Kainulainen Johanssonin peliaikakritiikistä: ”Jokaisella saa olla omat mielipiteensä”

KrP:n päävalmentaja Janne Kainulainen halusi korostaa, että kunnioittaa Henri Johanssonin komeaa peliuraa. Kuva: Anssi Koskinen/salibandy.fi

Henri Johansson lopetti komean peliuransa kauteen 2023-24 ja julkaisi kauden jälkeen päivityksen, jossa oli pettynyt saamaansa vastuuseen Nokian KrP:ssa.

Johansson kommentoi aihetta vielä laajemmin keskiviikkona julkaistussa Pääkallon haastattelussa. KrP:n päävalmentaja Janne Kainulainen halusi painottaa, että Johansson on oikeutettu sanomaan näkemyksensä.

– Jokaisella saa olla omat mielipiteensä, ja jokainen tuokoon ne julki miten haluaa.

KrP:n päävalmentaja halusi tuoda myös esille arvostuksensa Johanssonin peliuraa kohtaan.

– Se mitä on tullut nyt julkisuuteen tai muuten, niin ei omaa mielipidettäni muuta siitä, että miten hienon uran teki ja herra Johansson on ollut varmaan kaikkien aikojen pelaaja sarjassa. Eikä sitä miten paljon on edustamamme seuran eteen tehnyt.

– On ollut mukana vaikeina aikoina ja jos olisi halunnut mestaruuksia tai rahaakin enemmän tai mitä tahansa, niin kyllä niitä ottajia olisi uran varrella ollut. Halusi edustaa Näätä-paitaa aina, niin siitä iso hatunnosto ja itselle olisi iso kunnia valmentaa häntä sekä olla mukana uralla, Kainulainen suitsuttaa.

Kainulainen itse pelasi liigassa samaan aikaan kuin Johansson ja nelikymppisen ex-puolustajan ura päättyi Suomen kentillä 10 vuotta sitten Happeen mestaruuteen. Ura jatkui vielä Sveitsissä ennen valmentajaksi siirtymistä.

– Meillä on vain vuosi ikäeroa niin ollaan pelattu paljon vastakkain ja nähnyt kasvun aika läheltä. Siitä miten uniikin uran hän pelasi, niin siitä on pelkkää arvostusta herraa kohden. Harmittaa eniten, että ei pystynyt auttamaan häntä saavuttamaan koko uran isointa tavoitetta, eli Suomen mestaruutta. En pystynyt häntä ja joukkuetta auttamaan sen suhteen tarpeeksi.

Johansson puhui itseluottamuksen puutteesta, kun peliaika väheni. Peluutusratkaisuihin Kainulaisella ei ollut sen suurempaa avattavaa yksittäisen pelaajan kohdalta.

– Ainahan se on valmentajan tarkoitus kantaa vastuu tällaisista asioista, ja valmentajan päätöksiähän nämä on. Jokaista pelaajaa pyritään katsomaan siten, että minkälaiseen rooliin laitetaan missäkin vaiheessa peliä ja niin poispäin. Miten kukakin omassa roolissaan saa joukkuetta parhaiten autettua tai viisikoiden kemioita ylipäänsä. Ne on aika monimutkaisia asioita.

– Käytiin kuitenkin keskusteluita asiasta ja varmasti olisi pitänyt enemmänkin käydä, että olisi jäänyt hänelle parempi mieli. Meidän positiossa se on niin, että oli kuka tahansa kyseessä, niin iällä tai sellaisilla seikoilla ei ole väliä. Oli sitten nuori tai vanha, Kainulainen toteaa.

Kainulainen korostaa Johanssonin kohdalla sitä, että pitkää peliuraa leimasi sopeutumiskyky.

– Kyse oli yhdestä kaudesta, mutta kertoo siitä, että on erittäin fiksu pelaaja kyseessä, että pystyy muokkaamaan omaan peliänsä aina uran varrella. Ura olisi varmasti aiemmin tullut tiensä päähän, jos ei olisi pystynyt sopeutumaan. Esimerkkinä 33-vuotias Johansson ja miten pelasi kentällä versus 20-vuotias, niin se on aika erilainen pelaaja. Harva pystyy tuollaiseen ja se kertoo siitä, että kyseessä on kova ukko.

Kainulainen vakuutti vielä, että kyse ei ole mitenkään henkilökohtaisesta asiasta valmentajan ja pelaajan välillä.

– Itselle ei ole jäänyt mitään harmitusta tästä. Tällaista urheilu on, että kun tähän leikkiin on lähtenyt, niin rapatessa roiskuu ja tulee kritiikkiä. Se kuuluu tähän asiaan. Haluan korostaa, että ei ole Johanssonia vastaan itselläni mitään. Päinvastoin, ja itselläni on iso kunnioitus hänen mahtavaa uraansa kohtaan, Kainulainen linjaa.