Majer on ollut Indiansin pörssikärki kolmoskentästä käsin: ”En pidä pelaajien vertailusta”

Petr Majer on ollut yksi salibandykauden isoja onnistujia. Kuva: Esa Jokinen

Miesten F-Liigan pistepörssiä katsoessa kärjestä löytyy monta Suomen maajoukkueestakin tuttua nimeä: Kainulainen, Lastikka, Salin ja niin edelleen.

Sijalta 10 löytyy kuitenkin pelaaja, jota harva osasi odottaa: Westend Indiansin tšekkitaituri Petr Majer. 20-vuotias nuorukainen on tehnyt 19 otteluun tehot 16+14=30, joka jo tässä vaiheessa kautta on kolme pistettä enemmän, kuin hän teki koko viime kaudella (20+7=27). Kohonnut suoritustaso kertoo kovasta työstä, jonka Majer teki kesällä parantaakseen fysiikkaansa.

– On ollut ilo huomata työn tuovan tulosta. Ensimmäisen kauteni jälkeen täällä näin missä rajani ovat ja missä minun pitää kehittyä. Tein paljon töitä kesän aikana ollakseni nopeampi ja fyysisesti paremmassa kunnossa, sillä kausi täällä on todella pitkä, hän sanoo.

Harvinaisen tempusta tekee sen, että Majer ei pelaa joukkueensa ykköskentässä. Useimmiten hänet löytää Indiansin kokoonpanosta kolmoskentästä, Pieti Alatalon ja Juuso Kekin vasemmalta laidalta. Oikealta ampuva Majer kertoo tuloksen syntyvän hyvän ketjukemian ansiosta.

– Pelaamme erittäin hyvin yhteen ketjuna. Se on auttanut minua paljon pelaamaan hyvin ja saamaan paljon tehoja, Majer kehuu ketjutovereitaan.

Ulkomaalaispelaajia nähdään harvemmin sarjan pistepörssin kärkikahinoissa. Latvian Peteris Trekse teki viime kaudella 49 ottelussa erittäin kunnioitettavat tehot 24+38=62. Joulun alla 21 vuotta täyttävä Majer on hyvässä vauhdissa ohittamassa tätä rajapyykkiä. Hän ei kuitenkaan halua kruunata itse itseään F-Liigan parhaaksi ulkomaalaispelaajaksi.

– En pidä pelaajien vertailusta. On erittäin vaikeaa sanoa, onko jokin pelaaja toista parempi. En ajattele sitä, yritän vain olla paras mahdollinen pelaaja, ulkomaalainen tai ei. Minä olen väärä ihminen sitä arvioimaan. Pyrin vain olemaan paras mahdollinen versio itsestäni. Keskityn olemaan parempi kuin viime kaudella ja toivon kehittyväni entisestään ottelu ottelulta.

Majer ei myöskään halua lähteä hakemaan kuuta taivaalta valtavilla yksilötavoitteillaan, vaan haluaa ottaa lyhyitä askeleita eteenpäin urallaan ja keskittyä auttamaan joukkuettaan.

– Haluan olla piste per peli -tahdissa. Tällä hetkellä sen varmistamisesta puuttuu kolme pistettä, joten toivon saavuttavani sen pian. En halua nähdä itseäni muita tärkeämpänä ja jahdata tilastorivejä. Haluan auttaa joukkuettani voittamaan otteluita, hän sanoo.

Keski-Euroopasta Suomeen

Majer saapui Indiansiin kesällä 2022 Tšekin liigan pistekakkosena. Suomi ja Indians tulivat tutuiksi jo syksyllä 2020, kun hän vieraili joukkueen A-junioreiden mukana Tšekin sarjojen ollessa suljettuja.

F-Liigaa hän pitää Tšekin pääsarjaa kovempana.

– Isoin ero on, että täällä mikä tahansa joukkue voi voittaa kenet vain. Sen takia on tärkeää pelata hyvin joka ottelussa. Jokainen pelaaja täällä on fyysisesti hyvässä kunnossa, valmistautunut, ja ennen kaikkea hyvä pelaaja. Tšekissä sarja on jakautunut enemmän kahtia hyvien ja ei niin hyvien joukkueiden välillä. Ero on erittäin suuri. Siellä parhaissa joukkueissa on noin 5-6 pelaajaa, jotka ovat F-Liigan tasolla. Häntäpään joukkueissa näitä pelaajia on yleensä yksi per joukkue, Majer kertoo.

Sopeutuminen uuteen maahan ja uuteen kulttuuriin kaukana kaikesta tutusta on vaikeaa kenelle tahansa ja vie oman aikansa. Tämän huomasi myös Majer Suomeen tullessaan.

– Ensimmäinen kausi oli vaikea. Asuin ensimmäistä kertaa omillani missään, saatikka täysin vieraassa maassa. Se oli täysin uutta. Yritin sopeutua parhaani mukaan, jotta voisin keskittyä 100-prosenttisesti salibandyyn, hän sanoo.

Kentällä tapahtuvat asiat reflektoivat sen ulkopuolisia tapahtumia. Näin usein puhutaan harjoittelusta, mutta sama pätee myös täysin salibandyn ulkopuoliseen elämään. Kun elämä muuten hymyilee, usein kentälläkin asiat sujuvat paremmin. Tähän yhtyy myös Majer.

– Kun et ole sopeutunut ja täysin onnellinen, on vaikeampaa keskittyä salibandyyn ja motivoida itseäsi harjoittelemaan ja peleihin. Tein paljon sen eteen töitä, että sopeutuisin tänne.

Hänelle tärkein tuki ja turva vaikeinakin aikoina oli selvä, välimatkasta huolimatta.

– Perheeni oli suuri tuki vaikeampina hetkinä viime kauden aikana, ja he puskivat minua eteenpäin ja motivoivat minua paljon. Olen erittäin kiitollinen heille heidän antamasta tuesta, Majer toteaa.

Paikalliskamppailun huumaa ensimmäistä kertaa

Indians kohtaa tänä iltana tärkeässä Espoon sisäisessä paikallisottelussa Oilersin. Molemmat joukkueet pyrkivät jatkamaan hyviä alkukausiaan, joiden ansiosta molemmat ovat sarjan neljän kärjessä. Oilersia odotettiin kärkikahinoihin, mutta Indiansin alkukautta voidaan pitää hienoisena yllätyksenä. Joukkueen sisällä potentiaali tiedettiin jo ennen kauden alkua.

– Me olemme yllättäneet joitakin, mutta emme itseämme. Tiesimme olevamme erittäin vahvoja. Teemme paljon töitä ja keskitymme hommiin joka treeneissä ja pelissä. Asetimme itsellemme isot odotukset kauteen tullessa, eikä niissä ole mitään muutosta. Meidän vain tarvitsee pysyä keskittyneenä, tehdä lujasti töitä ja pelata hyvin. Jos pystymme tekemään niin, meillä tulee olemaan erittäin menestyksekäs kausi, Majer sanoo.

Paikallisottelun tuoma lataus ja energia ovat täysin uutta Majerille.

– Odotan ottelua innolla. En ole oikeastaan koskaan aikuisurallani pelannut tällaisessa paikalliskamppailussa. Tšekin liigassa on kuusi joukkuetta Prahasta, joten joka toinen ottelu on paikalliskamppailu. Tästä syystä niissä ei ollut erityistä energiaa ja tärkeyttä. Näen joukkuekavereistani ja faneista joukkueen ympärillä, että tämä ottelu merkitsee normaalia enemmän, hän kertoo.

Teksti: Tuomas Kousa, Pääkallon toimittaja