Vain kymmenen pelaajaa laukoi enemmän runkosarjassa kuin Justus Kainulainen pudotuspeleissä

Finaalipelit sopivat Justus Kainulaiselle. Kuva: Ainesmedia/F-liiga

Justus Kainulainen teki pudotuspeleissä 26 maalia, ja rikkoi kaikkien aikojen yhden kauden maaliennätyksen liigassa, kun huomioidaan runkosarja sekä pudotuspelit.

Kainulainen osui 51 otteluun kaikkiaan 78 kertaa, mikä ohitti kolmella maalilla Sami Johanssonin kaudella 2020-21 tekemän aiemman ennätyksen. Johansson pelasi yhdeksän peliä vähemmän tuolla kaudella, mutta se ei vähennä suorituksen arvoa.

Kainulainen voitti pudotuspelien pistepörssin tehoin 26+10. Toiseksi tuli Oilersin Aaro Astala (15+17) ja kolmostilaa jakoivat Classicin Eemeli Salin (20+11) sekä Oilersin Heikki Iiskola (20+11).

Kainulainen oli Oilers-leirissä todellinen erikoisuus. Hän nimittäin pelasi kauden kaikki 51 peliä. Siihen päälle Kainulainen mitteli vielä 12 maaottelussa, joten kauden kokonaissaldo oli 63 ottelua.

Kainulaisen laukaisumäärä olivat omalta planeetaltaan liigassa. Pudotuspeleissä sentteri laukoi 214 kertaa, kun tilaston toisena ollut Salin laukoi 150 kertaa. Runkosarjassa vain Joona Rantala, Oskari Heikkilä, Riku Hakanen, Jami Manninen, Markus Salmi, Ville Lastikka, Matej Penicka, Konsta Haukkala, Eemil Äijälä ja tietysti Justus Kainulainen itse laukoivat yli 214 laukausta.

Nämä kaikki pelaajat pelasivat runkosarjassa yli 30 peliä, siinä missä Kainulainen 18 pudotuspeliottelua. Kainulainen tykitti eniten myös runkosarjassa. 51 peliin laukauksia kertyi kaikkiaan 557 kappaletaa. Kainulaisen tapauksessa se tarkoittaa sitä, että hän myös onnistuu pääsemään paljon laukaisupaikoille ja käyttää vahvuuttaan ahkerasti.

Pää kestää

Kainulaisen päätä ei ainakaan kylmää. Kainulainen on nimittäin tehnyt urallaan tärkeitä maaleja ja pisteitä usemman kerran finaaleissa. Vuonna 2016 vain 17-vuotias Kainulainen teki kaksi maalia Divarin ratkaisevassa viidennessä finaalissa, kun LaSB voitti Steelersin 7-5 ja nousi liigaan. Vuonna 2017 LASB pelasi B-nuorten SM-finaaleita ja LASB voitti ikäluokan mestaruuden voittamalla Oilersin 9-8 jatkoajalla. Tuossa pelissä Kainulainen iski tehot 3+4.

Samana keväänä pelattiin U19-ikäluokan MM-kisat. Suomi kaatoi Ruotsin finaalissa 7-4 ja Justus Kainulainen iski pelissä tehot 4+1. Vuonna 2021 Kainulainen pelasi uransa ensimmäiset aikuisten MM-kisat. Suomi hävisi finaalin Ruotsille 4-6, mutta joukkueen kuopus osui kolmesti finaalin humussa.

Tänä keväänä Kainulainen johdatti Oilersin mestaruuten sananmukaisesti. Finaalisarjan saldo oli 11+5 seitsemään peliin. Paljon isompi juttu on kuitenkin se, että neljässä viime pelissä Kainulaisen saldo oli 10+4. Ratkaisevassa finaalissa Kainulainen teki ratkaisevan maalin ja tehot 3+1.

25-vuotiaaksi Kainulaisen finaalisaldo on vankkaa tekoa.