miltä viimeisin muutos, yksilohkoisessa Divarissa pelaaminen on tuntunut?

– Koen, että sarja on nyt sellainen kuin pitääkin ja ollaan ”palattu vanhaan”. Aiemman kolmilohkoisen 1. divisioonan taso ei ollut tyydyttävä, mutta nyt sarja vaikuttaa varsin tasaiselta. Divarin pääsarjastatus tuo arvokkuutta niin pelaajien kuin katsojienkin kannalta.

– Ymmärsin kyllä syyn aiemmalle turnausmuotoisuudelle, mutta kyllä näihin yksittäisiin otteluihin on paljon helpompi valmistautua. Myös peliolosuhteet ovat hyvät nyt katsojienkin näkökulmasta, kun päästään pelaamaan samalla kotikentällä (Oulun Kastelli) kuin F-liiga.

Viime vuosiin on mahtunut useita menestyksekkäitä kausia niin 2. kuin 1. divisioonassakin ja kahtena viimeisimpänä kautenanne olette olleet mukana liiganousukarsinnoissa. Minkälaisia kilpailullisia tavoitteita joukkueenne on asettanut tälle kaudelle?

– Ensimmäinen tavoite on sarjapaikan säilyttäminen, mutta kyllä kilpailullisena tavoitteenamme on sijoittua runkosarjassa neljän parhaan joukkoon. Se on kova tavoite, mutta täysin mahdollinen. Keväällä mennään peli kerrallaan. Sarjanousu ei ole ensisijainen tavoite, sillä tämä on vasta ensimmäinen kautemme pääsarjatasolla.

– Olen tyytyväinen sarjamuutoksiin. Naisten Divarissa ollaan vielä vähän ”lapsen kengissä”, mutta näkyvyys ja arvostus paranevat koko ajan. Kun pelistä saadaan viihdyttävää, kiinnostuvat sekä yleisö että media, ja ne ruokkivat toisiaan.

Onko Divarissa käytännön eroja NLB:hen?

Jokerit SB pelasi F-liigaa kaudella 2022-23 ja sijoittui 35 pisteellä NLB-runkosarjan neljänneksi. Kevään F-liigakarsinnoissa joukkue oli voiton päässä 2023-24 liigapaikasta, mutta ÅIF vei viimeisen kohtaamisen 4-3 ja Jokerit päätyi täksi kaudeksi Divariin yhdessä kolmen muun F-liigasta pudonneen joukkueen kanssa.

Jokerit-kapteeni Anna Yli-Kojola, millä fiiliksillä joukkueessa on käyty keskustelua F-liigan ja Divarin sarjajärjestelmien muutoksista?

– Joukkueessa ei ole kauheasti muutoksista keskusteltu, mutta henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että viime kaudella pelaamamme NLB oli tasaisempi. Tämän kauden Divarissa on isoja tasoeroja.

– Yksilohkoinen F-liiga sekä yksilohkoinen Divari ovat mielestäni hyvä asia.

Onko tämä nykyinen Divari eronnut käytännössä viime kauden NLB:stä?

– Konkreettisella tasolla muutos ei ole ollut radikaali. Viime kausi oli pelien suhteen tasaisempi.

Olette tällä hetkellä sarjassa toisena ja yhden ottelun enemmän pelannut SBS Wirmo on vain pisteen teitä edellä. Alkukautenne vaikuttaa varsin lupaavalta. Minkälaisia kilpailullisia tavoitteita joukkueenne on asettanut tälle kaudelle?

– Meillä ei ole virallisesti tavoitetta, mutta joka peli lähdetään tietysti voittamaan.

Erika Kamsula, Pääkallo.fi:n toimittaja
Asemapaikka: Oulu
Instagram: @erikaistaa

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen