Analyysi: 33 ottelun runkosarjasta ei ilmeisesti olla luopumassa miesten liigassa

Montako peliä runkosarjassa pitäisi pelata? Kuva: Esa Jokinen

Tällä viikolla salibandyn kulisseissa on puhuttanut varsinkin miesten liigan ottelumäärä.

Syynä on se, että liigaseurat kokoontuivat keskustelemaan asiasta tiistaina. Kuten tästä Toni Lötjösen twiitistä voi päätellä, ottelumäärä ei ole todennäköisesti laskemassa:

Seurojen osalta tilanne on siinä mielessä kiinnostava, että 33 ottelussa pysymistä kannattaa lähes puolet joukkueista. Kannatusta on 2,5 kierroksen runkosarjalla loppusarjoineen (27 peliä) ja myös aluelohkoihin perustuvalla (28 peliä). Erikoiseksi tilanteen tekee, että kaksi malleista pitää sisällään suunnilleen saman pelimäärän, ja yhdessä pelimäärä on selkeästi isompi.

Sarjamalleja on kaikkiaan kolme erilaista, ja se täten parhaan päättäminen näistä voi olla vaikea tehtävä. Osa ei halua alueellisuutta, ja osa ei halua välttämättä alempaa ja ylempää loppusarjaa. Pääkallon tietojen perusteella enemmistö ei kuitenkaan tällä hetkellä halua 33 peliä. Se voi silti olla suosituin malli, kun pitää valita näistä kolmesta. Tällöin pitäisi miettiä myös vielä mitä seuroilta kysytään: ottelumäärää vai sarjajärjestelmää?

33 pelin kohtalossa on monenlaisia kulmia, ja sitä kannatetaan eritoten sarjan kärjen joukkueiden osalta. Tämän vuoksi liigalla organisaationa, ja kuuleman mukaan osalla liigaseuroista on ollut vaikeuksia esittää vastalauseita vahvojen organisaatioiden voimahahmoille keskusteluissa.

Yleisesti ottaen 33 pelistä on hyötyä varsinkin suurempien resurssien organisaatioille, joilla on paljon laatupelaajia. Kyse on niin pelillisestä kuin myös taloudellisesta edusta. Suurempi määrä otteluita johtaa joillekin suurempaan tappioon, ja joillekin suurempaan voittoon. Kyse voi olla myös jo ihan olosuhde-eroista. Tämän vuoksi mielipiteet myös vaihtelevat.

Toisaalta on ollut esillä myös kanta siitä, että varsinkin kolmenkympin kynnykselle ehtiville liigapelaajille 33 pelin malli on liian kuormittava. Eritoten maajoukkuetason pelaajilla pelimäärät voivat kasvaa noin 70 peliin per kausi. Maajoukkue ulkopuoliselle samanikäiselle puoliammattilaiselle tilanne voi olla vielä vaikeampi. On hyvä muistaa sekin näkökulma, että 33 pelin runkosarjaa pelataan vasta toista kautta, joten kaikkia mahdollisia vaikutusarvioita ei ole ehditty tehdä.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että tilanne on kohtuullisen tasan 33 pelin ja 27-28 pelin osalta. Tällöin liiton kokonaisorganisaationa pitäisi myös ottaa jämäkämpi ote asiaan. Ei ole pakko löytää jokaista liigaseuraa miellyttävää mallia, eikä välttämättä edes enemmistöä. Asia on joka tapauksessa kompleksinen, ja ihan täysin oikeaa vastausta ei ole olemassa.

Niin, on siis hyvä tietää, että päätöksen tässä asiassa tekee itse asiassa Salibandyliitto, vaikka on kyse liigaa koskevasta asiasta. Pääkallon kuuleman mukaan liiga tai liitto on kyllä pyrkinyt kysymään seurojen mielipiteitä asiassa, mutta johtamispuolella on ollut ongelmia. Tämän vuoksi asia uhkaa kärjistyä kovemmaksi riidaksi kuin olisi tarve.

Liiton tai liigan edustajaa ei tavoitettu vastaamaan aiheeseen liittyen. Pääsarjapäällikkö Joni Toivola kommentoi pelimääräasiaa näin Twitterissä: