Ruotsissa kokeillaan uusia sääntöjä – ilmaveivirankkarit kielletään

Julia Saarinen pysäytti Mira Markströmin rankakriyrityksen U19-ikäluokan MM-kisoissa. Markström ei yrittänyt ilmaveiviä. Kuva: Henri Keränen/salibandy.fi

Ruotsissa testataan muutamia salibandyn mahdollisia sääntömuutoksia kausilla 2024-25 ja 2025-26.

Yksi näkyvä muutos on niin kutsuttujen zorro-rankkareiden kieltäminen eli suomeksi ilmaveivirankkareiden kieltäminen. Toinen sääntö koskee pelaajien ja toimihenkilöiden käyttäytymistä vaihtoaitiossa pelin aikana, sillä osa pelaajista ja toimihenkilöistä oleilee liian lähellä kenttää ja jopa kentän puolella pelin ollessa käynnissä.

Ilmaveivirankkarit ovat puhuttaneet paljon viime vuosina. Sääntökokeilu on ymmärrettävissä siten, että palloa ei saisi veivata enää ilmassa, mutta maan tasalla kaikenlainen veivaaminen olisi edelleen sallittua.

Sinänsä tätä kokeilua voi pitää hassuna, sillä vanha rankkarisääntö ennen niin kutsuttua Lex Kippilää esti kaikkein irvokkaimmat veivailut, mutta mahdollisti ilmaveivaamisen. Aiemmassa rankkarisäännössä pallo ei saanut liikkua ollenkaan taaksepäin, mutta nykysäännössä joko pelaajan tai pallon pitää liikkua eteenpäin, joten pallo saa mennä taaksepäin.

Ruotsin liiton tiedotteen mukaan kokeilu on lähtökohtaisesti kaksivuotinen, mutta se voidaan keskeyttää jos niin katsotaan parhaaksi. Kokeilu toteutetaan Ruotsin naisten ja miesten Superliigassa, Allsvenskanissa sekä cup-peleissä.

Suomen pääsarjoissa ilmaveivit ovat harvinaisia ja rankkareissa vielä harvinaisempia.

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen