Classic-Happee-sarjassa kuohuu monella tasolla – osanottajina niin selostaja kuin lehdistötilaisuuden vetäjäkin

Markus Sipronen on ollut monessa mukana Classicia vastaan. Kuva: Esa Jokinen

Classicin ja Happeen välisestä puolivälieräsarjasta on muodostumassa tapahtumarikas.

Se ei toisaalta ole yllätys, jos muistelee sitä, että joukkueiden välisestä joulukuun ottelusta lähti koko kauden lentävin lause, kun Happee-kapteeni Jonne Junkkarinen kertoi ottelun tuomariparin kaivetun ”jätesäkin pohjalta”. Jo sarjan alla jännitettiin sitä, että saako Happee pelata kotihallissaan maksamattomien rästien vuoksi, mutta myös kentällä on tapahtunut.

Classicin 4-3-kotivoittoon päättynyt avauspeli oli vain tyyntä myrskyn alla. Toisessa Jyväskylän pelissä nähtiin jo ensimmäinen kohu, kun Jyväskylän Happeen selostaja Axel Asplund innostui niin sanotusta ”nyrkkimyllystä” ja reaktio päätyi aina iltapäivälehtiin asti.

Tapauksessa väänsivät kolmannessa pelissäkin esiin nousseet Classicin Adam Hemerka ja Happeen Markus Sipronen. Classic voitti toisen pelin lopulta maalein 8-4 ja lähti hyvistä asetelmista sarjan kolmanteen peliin, joka pelattiin tiistaina Lempäälässä.

Pitkä peli

Kolmospelistä muodostui melkoinen pitkä ja erikoinen kokonaisuus. Happee aloitti pelin vahvasti ja oli 3-0-johdossa avuaserän lopussa. Classicin tshekkivahvistus Hemerka meni liian kovaa tilanteeseen vain 15 sekuntia ennen erätaukoa. Pitkähkön videotarkistuksen jälkeen Hemerka ajettiin suihkuun ja rangaistukseksi annettiin 2+2+20, joten Happee pääsi pitkälle ylivoimalle.

Classic selvisi alivoimasta ja onnistui iskemään toisessa erässä kaksi kavennusmaalia. Kolmoserässä kotijoukkueen meno näytti jo melko raikkaalta, ja Classic iskikin kolme maalia ja oli kiinni voitossa ihan loppuminuuteille asti. Eppu Suhanto osui ilman maalivahtia Happeen maalin päähän ajassa 58.15. Ajassa 59.03 Junkkarinen laukoi Happeen tasoihin ilman maalivahtia ja edessä oli jatkoaika.

Jatkoaikaa ehdittiin pelata yli viisi minuuttia kunnes Roni Laasonen iski pallon maalin edestä Classicin verkkoon ja kavensi ottelusarjan tilanteeksi 2-1. Ottelu oli erittäin pitkä, sillä samaan aikaan alkanut Nokian KrP-SPV-ottelu ehti loppua kun Lempäälässä pelattiin vasta kolmoserän ensimmäisiä minuutteja. Classic-hyökkääjä Oskari Heikkilä nosti Aamulehden haastattelussa lukuisat videotarkistukset, joita sarjassa on tehty. Tiistain pelissä videoita katsottiinkin suhteellisen paljon.

Oskari Heikkilä kommentoi lukuisia videotarkistuksia tiistain pelin jälkeen. Kuva: Esa Jokinen

Oma kohunsa nousi pelin jälkeisestä lehdistötilaisuudesta. Kokenut Classic-haastattelija Juha Sirkka vaikutti vinoilevan Happee-pelaaja Siproselle siitä, että Sipronen selvisi Hemerkan ulosajoon johtaneesta tilanteesta säikähdyksellä. Sipronen kuittasi samantien takaisin, kuten alta on nähtävissä.

Voittava Classic?

Eemeli Akola oli aiemmin kurinpidon käsittelyssä, mutta säästyi pelikiellolta. Classicilla voi kuitenkin olla torstain nelospelissä itse aiheutettua pelaajapulaa, sillä Hemerkan tapauksen lisäksi Eetu Sikkinen on toistamiseen parin viikon sisällä kurinpidon tarkastelun kohteena tästä tilanteesta:

Kurinanalaisuuden puutteen lisäksi Classicin suoritukset kovissa paikoissa ovat olleet kehnoja viimeisen vuoden ajan. Joukkue on pelannut tällä kaudella 38 ottelua ja hävinnyt niistä yhteensä seitsemän. Jos Champions Cupin toisen osan jatkoaika lasketaan huomioon, on se tällä kaudella hävinnyt peräti neljästi jatkoajalla tai rankkarikisassa. Runkosarjassa se voitti SPV:n kerran jatkoajalla.

Jos ulotetaan tilasto myös viime vuoden pudotuspeleihin, on kuusi perättäistä Suomen mestaruutta vuosina 2016-22 voittanut Classic hävinnyt peräti kuusi seitsemästä viimeisestä varsinaisen peliajan jälkeen ratkenneesta pelistään. Erityisesti tappiota on tullut kovissa panospeleissä, mutta todettakoon sekin, että se hävisi varsinaisella peliajalla viimeksi 15.11. 2023.

Näistä kaikista jatkoaika- tai rankkarikisatappioon johtaneista peleistä ainoastaan runkosarjan lopun SPV-pelissä se oli tasoittava joukkue. Ainoassa jatkoaikavoitossaan se menetti johdon puoli minuuttia ennen loppua. Jokainen peli ei ole tasoittunut viime minuuteilla, mutta joukkueen johtoasemapelaaminen ei ole ollut entisaikojen tapaan järin vakuuttavaa.

Tiistaina joukkueella ei ollut suurempaa hätää ennen viime minuuttien maaleja. Happee teki neljä maaleistaan ylivoimalla, siirretyn rangaistuksen aikana tai ilman maalivahtia, mikä ei sekään kerro hyvää voittamisen kannalta ottaen huomioon myös kurinpitotapaukset.

Happeen kannalta voitto oli hyvinkin makoisa, sillä Classicilla oli takanaan 11 ottelun voittoputki joukkueiden välisissä peleissä. Sarja jatkuu siis tilanteesta 2-1 Jyväskylässä.

Muissa sarjoissa Nokian KrP oli tiistaina erittäin vakuuttava SPV:tä vastaan ja voitti pelin 6-1. KrP johtaa sarjaa 2-1. Oilers on tällä hetkellä menossa varmimmin kohti välieriä. Joukkue kaatoi LASBin maanantaina 15-4 ja johtaa sarjaa jo 3-0. Ottelusarja on katkolla torstaina Lahdessa.