Päävalmentajana lopettanut Kurronen: ”Tämä on kipein tappio, jonka olen koskaan kokenut”

Lasse Kurroselle on mysteeri, mistä MM-finaalin huono alku johtui. Kuva: Henri Keränen/salibandy.fi

Suomen naisten salibandymaajoukkueen päävalmentaja Lasse Kurrosen mieli oli musta Ruotsille koetun MM-finaalitappion jälkeen.

– Voin ihan rehellisesti sanoa, että tämä on kipein tappio, jonka olen itse koskaan kokenut. Tämä tuntuu erilaiselta kuin aiemmat. Oli aito usko, että tällä joukkueella mennään päätyyn asti, Kurronen kertoi Pääkallolle puhelimitse Singaporesta.

Tämä oli Kurrosen kolmas MM-finaali päävalmentaja. Oliko tänään siis päivä, jolloin kaikista eniten uskoit maailmanmestaruuteen?

– Näin se oli. Sen äärellä pitää olla rehellinen, Kurronen myönsi.

– Jo välierän jälkeen tunne oli erilainen. Ei tullut mikään minimitavoitteen täyttymisen tunne. Oli selvää, että välierä ei ollut se peli, mihin oli tähdätty.

Hän kehuu, että tämä joukkue on paras, jota hän on urallaan saanut valmentaa. Tähän iltaan asti Singaporen MM-turnaus eteni juuri suunnitelman mukaan.

– Sen suljen pois, että olisi kuviteltu, että kävellään mestaruuteen. Varmaan ulkopuolelta voi näyttää, että oliko jotain luulotautia, kun eilen oli selvä peli (välierävoitto 8-2 Tshekistä), mutta toisaalta tässä on yli 20 vuotta (Suomen naisten viimeisimmästä) mestaruudesta, niin en siihenkään usko.

Mitä alussa tapahtui?

Finaaliottelun ensimmäinen erä meni alta lipan, kun Ruotsi takoi taululle lukemat 6-0.

Miksi Suomen pelin alku oli niin sysimusta? Syy siihen oli päävalmentaja Lasse Kurroselle mysteeri vielä vajaat pari tuntia ottelun päättymisen jälkeen.

– Siihen ei ole kyllä jalostunut minkäänlaista analyysia. Mitkään merkit eivät viitanneet päivän mittaan. Tietysti tässä on valmistautuminen pyörinyt mielessä, mutta en löydä sieltä asiaa, mikä olisi pitänyt tehdä toisin. Vietettiin tosi laadukas päivä valmistautuen peliin, Kurronen sanoi.

– Shokkihoitoa tuli. Ensimmäinen erä meni matkustajan paikalla. Ei saatu Ruotsin hurmosta katki ja he olivat kliinisiä.

Hänen mukaansa päässä pyöri shokkihoidon keskellä vain keinot, miten joukkue pääsee takaisin peliin kiinni. Hän harmitteli, että Ruotsi vaikeutti vielä tätä iskemällä maalinsa pahoihin paikkoihin.

– Siinä koetettiin kaikkea, mitä meidän pakista löytyi, pois lukien aikalisä. Ensin vaihdettiin muutamia pelaajia, sitten maalivahtia. Powerbreakilla (mainoskatkolla) rauhoittelua ja taktiikan viilausta.

Käyttämättä jäänyttä aikalisää hän ei jossittele.

– Oltiin niin ulkona pelistä, että olisiko sekään auttanut. Siinä oli kuitenkin powerbreak.

Kurronen koki, että ensimmäisellä erätauolla joukkuetta saatiin rauhoitettua.

– Katsottiin silmiin, ketkä vielä uskovat hommaan. Siinä ei näkynyt enää lamaantumista. Asenne oli, että peliä lähdettiin voittamaan. Meillä oli Ruotsista kokemuksia, että muutaman kerran on tultu isostakin taka-asemasta rinnalle ja ohikin. Se antoi uskoa, Kurronen kertoi.

Lasse Kurronen valmensi Suomen naisia kahdeksan vuotta. Vasemmalla valmennusryhmään kuuluva Aki Vilander. Kuva: Salibandy.fi

Mahdolliset uhkakuvat tiedossa

Ensimmäisellä erätauolla valmennus tiesi, että Suomi tarvitsee ottelun seuraavan maalin, ja alkoi miettiä 6vs5-peliä.

– Se on ollut viimeiset neljä vuotta meillä todella laadukas. Tokassa erässä pari kertaa kokeiltiinkin. Saatiin maali vähän myöhään, mutta tärkeä maali. Se antoi vielä toivoa, Kurronen virkkoi.

– Tänään jäi loppukiri piippuun. Ruotsia vastaan kun annat kuusi eteen, todennäköisyydet on sen jälkeen aika pienet.

Suomi eteni Singaporessa MM-finaaliin puhtaalla pelillä. Alkulohkon päävastustajaa Sveitsiä vastaan varsinkin kaksi erää olivat erinomaisia, ja välierässä Tshekistä ei ollut panemaan hanttiin. Mitä positiivista Kurronen näkee turnauksessa?

– Kisoissa oli vaikeitakin hetkiä, mutta finaalin ensimmäistä erää lukuunottamatta olimme kuitenkin pääosin pelin päällä, olimme tehokkaita ja saimme peluutettua koko rosteria peluutettua pitkin turnausta. Sairastelut ja puolikuntoisuudet ehkä pikkuisen sotkivat joitakin valmistautumisia, mutta ne kuuluvat tähän. Joukkue oli valittu sillä silmällä, että tiedettiin joitakin uhkakuvia olevan, Kurronen summasi.

– Kaikki, jotka laatikkoon hyppäsivät tänään (finaalissa), olivat pelikunnossa.

Mitä jää perinnöksi?

Jo ennen kisoja oli tiedossa, että tämä on Kurrosen viimeinen urakka naisten maajoukkueen päävalmentajana. Kurronen otti ryhmän komentoonsa vuoden 2015 kotikisojen jälkeen. Hän luotsasi ryhmää kahdeksan vuotta. Neljät kisat käsittänyt jakso päättyi tähän Singaporen turnaukseen. Tuloksena oli MM-kisoista kolme hopeaa ja yksi pronssi.

– Vaikka nyt on mustat tunnelmat ja synkkä mieli, koen kuitenkin että tämä joukkue jäi parempaan tilaan kuin sen kahdeksan vuotta sitten sain. Olemme me toimintakulttuuria muuttaneet, ja uskon, että se on mennyt eteenpäin, Kurronen tuumasi.

Hän toivoo näkevänsä, että vuoden 2019 Sveitsin kisoista asti mukana ollut pelaajarunko kokee maajoukkueuransa huipennuksen MM-kotikisoissa vuonna 2027.

– Kuka ikinä päävalmentajana jatkaakaan, tästä on hyvä mennä seuraaviin kisoihin.

Lue myös:

Kapteeni Kauppi: ”Olisi typerää sanoa, että olisin mitään muuta kuin pettynyt omaan suoritukseen”

Pääkallotodistus: Ei armoa – koko joukkueelle jäi parannettavaa MM-finaalista

Karmea alku kostautui – Ruotsi on jälleen salibandyn maailmanmestari