Toinen vaihtoehto sarjajärjestelmälle – toimisiko itä-länsi -tähdistöpeli salibandyssa?

F-liigajoukkueet kokoontuvat keskiviikkona yhteisten kysymysten äärelle. Kuva: Esa Jokinen

Miesten F-liigajoukkueet kokoontuvat keskiviikkona keskustelemaan monista asioista, joista yksi on paljon keskustelua herättänyt runkosarjan ottelumäärä.

Julkisuudessa ja joukkueiden keskuudessa on ollut jonkin verran epäselvyyttä keskiviikon kokouksen sisällöstä. Tammikuun edellisessä liigajoukkueiden kokouksessa tuli julkiseen tietoon, että F-liigan johtoryhmä oli jo tehnyt esityksen, että ensi kaudella pelataan 33 ottelua, kuten tälläkin kaudella. Itse kokoukseen osalle oli tullut yllätyksenä, että lopullinen esitys oli jo valmis ennen yhteisiä keskusteluita.

Päätöksentekoprosessi herätti kritiikkiä erinäisistä syistä, ja sitä on puitu jo aiemmin julkisesti. Helmikuun kokouksen jälkeen F-liiga tiedotti kautta rantain siitä, että keskustelut jatkuvat. Tämä jälkeen puhuttiin ”aikalisästä” jopa liiton hallituksen jäsenten osalta X:ssä. Viime aikojen tietojen perusteella aikalisä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jo tehtyä esitystä oltaisiin muuttamassa.

Osalle on jäänyt virheellinen kuva, että keskiviikon kokouksessa tehtäisiin päätöksiä suuntaan tai toiseen. Jopa äänestyksestä on puhuttu. Mitään tällaista ei tiettävästi ole tiedossa, vaan keskustelut koskevat jo olemassa olevaa esitystä ja sen toteuttamista esimerkiksi kauden pidentämisellä. Sen lisäksi on tarkoitus keskustella kauden 2025-26 sarjajärjestelmästä.

Taustalla saattoi sekoittua se, että tammikuun kokouksen jälkeen oli liigajoukkueiden keskuudessa luotu vastaehdotus, jota kaikkiaan kuusi liigajoukkuetta kannatti siinä vaiheessa. Sen lisäksi kolme joukkuetta kannatti keskustelun jatkamista eri vaihtoehtojen välillä. Pääkallo julkaisee vastaehdotuksen avoimuuden vuoksi.

Toinen vaihtoehto

Toisessa vaihtoehdossa pelattaisiin kaksi täyttä kierrosta ja yksi puolikas alueellinen kierros. Tällöin pelejä tulisi kaiken kaikkiaan 27, joka on runkosarjassa määränä silti suurin verraten muihin salibandymaihin. Aluejakoa ei toteutettaisi pohjois-eteläsuunnassa, vaan itä-länsi-ajattelulla.

Ehdotettu lohkojako: (esimerkki)

Classic, FBC Turku, Nokian KrP, Nurmon Jymy, SPV, TPS
ErVi, Happee, Indians, LASB, Oilers, OLS

Ehdotukseen kuului myös ajatus siitä, että pelejä ei olisi pakko pelata suoraviivaisesti siten, että ensin pelataan kaksi täyttä kierrosta ja siihen perään puolikas kierros, vaan ohjelmaan oli tarkoitus jättää joustovaraa.

Lisäbonuksena esitys sisälsi myös ehdotuksen, jossa esimerkiksi Cup-finaalin yhteydessä pelattaisiin näytösottelu itä-länsi-hengessä. Pelimuoto voisi olla poikkeava ja esimerkiksi 3v3-muotoinen. Lisäksi ehdotettiin erinäisiä taitokilpailuja, jotka ovat muistakin lajeista tuttuja. Tämän ”bonuksen” tarkoituksena oli kehitellä myös lajin isompia yhteisiä tapahtumia, jotka eivät ole olleet suuria yleisömenestyksiä viime aikoina.

Tällä viikolla julkaistussa Ylijohtavan aitiossa TPS:n Perttu Kytöhonka kertoi omia näkemyksiään pelimäärään liittyen

Lue myös:
Analyysi: 33 ottelun runkosarjasta ei ilmeisesti olla luopumassa miesten liigassa