Leppänen harmitteli maalinteon tahmeutta: ”Siihen me tämä varmasti hävittiin”

Simo Leppänen näki Suomen suoritukset nousujohteisina MM-kotikisoissa. Kuva: Henri Keränen/salibandy.fi

Suomen U19-naisten koti-MM-turnaus päättyi karvaaseen pettymykseen, kun Ruotsi oli finaalissa parempi luvuin 4-2.

Selvästi lohkovaiheen 3-9 -tappiosta parantaneen Suomen päävalmentaja Simo Leppänen löysi tiukankin tappion jälkeen joukkueen pelistä positiivisia puolia.

– Aika paljon parannettiin pitkin turnausta ja varsinkin torstain pelistä. Kaikki jätettiin tänään kentälle. Aika laadukkaita maalipaikkoja luotiin, mutta vasta ilman maalivahtia pelatessa saatiin pallo maaliin. Siihen me tämä varmasti hävittiin, Leppänen sanoi.

Suomen ongelmaksi koko kisojen ajan muodostui maalinteko. Osumat syntyivät koko turnauksen ajan lähinnä erikoistilanteista, nytkin Iida Sinkon ja Elsa Holopaisen osumat tulivat kolmannen erän jälkipuoliskolla Suomen hakiessa kavennusta ilman maalivahtia. Aiemmissa otteluissa takkuillut maalipaikkojen luonti saatiin finaaliin korjattua, mutta pallo ei löytänyt tietään Louranna Jakobbsonin vartioimaan maaliin.

– Se menee yksilötason ratkaisuihin. Tänäänkin luotiin maalipaikkoja todella hyvin. Viimeiset ratkaisut, vähän huono syöttö, heikko haltuunotto, sieltä se pienistä asioista tuli, Leppänen kuvaili.

– Näissä kansainvälisissä huippupeleissä on ihan hirveän vaikea tehdä huippumaita vastaan maaleja 5v5-pelissä. Kaikki puolustavat todella hyvin. Siinä me ehkä tänäänkin Ruotsille hävittiin. Pallo olisi pitänyt saada maaliin muutaman kerran, kun tasakentällisin pelattiin, hän totesi.

Pitkin turnausta peliään parantanut Suomi kohtasi Ruotsin jo lohkovaiheessa. Tuolloin Ruotsin vei sinivalkoisia aivan mielensä mukaan. Finaalia katsoessa ei olisikaan uskonut joukkueiden olevan samat, jotka vain muutamaa päivää aiemmin kohtasivat. Leppäsen mukaan joukkue oli saanut lohkovaiheen tyrmäyksen nollattua täysin.

– Me unohdimme torstain peli kokonaan sen läpikäymisen jälkeen. Se ei ollut yhtään meidän näköistä ja meidän pelisuunnitelman mukaista. Lähdimme täysin puhtaalta pöydältä ja tytöt heti ymmärsi, mistä on kysymys. Pystyimme heti alusta asti pysymään siinä, hän sanoi.

– Kyllähän tuosta lähes 2000-päisestä yleisöstä saa myös ihan hirveästi virtaa, hän kiitti Lahdessa finaalia seurannutta yleisöä.

Kahden kauden prosessin päätös

MM-kotikisat päätti 36-vuotiaan Leppäsen kaksi kautta kestäneen jakson U19-maajoukkueen päävalmentajana.

– Hieno matka ollut, nousujohteinen minun mielestäni. Saimme peliä kehitettyä todella paljon kahden vuoden aikana. Nyt pitää vähän rauhoittua ja pureksia, että osaa yhtään sen tarkemmin analysoida. Pienestä jäi kiinni, että olisi saatu tälle projektille se kruunu. Näin tällä kertaa, Leppänen huokaisi.

Tammikuun lopussa Leppäsen naisten F-Liigassa valmentama SB Welhot tiedotti kaksi edellistä vuotta naisten edustusjoukkuetta valmentaneen Leppäsen jäävän pois kauden päätteeksi. Leppäsen mukaan tauko on tarpeellinen, mutta ei suoraan sulje pois maajoukkuevalmentajana jatkamista.

– Otan sapattivuoden ainakin seuravalmentamisesta. Olen lähes 20 vuotta putkeen valmentanut, nyt vaatii pienen rauhoittumisen, hän totesi.