Pääkallo.fi

COVID-19 vaikutus salibandykentille

Viestejä
137
Ei ole ollut tässä maakunnassa missä asun. Varmaan jossain muualla on jo ollut ja nyt ollaan tautitilanteesta riippumatta laittamassa kaikkia etäopetukseen. Menee aika suurelta osalta opiskelijoista suuri osa vuodesta aivan harakoille, koska kaikkia aloja ei noin vain etänä kunnolla opeteta.

Ainakin Oulun alueella 2 asteen opiskelijat suurimmaksi osaksi etäopiskelussa syksystä lukien.

Mitä noihin muihin rajoituksiin tulee niin mukavahan tuo ois, jos ainakin alueelliset sarjat saataisiin käyntiin. Valtakunnalliset olisi varmaan sama laittaa suosiolla tauolle tämän kauden osalta.
 
Viestejä
780
C1-poikien SM-ketjussa pohdittiin muidenkin sarjojen tulevia otteluita. jatkan siitä aiheesta täällä.

Kävin läpi tulospalvelusta eri sarjojen tulevia otteluita, etenkin valtakunnalliset sarjat ja ylialueellisia sarjoja myös. Energia loppui D-junnujen kohdalla, joten sitä nuorempia en kaikkia lohkoja jaksanut tutkia.

Osa aluesarjoista oli pelillä jo viime viikonloppuna. Ainakin B-poikien KS/SK on niistä ylialueellinen. Ensi viikonloppuna pelillä on useamman valtakunnallisen juniorisarjan joukkueita: A-pojat 1-div, B-pjat SM ja 1-div ja C2-pjat SM B.

Mielenkiintoista oli, että A-poikien 2-divarin lohko SS/PM/PS turnaus on edelleen tapahtumassa tulevana lauantaina. Tässä lohkossa pelaa siis joukkueita Pirkanmaalta, Etelä-Pohjanmaalta, Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta. Yksi alue leviämisvaiheessa, kolme kiihtymisvaiheessa. Aika kova veto on laittaa neljän eri alueen joukkueet samaan halliin, kun kyse on ikäluokan harrastesarjasta!

Suosittelen kaikkia katsomaan Areenasta eilisen A-studion, jos ei ole jo katsottuna. A-studio | Kuka saa harrastaa korona-aikana?

Ministeri Saarikko sanoi ihan suoraan näin: "Selvää on, että ajatus siitä ,että lähdettäisiin turnauksiin eri puolille Suomea, ei tule kyseeseen ehkä vielä pitkään aikaan." Hän jatkoi myös, että yhden harrastuksen jatkaminen rajatusti olisi harkittava vaihtoehto: "Jos olisi yksi harrastus, rajattu tietty pieni joukko, turvavälit ja maskit".

Nyt tullaan siihen, että SSBL yrittää väkisin käynnistää sarjatoiminnan. Sarjatoiminta on salibandyharrastuksen yksi osa-alue. Se ei ole salibandyharrastuksen ajallisesti suurin, vaan pienin osa-alue. Se on useimmille se tärkein osa-alue. Mutta ei välttämätön, kunhan se ei katoa liian pitkäksi aikaa. Mitä sen tilalle voisi keksiä?

Kävisikö seuran sisäiset harkkamatsit, tai jopa seurojen väliset yksittäiset pelit? Näihinhän liitolla ei ole mitään sananvaltaa. Entäpä alueelliset omat liiton ulkopuoliset sarjat, niihinkään ei liitolla ole sanomista.

SSBL toimii nyt moraalisesti arveluttavalla tavalla siinä, että se toisaalta rajoittaa toimintaa ja korostaa koronaturvallisuuden tärkeyttä säännöin ja määräyksin. Toisaalta se ei ole antanut mitään joustoja poisjäämisiin turnauksista tai yksittäisitä otteluista, tai sarjoista luopumiseen. Tietääkseni liiton virallinen julkaistu linja on, että poisjääminen on luovutus, joka johtaa sääntöjen mukaisiin sanktioihin kuyen myös sarjasta luopuminen. Vain viranomaisen taholta todistettu koronatapaus ja/tai määrätty niin laaja karanteeni. ettesi joukkueella ole sääntöjen mukaista kokoonpanoa asettaa, antaa jotain mahdollisia joustoja. Mutta mitä ne ovat ja milloin niihin todella on oikeus, on tietääkseni julkaisematta. Tähän toivoisin korkealle arvostamani Pääkallon journalistien tarttuvan terrierin sitkeydellä, ja puristavan liiton herroista ja rouvista nyt linjaukset ulos.

Nyt tilanne on yksittäiselle pelaajalle, jota mietityttää tai pelottaa koronatartunta tulevasta ottelusta, hankala ja ristiriitainen; Jos et lähde pelaamaan, olet porukan petturi, sitoutumaton tyyppi, jonka kannattaa olla tulevaisuudestaan joukkueessa huolissaan. Vaikka valmentaja sanoisi, että on ok jäädä pois, silti olet ollut se, joka vaikeutti joukkueen tilannetta. Se jo sinällään tuntuu pahalta, ja siihen vielä mahdollinen vaikutus myöhemmin. Riskistä ja pelosta huolimatta pelaaja usein lähtee pelaamaan, enemmän lojaaliudesta kuin halusta pelata. Säbästä on tullut paineinen ja vähemmän mukava juttu. Helpointa olisi lopettaa kokonaan.

Em. kuvio on fakta, sitä eletään meilläkin juuri nyt.

Tätäkö SSBL haluaa, paineistaa seurat, joukkueet, pelaajat, valmentajat ja vanhemmat?

Ymmärrän kyllä, että liitto tarvitsee rahaa. Se ei halua riskeerata tulovirtojaan, mitä sarjatoiminta tuo. Mutta tapa, miten huonosti ja epäjohdonmukaisesti se sarjojaan johtaa, on käsittämätöntä. Nyt joukkueet soittelevat sarjavastaaville, että pelataanko vai. Vastaus riippuu sarjavastaavan näkemyksestä ja voi muuttua. Mitään selkeää kirjallista vastausta ei löydy liiton julkaisemana. Sarjavastaavista joku oli jo ilmaissut, että älkää kyselkö, meillä on kiireellisempiä hommia... ei jumalauta mitä touhua.

Lajia voisi harrastaa ilman sarjatoimintaa, mutta liiton tulonmuodostuksen kannalta treenaaminen ei tuota mitään. Sen mukaisesti liitto nyt toimii. Seurojen kannalta treenamisen jatko mahdollistaa tulot, ja jopa pelien puuttuessa pienemmät menot. Se mahdollistaisi seurojen selviytymistä.

Minusta tässä ilmenee liitolla sama kanta kuin oli JFK:llä aikoinaan: "Älä kysy mitä Salibandyliitto voi tehdä sinulle, kysy mitä sinä voit tehdä Salibandyliitolle."

Onko liitolla tosissaan kanttia mennä aivan suoraan vastoin valtiovallan ohjeistusta, juuri nyt näyttää siltä että on.
 
Viestejä
1,347
koronaturvallisuuden tärkeyttä säännöin ja määräyksin. Toisaalta se ei ole antanut mitään joustoja poisjäämisiin turnauksista tai yksittäisitä otteluista, tai sarjoista luopumiseen.

Jos paikallisilta terveysviranomaisilta on suositus että kokoontumisia ei pitäisi alueella järjestää niin tämä luonnollisesti riittää ainakin yksittäisen ottelun siirtämisen syyksi junioreissa. Tällöin ei kyse ole luovutuksesta vaan ainoastaan pelin siirtämisestä toiseen ajankohtaan.

edit: typos
 
Viestejä
780
Jos paikallisilta terveysviranomaisilta on suositus että kokoontumisia ei pitäisi alueella järjestää niin tämä luonnollisesti riittää ainakin yksittäisen ottelun siirtämisen syyksi junioreissa. Tällöin ei kyse ole luovutuksesta vaan ainoastaan pelin siirtämisestä toiseen ajankohtaan.

edit: typos
Yksittäisenkin pelin siirtäminen on liiton päätös, ja kummankin joukkueen kantaa kysytään. Pointti oli juurikin se, että liitto ei välttämättä toimi alueellisten suositusten mukaan, vaan oman näkemyksensä mukaan. Riittääkö liitolle siis se, että joukkue haluaa noudattaa suositusta?
 
Viestejä
1,347
Yksittäisenkin pelin siirtäminen on liiton päätös, ja kummankin joukkueen kantaa kysytään. Pointti oli juurikin se, että liitto ei välttämättä toimi alueellisten suositusten mukaan, vaan oman näkemyksensä mukaan. Riittääkö liitolle siis se, että joukkue haluaa noudattaa suositusta?

Ajatteleppa hetki nyt asiaa, luuletko oikeasti että jokin urheiluliitto ei antaisi siirtää lasten tapahtumaa mikäli joukkue siirtoa pyytää vedoten paikallisten terveysviranomaisten suosituksiin.
 
Viestejä
780
Ajatteleppa hetki nyt asiaa, luuletko oikeasti että jokin urheiluliitto ei antaisi siirtää lasten tapahtumaa mikäli joukkue siirtoa pyytää vedoten paikallisten terveysviranomaisten suosituksiin.
Olet oikeassa - noin sen pitäisi mennä, mutta minusta samalla näkemyksesi on hiukan naiivi.

Voithan sinä koettaa vedota liittoon tuolla poikkeusperusteella, toivottavasti semmoinen peruste menisi läpi. Tähän asti liitto on noudattanut sääntöjään varsin prikulleen, tosin eri sarjavastaavilta on tullut syksyn ja talven mittaan ristiriitaisia viestejä. Toinen sanoo, että jos jää pois häviää pelit, muttei tule muita sanktioita. Toiselta vastaus on, että sääntöjen mukaan mennään sanktioita myöten, ja hyväksyttävä poikkeuksellinen syy jäädä pois on viranomaisen antama karanteeni, jonka takia ei ole tarpeeksi pelaajia.

Ei tämä ole meidän ajattelusta tai toiveista kiinni. SSBL on ollut viimeiset pari viikkoa hanakasti avaamassa sarjoja. Tiedän, että yhteen ylialueelliseen turnaukseen haluttaisiin mukaan myös leviämisvaiheessa olevilta alueilta joukkueet. Liiton toiminnanjohtaja on juristi, joka kyllä tietää eron juridisen määräyksen ja ohjeen välillä. Toisaalta liiton porukan palkka maksetaan liiton seuroilta tulevista tuloista. Kyllä liitolla on syytä pelata.

Fakta on se, että liiton avasi sarjat jo osittain, ja teki sen vastoin mainitsemiasi suosituksia. Jääkiekkoliitto on tehnyt samoin.

Itse odotan mielenkiinnolla, muuttuuko liiton sallivampi uusi linja takaisin sulkuun jo tällä viikolla. Valtiovallan taholta tuleva viesti on että ei pelattaisi, Saarikko sanoi sen varsin selvästi eilen.
 
Viestejä
780
Näkemyksesi? Se mitä kirjoitin perustuu kokemukseen, ei näkemykseen.
Voitko valaista, jos sinulla on kokemusta kuinka siirto/peruutus perusteltiin liitolle ja miten se meni?

Se vielä pitää selkeyttää, että ottelun/turnauksen siirto on eri asia kuin jonkun osallistumisen peruuttaminen. Liitto kyllä siirtelee pelejä eikä siitä mitään erityiosta seuraa. Mutta jos joku osallistuva seura ei osallistu, niin siinä joustoja ei ole tietääkseni ainkaan julkaistu tapahtuneen. Mutta jos, niin kerro toki.
 
Viestejä
780
Tämä on vastaus viestiin C1-SM-sarja 2020-2012-ketjussa. Sopii paremmin tänne.

En siis kannata eriarvoisuutta, mutta valtakunnallisilla ja alueellisilla on oleellinen ero.
Siinä missä valtakunnalliset pelataan 2 joukkueen välisinä ja vierasjoukkue tulee paikalle bussilla, alueelliset sarjat pyörivät päällekkäin ja suurimmilla areenoilla pelataan 4 kentällä yhtä aikaa eri sarjoja.
8 joukkuetta 4 kentällä tekee 32 joukkuetta, 20 nokkaa per joukkue on yli 600 hengen kokoontumisajot. Lisäksi pitää huomioida että toisin kuin valtakunnalliset juniorit, alueellisiin tullaan, etenkin haastajiin, vanhempien kyydillä. 2 pelaajaa per auto on yli 2-300 vanhempaa pyörimässä hallin ympäristössä, eivät he ilmaan haihdu pelien ajaksi.

Kyse on siis ainoastaan siitä, että valtakunnallisissa sarjoissa riski on hallitumpi ja mahdolliset altistukset huomattavasti maltillisempia.

Pakko haastaa laskelmasi ja johtopäätöksesi.

Otetaan ensin turnaus sen kokoisena kun laskelmassasi käytit: 8 joukkuetta pelaa turnauksen. Tuo oletus ja yleistys, että turnaukset pelattaisiin noissa suurhalleissa, on pieni otos kaikista turnauksista mitä Suomessa pelataan. Esport Arena ja AC Centerit ovat ääriesimerkki. Suurin osa turnauksista pelataan halleissa, joissa on 1-2 kenttää käytössä. Pointtisi on kyllä hyvä - ehkä ottelutapahtumien määrää olisi syytä rajata isoissa hallikokonaisuuksissa.

No, palataan vaikka tuohon 8 joukkueen turnaukseen, joka pelataan yhdellä kentällä. Turnaus kestää koko päivän, kukin joukkue on ottelupaikalla 4 tai 5 tuntia (omien ottelujen välissä 1-2 ottelua). Paikalla on alussa ja lopussa 2 joukkuetta, ja enimmillään reilut puolet joukkeista. Lämmittelythän pitäisi hoitaa ulkona, joten ennen ja jälkeen omien matsien laskin puoli tuntia hallille. Hallillaoloajasta joukkue on kontaktietäisyydellä muihin pelien ajan, jos koronaohjeita turnauksille noudatetaan. Eli reilun kahden tunnin aikana kukin osallistuja on mahdollisessa kontaktissa 40 muun joukkueen jäsenten kanssa +4 tuomaria.

Vanhemmat eivät saa halliin tulla, joten jos ne kokoontumisajot on parkkipaikalla, niin siellä he eivät ole vaaraksi. En näe perusteltuna käyttää oletuksena sitä, että ihmiset toimisivat toimintaohjeiden vastaisesti.

Yksittäisessä ottelussa potentiaalista kontaktia kestää 3*20 minuuttia tehokasta, ja lämppä on yleensä kentällä. Eli se 2 tuntia tulee kasaan mikä turnauksessakin. Käytännössä varmaan sama altistusaika. Kontaktoitujen henkilöiden määrä on pienempi kuin turnauksissa 20, eli puolet.

Asia mitä et ottanut lainkaan huomioon on epidemian kannalta olennainen. Epidemia kestää koko tämän kauden ajan. Siksi jokainen eri tapahtuma kauden mittaan on potentiaalinen altistumiselle. Valtakunnallisissa sarjoissa otteluita on on 22 runkosarjassa, eli yhteensä altistustapahtumia on 22. Turnauksia pelataan niin, että otteluita joukkueelle tulee yleensä 18-20, ja mahdolliset finaalit päälle, kukin siis tunnin mittaisena. Itse asiassa turnausmuotoisen joukkueen pelaajat ovat selvästi vähemmän vastustajien pelaajien kanssa kaukalossa kauden aikana eli ovat alttiina tartunnalle tai tartuttajina vähemmän!

Lasketaan "henkilöaltistustunnit" koko kaudelle:
Turnausmuotoinen, ilman finaaleja: 20 ottelua x 1 tunti x 20 henkilöä = 400 henkilöaltistustuntia
Yksittäinen, runkosarja: 22 ottelua x 2 tuntia x 20 henkilöä = 880 henkilöaltistustuntia

Kolmas juttu on toisilleen altistuvien ihmisten sairaanhoitopiirit. Koronatilanne vaihtelee alueittain. On kai yleinen konsensus, että eri alueitten ihmisten ei pitäisi olla toistensa kanssa tekemisissä. Puhtaassa aluesarjassa kaikki pelaajat ovat todennäköisemmin samassa epidemiavaiheessa olevalta alueelta. Siellä tapahtuva altistus rajautuu maantieteellisesti tarkemmin vähentäen laaja-alaisten tartuntaketjujen syntyä. Tämä helpottaa myös jäljittämistä. Yksittäisten otteluiden tapauksessa pelaajat reissaavat paljon enemmän ja useammin.

Osa yksittäisistä otteluista on saman alueen joukkueiden kesken, jolloin tilanne siinä suhteessa on sama kuin yllä. Ja osa turnauksista on ylialueellisia, jolloin niissä on ym. ongelmatiikkaa.

Lopuksi, montako koronatartuntaa ja karanteenia on tullut joukkueille jotka pelaavat turnausmuotoista sarjaa, ja montako yksittäisotteluita pelaaville. Ehkä alasarjan keissejä ei ole julkaistu, mutta oman muistinin mukaan yksittäisten ottelujen sarjaojen joukkueille on tullut valtaosa karanteeneista.

EDIT1. Lisäsin laskelman henkilöaltistustunnit
 
Viimeksi muokattu:

Salibandyn pelikohteet

F-liiga M
1X2
1X2
Oilers - Indians
18.30
1.624.803.80
Classic - Nokian KrP
30.3 17.30
1.764.703.30
F-liigakarsinta M
1X2
1X2
EräViikingit - Tiikerit
18.30
1.535.204.00
M-Team - FBC Turku
30.3 15.30
2.164.552.42
Näytä kaikki
>
Viestejä
22
Yli-aluellinen B-poikien jatkosarjan turnaus Savo-Karjalassa. Mukana joukkueet Savonlinnasta, Kuopiosta, Varkaudesta, Imatralta ja Lappeenrannasta. Käytössä yksi kenttä, joka joukkueella oma pukukoppi, joka joukkueella oma alue katsomossa pelien välissä vietettyyn aikaan. Vierailijoista kolme joukkuetta saapui bussilla paikan päälle. Ei yhtään ylimääräistä ihmistä katsomossa. Vaikea keksiä miten voisi paremmin toimia jos halutaan pelata. Alueen joukkueista korona-tilanne on hallinnassa joka alueella. Tilanne on varmasti erilainen jokapuolella, mutta jos tilanne täällä Itä-Suomessa on tämä, niin antaa poikien pelata. Jos muualla tilanne on heikompi, eikä voi pelata, niin ei se näiden poikien syy ole.
 
Viestejä
347
Tämä on vastaus viestiin C1-SM-sarja 2020-2012-ketjussa. Sopii paremmin tänne.



Pakko haastaa laskelmasi ja johtopäätöksesi.

Otetaan ensin turnaus sen kokoisena kun laskelmassasi käytit: 8 joukkuetta pelaa turnauksen. Tuo oletus ja yleistys, että turnaukset pelattaisiin noissa suurhalleissa, on pieni otos kaikista turnauksista mitä Suomessa pelataan. Esport Arena ja AC Centerit ovat ääriesimerkki. Suurin osa turnauksista pelataan halleissa, joissa on 1-2 kenttää käytössä. Pointtisi on kyllä hyvä - ehkä ottelutapahtumien määrää olisi syytä rajata isoissa hallikokonaisuuksissa.

No, palataan vaikka tuohon 8 joukkueen turnaukseen, joka pelataan yhdellä kentällä. Turnaus kestää koko päivän, kukin joukkue on ottelupaikalla 4 tai 5 tuntia (omien ottelujen välissä 1-2 ottelua). Paikalla on alussa ja lopussa 2 joukkuetta, ja enimmillään reilut puolet joukkeista. Lämmittelythän pitäisi hoitaa ulkona, joten ennen ja jälkeen omien matsien laskin puoli tuntia hallille. Hallillaoloajasta joukkue on kontaktietäisyydellä muihin pelien ajan, jos koronaohjeita turnauksille noudatetaan. Eli reilun kahden tunnin aikana kukin osallistuja on mahdollisessa kontaktissa 40 muun joukkueen jäsenten kanssa +4 tuomaria.

Vanhemmat eivät saa halliin tulla, joten jos ne kokoontumisajot on parkkipaikalla, niin siellä he eivät ole vaaraksi. En näe perusteltuna käyttää oletuksena sitä, että ihmiset toimisivat toimintaohjeiden vastaisesti.

Yksittäisessä ottelussa potentiaalista kontaktia kestää 3*20 minuuttia tehokasta, ja lämppä on yleensä kentällä. Eli se 2 tuntia tulee kasaan mikä turnauksessakin. Käytännössä varmaan sama altistusaika. Kontaktoitujen henkilöiden määrä on pienempi kuin turnauksissa 20, eli puolet.

Asia mitä et ottanut lainkaan huomioon on epidemian kannalta olennainen. Epidemia kestää koko tämän kauden ajan. Siksi jokainen eri tapahtuma kauden mittaan on potentiaalinen altistumiselle. Valtakunnallisissa sarjoissa otteluita on on 22 runkosarjassa, eli yhteensä altistustapahtumia on 22. Turnauksia pelataan niin, että otteluita joukkueelle tulee yleensä 18-20, ja mahdolliset finaalit päälle, kukin siis tunnin mittaisena. Itse asiassa turnausmuotoisen joukkueen pelaajat ovat selvästi vähemmän vastustajien pelaajien kanssa kaukalossa kauden aikana eli ovat alttiina tartunnalle tai tartuttajina vähemmän!

Lasketaan "henkilöaltistustunnit" koko kaudelle:
Turnausmuotoinen, ilman finaaleja: 20 ottelua x 1 tunti x 20 henkilöä = 400 henkilöaltistustuntia
Yksittäinen, runkosarja: 22 ottelua x 2 tuntia x 20 henkilöä = 880 henkilöaltistustuntia

Kolmas juttu on toisilleen altistuvien ihmisten sairaanhoitopiirit. Koronatilanne vaihtelee alueittain. On kai yleinen konsensus, että eri alueitten ihmisten ei pitäisi olla toistensa kanssa tekemisissä. Puhtaassa aluesarjassa kaikki pelaajat ovat todennäköisemmin samassa epidemiavaiheessa olevalta alueelta. Siellä tapahtuva altistus rajautuu maantieteellisesti tarkemmin vähentäen laaja-alaisten tartuntaketjujen syntyä. Tämä helpottaa myös jäljittämistä. Yksittäisten otteluiden tapauksessa pelaajat reissaavat paljon enemmän ja useammin.

Osa yksittäisistä otteluista on saman alueen joukkueiden kesken, jolloin tilanne siinä suhteessa on sama kuin yllä. Ja osa turnauksista on ylialueellisia, jolloin niissä on ym. ongelmatiikkaa.

Lopuksi, montako koronatartuntaa ja karanteenia on tullut joukkueille jotka pelaavat turnausmuotoista sarjaa, ja montako yksittäisotteluita pelaaville. Ehkä alasarjan keissejä ei ole julkaistu, mutta oman muistinin mukaan yksittäisten ottelujen sarjaojen joukkueille on tullut valtaosa karanteeneista.

EDIT1. Lisäsin laskelman henkilöaltistustunnit

Laskelmat.
Eli reilun kahden tunnin aikana kukin osallistuja on mahdollisessa kontaktissa 40 muun joukkueen jäsenten kanssa +4 tuomaria.

1 positiivinen tapaa 40 muun joukkueen jäsentä kerralla, eli vaikka kolmanteen peliin osallistuva + tapaa ensimmäisen pelin jäsenet tullessaan kesken pelinro 2, jolloin kontakteja on se 40 pahimmassa tapauksessa, oviaukossa jäädään läpälle. Sitten mennään omaan peliin, jossa tavataan se uusi 39 kontaktia, 19 omaa ja 20 vierasta. Pelin jälkeen tavataan peliin nro 5 tulevia, joita nähdään vaikka 5kpl, sen jälkeen altistetaan vielä toisen pelin vastustajat ja lopuksi vielä viimeisen pelin pelaajat.

Välissä poistutaan hallilta mutta koska ei olla tultu joukkueen bussilla, niin vanhemmat toimii väliviihdyttäjinä. Siitä mennään sujuvasti eri autolla syömään kuin millä tultiin hallille koska kaverit ja takaisin tullaan eri autolla koska ne eri kaverit.

Sitten se toinen
Lasketaan "henkilöaltistustunnit" koko kaudelle:
Turnausmuotoinen, ilman finaaleja: 20 ottelua x 1 tunti x 20 henkilöä = 400 henkilöaltistustuntia
Yksittäinen, runkosarja: 22 ottelua x 2 tuntia x 20 henkilöä = 880 henkilöaltistustuntia


En tiedä mitä tässä on laskettu, mutta tarkastellaan. 20 henkilöä on ilmeisesti vastustaja (?) koska oman joukkueen sisällä altistus tulee jo harjoituksissa/pelimatkalla/pukukopissa.
Jos vaikka ajatellaan maalivahdin altistumista vastustajan koronalle, niin kovin harva vastustaja käy 2 metrin päässä maalivahdista, mutta 1 kentän hyökkääjätriolle se otetaan mahdolliseksi. Jos altistus on 1 pelaajassa vastustajissa, % mahdollisuus että se on 1 kentällä on ~18%. Pelin aikana 1 kentästä hyökkääjät saa jokainen 3*20 sekunnin tilanteen, joten maalivahdilla on 18% mahdollisuus saada 1min altistusta per peli, 22 ottelun sarjassa = 22min henkilöaltistusta.

2 kentän puolustaja pelaa 1/3 pelistä ja mahdollisuus kohdata positiivinen kenttä on 1/3. Kohdatessaan kentän, hänellä on 1/5 mahdollisuus kohdata positiivinen pelaaja, sattuman mennessä tasan on 6,7% todennäköisyys joka kerta kentälle mennessään kohdata positiivinen.

Lukuja voidaan pyöritellä miten vain, mutta tuo "koronatilanne vaihtelee alueittain" on väärä olettama sekin, Päijät-Hämeessä asuva voi pelata Keski-Suomessa tai Kajaanista käydä Oulussa. Toki kiekkoa voidaan pelata toisessa joukkueessa lauantaina eri alueella ja tulla sunnuntaiksi säpäpeliin, onhan tässä välissä käyty ylä-asteella luokalla mihin tulee eri tartuntatilanteessa olevasta kunnasta oppilaita.

Ei ole tarkoitus tässä väheksyä alueellisia sarjoja tai nostaa jotain toista ylitse muiden, samoin ei ole tarkoitus osoittaa kuka pystyy laskemaan mitä erilaisempia yhtälöitä, ainoastaan todeta että pelikentällä tapahtuvat altistukset ovat vähäisempi riski kuin turnauksissa pelikentän ulkopuolella tapahtuva altistus.
Lisäksi on epäreilua jättää pk-seutu suurine harrastajamäärineen ja joukkueineen paitsioon sallimalla maakunnissa harrastamisen, vaikka siellä tautitilanne sen mahdollistaisi.
Tästä syystä katson, että valtakunnalliset juniorisarjat toimivat sekä tasa-arvon että riskienhallinnan kautta parhaiten päänavauksena lasten ja nuorten liikunnan sallimiselle.
 
Viestejä
570
@Mansikkapohkeessa en ota kantaa altistuksiin mutta jokaisessa valtakunnallisessa sarjassa on 2-3 joukkuetta HUSin alueelta varmaan keskimäärin. Silloinhan valtakunnallisissakin pelataan vasta silloin kun kaikki joukkueet voivat pelata. Arvioni mukaan aikaisintaan maaliskuussa jos perusteena on tasa-arvo.

Siinä mielessä perustelusi ontuu.
 
Viestejä
347
@Mansikkapohkeessa en ota kantaa altistuksiin mutta jokaisessa valtakunnallisessa sarjassa on 2-3 joukkuetta HUSin alueelta varmaan keskimäärin. Silloinhan valtakunnallisissakin pelataan vasta silloin kun kaikki joukkueet voivat pelata. Arvioni mukaan aikaisintaan maaliskuussa jos perusteena on tasa-arvo.

Siinä mielessä perustelusi ontuu.
Arvioit että maaliskuussa pelataan, otetaan se annettuna. Miten arvioit, aloitetaanko maaliskuussa valtakunnallisilla vai alueellisilla sarjoilla vai kenties molemmilla sarjoilla yhtä aikaa?

Valtakunnalliset alkavat todennäköisesti pyörimään eri aikaisesti, muualla Suomessa sarjaa jo pelataan kun pk-seutu kärvistelee vielä rajoituksiensa kanssa. Se on silti tasa-arvoista koska samassa sarjassa pelaavat tulevat pelaamaan yhtä monta ottelua.
Jos aloitettaisiin alueellisia pyörittämään niin Itä-Suomen joukkueet pelaisivat huomattavasti enemmän kuin pk-seudun joukkueet, voisivat viedä koko sarjan läpi. Hyvä ja hieno asia ilman muuta ja jos turvallisesti ottelutapahtumat voidaan järjestää niin antaa palaa.
Mutta onko se tasa-arvoista? Ei.
 
Viestejä
570
Arvioit että maaliskuussa pelataan, otetaan se annettuna. Miten arvioit, aloitetaanko maaliskuussa valtakunnallisilla vai alueellisilla sarjoilla vai kenties molemmilla sarjoilla yhtä aikaa?

Valtakunnalliset alkavat todennäköisesti pyörimään eri aikaisesti, muualla Suomessa sarjaa jo pelataan kun pk-seutu kärvistelee vielä rajoituksiensa kanssa. Se on silti tasa-arvoista koska samassa sarjassa pelaavat tulevat pelaamaan yhtä monta ottelua.
Jos aloitettaisiin alueellisia pyörittämään niin Itä-Suomen joukkueet pelaisivat huomattavasti enemmän kuin pk-seudun joukkueet, voisivat viedä koko sarjan läpi. Hyvä ja hieno asia ilman muuta ja jos turvallisesti ottelutapahtumat voidaan järjestää niin antaa palaa.
Mutta onko se tasa-arvoista? Ei.

Eihän tuossa ongelmana valtakunnallisissa ole kuin se että on varmasti ihan 50/50 päästäänkö HUSin aluella pelaamaan koko keväänä. Tällöin muut olisivat parhaassa tapauksessa pelanneet pääsiäiseen mennessä kaikki ristikkäiset ottelunsa.

Mitäs sitten tehtäisiin?
 
Viestejä
16

Täälläkö oikeasti vielä luullaan että tälle kaudelle pelataan ala-sarjoja? Viimeaikaisen keskustelun (liittyen lasten ja nuorten liikuntaan) perusteella on pienen pieni mahdollisuus että joitain junnusarjoja saatetaan pelata joillain alueilla. Aikuisten sarjat (liigaa ja divaria lukuunottamatta) voidaan jo unohtaa. Siellä liiton puolella voitaisiin pikkuhiljaa ottaa järki käteen. THL suosittaa samaan aikaan yli kahden metrin turvaväliä mutta silti koitetaan jatkaa kautta väkisin? Todella vastuutonta toimintaa. Sveitsistä mallia ja kausi pakettiin. Epätietoisuudessa eläminen on pelaajille pahinta kun ei tiedä pelataanko viikon päästä vai ei.
 
Viestejä
780
Laskelmat.
Eli reilun kahden tunnin aikana kukin osallistuja on mahdollisessa kontaktissa 40 muun joukkueen jäsenten kanssa +4 tuomaria.

1 positiivinen tapaa 40 muun joukkueen jäsentä kerralla, eli vaikka kolmanteen peliin osallistuva + tapaa ensimmäisen pelin jäsenet tullessaan kesken pelinro 2, jolloin kontakteja on se 40 pahimmassa tapauksessa, oviaukossa jäädään läpälle. Sitten mennään omaan peliin, jossa tavataan se uusi 39 kontaktia, 19 omaa ja 20 vierasta. Pelin jälkeen tavataan peliin nro 5 tulevia, joita nähdään vaikka 5kpl, sen jälkeen altistetaan vielä toisen pelin vastustajat ja lopuksi vielä viimeisen pelin pelaajat.

Välissä poistutaan hallilta mutta koska ei olla tultu joukkueen bussilla, niin vanhemmat toimii väliviihdyttäjinä. Siitä mennään sujuvasti eri autolla syömään kuin millä tultiin hallille koska kaverit ja takaisin tullaan eri autolla koska ne eri kaverit.

Sitten se toinen
Lasketaan "henkilöaltistustunnit" koko kaudelle:
Turnausmuotoinen, ilman finaaleja: 20 ottelua x 1 tunti x 20 henkilöä = 400 henkilöaltistustuntia
Yksittäinen, runkosarja: 22 ottelua x 2 tuntia x 20 henkilöä = 880 henkilöaltistustuntia


En tiedä mitä tässä on laskettu, mutta tarkastellaan. 20 henkilöä on ilmeisesti vastustaja (?) koska oman joukkueen sisällä altistus tulee jo harjoituksissa/pelimatkalla/pukukopissa.
Jos vaikka ajatellaan maalivahdin altistumista vastustajan koronalle, niin kovin harva vastustaja käy 2 metrin päässä maalivahdista, mutta 1 kentän hyökkääjätriolle se otetaan mahdolliseksi. Jos altistus on 1 pelaajassa vastustajissa, % mahdollisuus että se on 1 kentällä on ~18%. Pelin aikana 1 kentästä hyökkääjät saa jokainen 3*20 sekunnin tilanteen, joten maalivahdilla on 18% mahdollisuus saada 1min altistusta per peli, 22 ottelun sarjassa = 22min henkilöaltistusta.

