Pääkirjoitus: Liigan ja Divarin välinen kuilu uhkaa kasvaa, jos nousu on liian vaikeaa – miltä kuulostaisi radikaali uudistus?

Pääkirjoituksessa pohditaan liigan ja Divarin välistä eroa. Lisäksi ehdotellaan uusia sarjajärjestelmiä. Kuva: Esa Jokinen

Tänäkin keväänä pelataan liigan ja Divarin kauden tärkeimpiä pelejä niin pudotuspeleissä kuin karsinnoissakin.

Yksi useana vuonna esille tullut keskustelunaihe on Divarin jatkopelien kohtalo, josta esimerkiksi Kelpaako piste? -podcast otti taannoin kiinni. Podcastissa oli kysytty mielipiteitä Divarin edustajilta koskien sitä, että miten pelien pitäisi jatkua runkosarjan jälkeen.

Divarin puolella mielipiteet olivat kiistatta ristiriitaisia. Toisaalta ymmärrän miksi halutaan pitkät kahdeksan joukkueen pudotuspelit 26 runkosarjan pelin päälle, mutta jos Divarin joukkueet oikeasti tavoittelevat liiganousua, niin siinä ei ole oikein järkeä. Sen sijaan pitäisi ajatella niin, että mahdolliset nousijat olisivat mahdollisimman aikaisin selvillä, jotta niillä olisi mahdollisuus kilpailla myös pelaajamarkkinoilla.

Toisekseen en ole saanut vielä koskaan ihan järjellisiä perusteita sille, että miksi Suomen 19.-20. paras joukkue (runkosarjan perusteella) pitäisi pelata liiganoususta? Divarin pudotuspeleissäkin on aina ollut kyse liigakarsinnoista. Jakson kysely oli epävirallinen, joten sen perusteella ei kannata liian pitkiä päätelmiä tehdä.

Liigan puolella tapahtuva toiminta vaikuttaa vielä huolestettuvammalta. On yhteisesti päätetty, että liigaan ei nouse ilman karsintaa. Vaikuttaa siltä, että liigan puolella on halua suojella omaa selustaa.

Osin koko 33 runkosarjan pelin keskusteluun olisi pitänyt liittää myös häntäpään tapahtumat. FBC Turku on kaksi kautta saanut käytännössä joulun jälkeen valmistautua karsintoihin, kun sillä ei ole ollut mahdollisuutta säilyttää sarjapaikkaa suoraan. Jumbon pitäisi pudota, ja yhden karsia, sillä se lisäisi kilpailua häntäpäässäkin.

Huhujen mukaan liigajoukkueiden taholta on suunniteltu sitä, että vain yksi joukkue joutuisi jatkossa karsimaan. Onko asia edennyt käytäntöön, siitä ei ole varmaa tietoa. Kuitenkin tuollaisen ehdottaminen kuulostaa jokseenkin jääkiekon SM-liigan viitoittamalta protektionismilta. Pitää olla urheilullisia edellytyksiä pärjätä liigassa, eikä häntäpään kilpailua saa tappaa.

Toisekseen jos hoetaan, että kuilu liigan ja Divarin välillä kasvaa, niin pistämällä liigaovi säppiin, kasvaa se ennestään. Sen päälle voi kuitenkin todeta, että ainakaan pelillisesti liigan häntäpään joukkueet eivät ole Divarin joukkueita edellä. Fyysisesti hyvin pitkälti kyllä.

Ehdotuksia sarjajärjestelmistä

Jotta ei menisi pelkäksi tuuleen huuteluksi, niin ehdotan kahta uudenlaista järjestelmää, joista toinen on radikaali. Molempiin todettakoon, että olisi toivottavaa, että Divarissa olisi 12 joukkuetta nykyisen 14 sijaan:

1. malli: Perusmalli
Liigan runkosarjan 12. putoaa suoraan ja liigan 11. karsii. Divarin runkosarjan voittaja nousee. Runkosarjan sijoilta 2-4 karsitaan ylöspäin liigan runkosarjan sijalle 11 joutuneen kanssa.

Plussat: Nousijat ja putoajat kohtuullisen aikaisin selvillä, mikä antaa Divarin joukkueille mahdollisuuden rakentaa seuraavan kauden joukkuetta. Koventaa myös kilpailua sekä liigan hännillä että Divarin kärjessä.

Miinukset: Divarissa jää paljon joukkueita, joilla ei ole runkosarjan loppua kohden juurikaan pelillistä panosta.

2. malli: Radikaali malli

Liigassa ja Divarissa pelataan kaksi kierrosta (22 peliä). Sen jälkeen sarjat ikään kuin yhdistetään. Tällöin syntyy kolme kahdeksan joukkueen lohkoa.

Ylin lohko (liigan 1-8) pelaa keskenään yhden kierroksen, ja jatkaa sen jälkeen pudotuspeleihin. Viimeisellä seitsemän pelin kierroksella tilannetta kuitenkin nollataan siten, että ensimmäisenä oleva joukkue aloittaa seitsemästä pisteestä, ja kahden kierroksen jälkeen kahdeksantena ollut lähtee nollan pisteen kera sarjaan. Eli tässä on vielä mahdollisuus parannella asemia ennen pudotuspelejä. (1.=7p, 2=6p, 3=5p, 4=4p, 5=3p, 6=2p, 7=1p ja 8=0p)

Liigan sijat 9.-12 ja Divarin 1-4 pelaa samanlaisen yksinkertaisen sarjan. Tässä ei kuitenkaan anneta kellekään mitään lähtöpisteitä. Raaka peli: neljä parasta liigaan, neljä heikointa Divariin.

Kolmas lohko sisältää Divarin runkosarjan sijat 5.-12. Tässä sarjassa pelattaisiin myös yksi kierros, mutta liigan kärjen tapaan tulisi mukaan lähtöpisteet. Joten runkosarjan 5. saisi seitsemän pistettä ja 12. nolla lähtöpistettä (logiikka löytyy yltä). Tässäkin olisi vahva second chance -maku. Kaksi heikointa putoaisi tämän myötä Suomisarjaan ja Suomisarjasta nousisi kaksi parasta (näiden välille voi toki karsinnankin luoda).

Plussia: 29 pelin jälkeen tiedettäisiin liigan pudotuspelijoukkueet, liigajoukkueet ja melkein kaikki Divarin joukkueet. Tämän voisi ajatella olevan selvillä noin maaliskuun alussa. Samalla mukaan tulisi selkeä tasonmittaus liigan ja Divarin välille. Joka tapauksessa liigan pudotuspelit pelattaisiin vielä normaalisti tämän jälkeen.

Miinuksia: Voi todeta, että esimerkiksi liigan 9. ja Divarin 5. joutuu kohtuullisen kovan kohtalon uhriksi. Toisaalta tässä kuitenkin olisi panospelejä tarjolla ihan jokaiselle. Järjestelmä voi vaikuttaa sekavalta, ja kiistatta tässäkin tulisi varmasti turhia pelejä kahteen ensimmäiseen kierrokseen. Toisaalta järjestelmä vaatisi hyvää suorittamista alusta alkaen, mutta toisaalta tarjoaisi vielä toisen mahdollisuuden.