Salmela peliaikakohusta: ”Joko valmentajat valmentaa tai sitten ne ei valmenna”

Marko Salmela (kesk.) puolustaa päävalmentaja Janne Kainulaisen päätäntävaltaa. Kuva: Anssi Koskinen/salibandy.fi

Henri Johansson päätti komean liigauransa KrP:n pronssijuhliin tänä keväänä.

Kauden jälkeen Johansson kommentoi sosiaalisessa mediassa ja tällä viikolla Pääkallossa, että viimeisestä kaudesta jäi ikävä maku vähäisen peliajan vuoksi. Päävalmentaja Janne Kainulainen vastasi omalta osaltaan kritiikkiin tässä jutussa.

Entä sitten molempien esihenkilö, eli manageri Marko Salmela? Mitä hän ajattelee asiasta omassa positiossaan? Salmela sanoo heti alkuun, että on hankala kommentoida asiaa, kun kausi on päättynyt, eikä asialle voi tehdä mitään.

Entä jos tällainen tilanne olisi tullut esiin kesken kauden, niin miten olisit suhtautunut siihen?

– Kuten olen julkisuudessakin sanonut, niin joko valmentajat valmentaa tai sitten ne ei valmenna. Sitten valmentaa jotkut toiset valmentajat. Valmentajiin joko luotetaan tai ei luoteta, Salmela aloittaa suoraan tyyliinsä ja jatkaa.

– Vaikka kyseessä on kuinka kaikki ennätykset tehnyt pelaaja, niin valmentajat päättää ja tekee pelilliset liikkeet sekä ratkaisut. Kyllä mun on ne tietenkin hyväksyttävä. Kauden jälkeen keskustellaan valmentajien kanssa ja ensin valmentajat kertoo miten kausi on mennyt, ja sen jälkeen seurajohto antaa oman palautteen siitä miten itse näkevät asioiden menneen. Sen jälkeen vedetään hetki happea ja päätetään yhdessä miten jatketaan.

– Ei me voida kesken kauden ottaa kantaa siihen, että miten kuuluisi tehdä ja kyllä se on ihan täysin valmennuksen tehtävä. Toisaalta sekin on hyvä muistaa, että valmennuksella on siinä ihan omat työpaikkansa kiinni, joten uskoisin, että he ainakin parhaansa yrittää, Salmela järkeilee.

Salmela kertoo, että Johanssonin roolin pienenemistä ei ole käyty millään tavoin läpi valmennuksen kanssa. Yleisesti ottaen manageri toteaa, että joskus pelaajat saattavat kommentoida peliaikaansa, mutta hän ei voi siihen ottaa kantaa.

Johansson puhui myös itseluottamuksesta ja koki, että se oli usemmalla pelaajalla matala. Salmela ei näe asiaa ihan samalla tavalla.

– Jossain kohdin kolmoskenttä pelasi kyllä aika vähän, niin silloin voi olla itseluottamuksen kanssa tekemistä. Tietysti kun kovissa peleissä mennään kolmesta kentästä kahteen, niin ei se välttämättä mikään voittajafiilis ole niillä kolmoskentän pelaajilla, jos tiivistys tehdään jo tosi aikaisessa vaiheessa.

– Sellaista olen kuullut kolmosen suunnalta, että jos pelaa hyvin, niin herkästi vastustaja vetää kolmosen pois, ja silloin usein omakin valmennus reagoi. Jos taas pelaa liian huonosti, niin silloinkin joutuu vilttiin. Pitäisi siis pelata tasaisesti, niin ottelu voisi jatkua pidempään. Näin se varmaan on.

– Onhan asia varmasti juuri niin, että niillä jotka pelaavat paljon on itseluottamus korkeammalla kuin niillä, jotka pelaa vähän. Näkisin, että se on ihan normaali kuvio ja muualla samoin.

Salmela kommentoi vielä, että osa pelaajista tyytyy pieniinkin rooleihinsa paremmin kuin toiset. Salmela näkee, että tulevalla kaudella joukkue todennäköisesti pelaa enemmän kolmella kentällisellä.

KrP:n historian tärkein pelaaja

Johansson pelasi seurassa 15 vuotta, ja tuli mukaan tähtipelaajan statuksella. Jos viimeisen kauden toista puoliskoa ei lasketa, oli pelillinen rooli jatkuvasti merkittävä. Varsinkin 2010-luvun alussa jopa korvaamaton.

Salmela hankki Johanssonin aikoinaan seuraan ja on nähnyt teholaiturin sekä seuran yhteisen taipaleen alusta loppuun.

– Ihan ehdottomasti KrP:n historian tärkein pelaaja, Salmela linjaa ja jatkaa:

– KrP:n kaikkien aikojen tärkeimmän pelaajan tittelin selittää se, että teki meillä lukuisia ennätyksiä ja 15 vuotta samassa seurassa, niin en halua edes lähteä vertaamaan häntä kehenkään toiseen. Siihen on vielä pitkä matka ja sen sitten aika näyttää, että tuleeko vielä jotain vastaavaa.

Liittyen peliaika-asiaan, managerilla on vielä viimeinen sanansa sanottavana.

– Henkan kohdalla on sanottava se vielä, että ollaan kunnioitettu hänen viimeistä vuottaan ja ei olla millään tavalla haluttu miettiä sitä, että mikset pelaa paremmin. En ole halunnut antaa sellaiselle sekuntiakaan aikaa.

– Valmentajilla on aina tietty logiikka siinä, että ketkä pelaa mistäkin ja he näki sen nyt näin, että Henkka pelasi kolmosketjussa ja rooli oli pienempi mihin hän on tottunut. Tässä kohdin olen valmennuksen linjoilla, että he päättävät.