2 kentän puolustaja pelaa 1/3 pelistä ja mahdollisuus kohdata positiivinen kenttä on 1/3. Kohdatessaan kentän, hänellä on 1/5 mahdollisuus kohdata positiivinen pelaaja, sattuman mennessä tasan on 6,7% todennäköisyys joka kerta kentälle mennessään kohdata positiivinen.

Lukuja voidaan pyöritellä miten vain, mutta tuo "koronatilanne vaihtelee alueittain" on väärä olettama sekin, Päijät-Hämeessä asuva voi pelata Keski-Suomessa tai Kajaanista käydä Oulussa. Toki kiekkoa voidaan pelata toisessa joukkueessa lauantaina eri alueella ja tulla sunnuntaiksi säpäpeliin, onhan tässä välissä käyty ylä-asteella luokalla mihin tulee eri tartuntatilanteessa olevasta kunnasta oppilaita.

Ei ole tarkoitus tässä väheksyä alueellisia sarjoja tai nostaa jotain toista ylitse muiden, samoin ei ole tarkoitus osoittaa kuka pystyy laskemaan mitä erilaisempia yhtälöitä, ainoastaan todeta että pelikentällä tapahtuvat altistukset ovat vähäisempi riski kuin turnauksissa pelikentän ulkopuolella tapahtuva altistus.
Lisäksi on epäreilua jättää pk-seutu suurine harrastajamäärineen ja joukkueineen paitsioon sallimalla maakunnissa harrastamisen, vaikka siellä tautitilanne sen mahdollistaisi.
Tästä syystä katson, että valtakunnalliset juniorisarjat toimivat sekä tasa-arvon että riskienhallinnan kautta parhaiten päänavauksena lasten ja nuorten liikunnan sallimiselle.

Mielestäni takerrut perusteluissasi merkityksettömiin yksityiskohtiin, kun nostat esille kentälliset ja hyökkäjät/puolustajat. Käytännössä pelihalli on yksi sisätila, toki suurehko sellainen. Jo syksyllä tapaus LNM-Åif muistaakseni oli surullisenkuuluisa, koska siinä puhuttiin hyökkääjä/puolustaja -akselin altistuksista. Kaikki lajia ymmärtävät tietävät sen, että salibandy on todellisuudessa pelipaikaton laji kenttäpelaajien osalta. Pelaajat käyttävät käytännössä koko kenttää ja hyökkääjä käy välillä oman päan alimpana, ja puolustaja nousee aivan vastustajan päätyyn. Kukaan paitsi maalivahdit eivät siis ole taatusti sen kahden metrin päässä toisistaan koko pelin keston aikana, ja siten on loogista, että kaikki kentällä käyvien katsotaan altistuvan enemmän tai vähemmän. Pitää muistaa, että virusta jää ilmaan ja se liikkuu ilmavirtausten mukana ja leviää tilassa. Miten kauan se siellä lilluu ja kuinka laajalle leviää, sitä ei taida kukaan varmaksi tietää. Joitain tutkimuksia on julkaistu, että virus säilyy ilmassa kymmeniä minuutteja. Liikuntahallien ilmanvaihto on tehokas, mutta se ei vaihda koko sisäilmaa kovin usein. Laskin liikuntahallin ilman vaihtuvan D2 SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA:n mukaisella mitoituksella kerran 1,4 tunnissa. Eli koronapärskähdys poistuu ilmasta kokonaan 1,5 tunnin jälkeen ja puolittuu n. 40-45 minuutin jälkeen. Huomattava on, että liikuntahallien vaadittu mitoitus on puolet siitä mitä liikunta salin. Tämä johtunee hallien yleisesti suuresta kuutiotilavuudesta suhteessa pinta-alaan ja käyttäjämäärään kerrallaan.

Sinulla on mielestäni virheellinen perusolettama, että liikuntahallissa tartunnan voi saada vain ollessaan 2 metrin päässä tartuttajasta. Oletko myös sitä mieltä, että siellä pätee se toinen julkistettu altistustekijä, eli 15 minuutin aika? Mielestäni koko sisätila, jossa on yhteinen ilmatila ja ilmanvaihto, on yhtä altistustilaa juuri sen takia kun siiinä kohkaa edestakisin porukkaa kentän nurkasta nurkkaan. Näin viranomaisetkin ovat segentoineet tapahtumien tilajaon. Pelikenttä ja siihen välittömästi liittyvät vaihtopenkki- ja toimitsijatilat ovat yksi kokonaisuus, ja yleisötila voidaan jakaa erillisiin, omina yksiköinä tarkasteltaviin sektoreihin.

Matemaattisesti et haastanut laskelmaani ymmärtääkseni lainkaan? Käsitit oikein, tuo 20 on vastustajan henkilömäärä ja perustekin on juuri kuten sanoit. Laskenta on yksinkertainen ja looginen, eikä nojaa vaikeasti perusteltaviin argumentteihin etäisyyksistä ja pelirooleista. Näin käsitellään kokonaisuuksia yleensäkin, yksinkertaistaen silloin kun faktoja ykstyiskohdista ei tunneta.

Nostit esiin maantieteellisen tasa-arvon. Se on hyvä pointti. Kuitenkin kysyn sinulta, oletko sitä mieltä, että epidemian suuremman ja pienemmän tartuntariskin alueita pitää kohdella kaikka samalla tavalla, eli kieltää tai sallia pelit kaikilta? Nykytilanteessa nimenomaan niin, että rankaistaan kaikkia joidenkin vaikeuksista. Eli kurjuus tasan kaikille, sehän se reilu periaate on. Entä harjoittelu, se toteutuu nytkin alueellisten päätösten perusteella eri lailla. Jossain treenataan 20 hengen porukoissa lajia sisällä, full contact, ja toisaalla ei saa edes ulkona (aikuiset) yhdessä harjoitella. Pitäsikö nyt harjoittelu kieltää Suomessa kaikilta, kun PK-seudulla kaupungit sulkivat julkiset tilat?

En ymmärrä miten voit todeta, että "koronatilanne vaihtelee alueittain" olisi väärä olettama. Se ei ensinnäkään ole olettama, vaan mitattu ja julkaistu fakta eri kokoislta alueilta. Sotket tuohon faktaan kaikenlaista mielikuvaa jääkiekosta säbään ja kouluun liikkumisesta. Joo, niin varmasti tapahtuu, mutta ei se poista mitenkään sitä tosiasiaa, että epideminen tilanne vaihtelee paikasta ja alueesta toiseen.

Ihmettelen, ettei kukaan jo hihkaissut, että niiden alueiden SM-joukkueet, joilla saa harjoitella, saavat perusteetonta etua muihin joukkueisiin nähden mahdolliselle loppukaudelle. Jos joku tätä pitää vakavana asiana, miettikää nyt hyvät ihmiset mikä tässä elämässä on tärkeää. Säbä ei ole kovin tärkeää, mutta siinäkin: Onko tärkeää se säbän SM-sarja, vai se säbä itse? Ja kenelle se on tärkeää, sille junnulle vai teille itsellenne?

Kerrataan vielä. Kaikentasoiset sarjat ovat yhtä tärkeitä. SSBL ei saa asettaa toista ryhmää toisen edelle, sen kieltää jo yhdistyslaki. Kaikilla liiton sarjoihin ilmoittautuneilla joukkueilla on tasavertainen oikeus pelaamiseen, eikä liitto omilla arvostuksillaan saisi siihen puuttua. Myöskään liitto ei saisi pidättää itsellään niiden ryhmien maksuja, joiden sarjoja se ei omilla päätöksillään toteuta, jos se päättää jatkaa joitain sarjoja. Eli osalle tasavertaisia asiakkaita annetaan maksua vastaan vastike, toisille ei. Tässä tilanteessahan me juuri olemme. Eriarvoisen kohtelun perusteena voidaan sallia ainoastaan ulkoinen pakottava syy, kuten viranomaismääräys, suositus ei riitä.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
204
Todella vastuutonta toimintaa. Sveitsistä mallia ja kausi pakettiin.

Sveitsin tautitilanne on ihan eri sfääreissä verrattuna Suomeen, siellä tehdyn päätöksen ymmärtää hyvinkin.

Jos nyt ymmärsin oikein, niin Ruotsissa tehtiin tänään päätös että 2005 syntyneiden ja nuorempien harrastukset saavat nyt jatkua. Eivät näe lasten harrastuksia suurena riskinä. Ruotsin tilanne vähän parempi kuin Sveitsissä. Joten pitäisiköhän mielummin sieltä ottaa mallia??

 
Viestejä
570
Sveitsin tautitilanne on ihan eri sfääreissä verrattuna Suomeen, siellä tehdyn päätöksen ymmärtää hyvinkin.

Jos nyt ymmärsin oikein, niin Ruotsissa tehtiin tänään päätös että 2005 syntyneiden ja nuorempien harrastukset saavat nyt jatkua. Eivät näe lasten harrastuksia suurena riskinä. Ruotsin tilanne vähän parempi kuin Sveitsissä. Joten pitäisiköhän mielummin sieltä ottaa mallia??


Tässä mielestäni aina täytyy eritellä kaksi asiaa. 1. lapset pääsevät harrastamaan ja 2.kilpasarjojen tulisi pyöriä normaalisti.

Ensin täytyisi pyrkiä tuohon vaiheeseen yksi.
 
Viestejä
780
Tässä mielestäni aina täytyy eritellä kaksi asiaa. 1. lapset pääsevät harrastamaan ja 2.kilpasarjojen tulisi pyöriä normaalisti.

Ensin täytyisi pyrkiä tuohon vaiheeseen yksi.
Sveitsin tilanne on vakavampi kuin meillä, siksi voi olla vakavammat toimenpiteetkin. Tässäkin pätee alueellisten erojen huomioon ottaminen. Lisäksi Sveitsissä on huomattavasti tiukemmat toimenpiteet käytössä epidemian suhteen.

@Opelix, kilpasarjat vain käyntiin? Täysin eri mieltä. Taso ei saa ratkaista tätä. Epidemiologiset perusteet kyllä, siis tartunnan ja leviämisen riskien erot. Siis nuoremmista alkaen treenaamaan ja pelaamaan.
 

Salibandyn pelikohteet

F-liiga M
1X2
1X2
Oilers - Indians
18.30
1.624.803.80
Classic - Nokian KrP
30.3 17.30
1.764.703.30
F-liigakarsinta M
1X2
1X2
EräViikingit - Tiikerit
18.30
1.535.204.00
M-Team - FBC Turku
30.3 15.30
2.164.552.42
Näytä kaikki
>
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös