Asiahan on mitä suuremmassa määrin poliittinen, on poliittinen päätös muodostaa rajoituksia ja päättää mihin ne kohdennetaan. Lasten ja nuorten harrastuksien maksajan roolissa vanhempien on hankala pysyä objektiivisena ja ottaa tilannepäivitykset aina vastaan ne oikealla tavalla suodattaen. Aikuisten ajankäsitys on hieman erilainen kuin nuorten...
Pk-seudulla C-junioreista ylöspäin +300€/kk maksut ovat arkipäivää, siinä kun kolmatta kuukautta putkeen loskassa juostaan ilman tietoa tulevasta niin miksi kukaan miettisi lopettavansa, rakkaudesta lajiin.
Mutta mitäs näistä, poliittisia nämä päätökset eivät ole. Liikunta kiinni ja rajat auki. Ylen sivuilta voidaan lukea "järisyttävistä toimista rajoilla", voisi kuvitella että ne brittimuunnokset pesivät pelaajien verkkareissa, koska jostain sitä Suomeen tulee...
Tuo on tuollaista essonbaariränttäystä yhdistellä mielivaltaisesti asioita poliittisiksi ilman, että ottaa lainsäädäntöä ja perusoikeuksia huomioon.
Esim. viime viikon ja eilisen A-studioista on saanut kuulla sen ongelmatiikan. Lasten ja nuorten harrastamisen rajoituksia kyllä haluttaisiin purkaa. Mutta koska suurin piirtein kaikki rajoitukset, joita tämän hetkinen lainsäädäntö mahdollistaa, on käytössä (huomisesta alkaen rajat niin kiinni kuin mahdollista, vain yhteiskunnallisesti välttämättömien toimintojen vuoksi pääsee maahan ulkomaalaiset, Suomen kansalaista ei tietysti voi estää edelleenkään), niin ei vaan ole mitään vaikutuksiltaan korvaavaa rajoitusta otettavissa käyttöön.
HUS Asko Järvinen ja STM Varhila käyneet näitä läpi useammassa lähetyksessä. Järvinen muotoili melko suoraan: nyt lyödään sillä moukarilla, mikä on, kun ei ole muita työkaluja käytössä.
Jos ja kun tartuntatautilain seuraava, nyt valmistelussa oleva versio tuo uusia työkaluja, niin ehkä päästään purkamaan harrastamisenkin rajoituksia. Kun saadaan tarvittaessa niitä ravintoloitakin yms. kiinni.
Minun on vaikea nähdä poliittisena päätöksenä sellaista, missä lainsäädäntö muodostaa ne rajat. Lakimuutos toki on sitten taas poliittinen tuotos, mutta myös kompromissi muun lainsäädännön ja perusoikeuksien kanssa.
Kevään tilanteeseen taas ei voi verrata, koska silloin mentiin poikkeusolojen mukaan. Silloin myös joitain lakeja tulkittiin jälkeenpäin tarkastellen yli. Nyt kun se kansalais- ja asiantuntijakeskustelu on käyty, ja laillisuusvalvojat ottaneet kantaa, ei niin ainakaan uudelleen voi enää tehdä.
OKM valmistelee paraikaa keinoja mahdollistaa lasten ja nuorten harrastamista. Toki esim. urheilu- ja muissa seuroissa näistä hands on -tieto jo olisi ennestäänkin. Mutta kun kerran rajoituksia, suosituksia ja vahvoja suosituksia on päällä, ja niitä ei ihan heti olla purkamassa, niin samahan se on valmistella kunnolla.
Tässä siis mitä ilmeisimmin on sitä odotusaikaa nyt ainakin siihen asti, kun tartuntatautilain muutokset saadaan käsittelystä läpi ja voimaan.
Itsekin olen sitä mieltä, että ainakin lasten ja nuorten tulisi mahdollisimman pian päästä harrastamaan. Ja siihen perään aikuisten. Luulenpa, että itselläni ja puolisolla korona-ajan liikkumisen vähentyminen, työn muuttuminen etäilyksi kotona, ja lounaan muuttuminen kuppilan keitosta ja salaattipöydästä edellisillan päivällisen tähteisiin saattaa viedä loppupäästä jonkin verrankin elinvuosia. Sama lienee monella muulla keski-ikäisellä ja sen ylittäneellä.
Ps. Siellä rajalla se testaus tosiaan on vapaaehtoista lakiin perustuen. Seuraava keino olisi, että kunta tai AVI osoittaisi sinne tartuntatautilääkärin bongaamaan ”sairaan tai kuumeisen näköisiä”, jotka määräisi heitä karanteeniin elleivät suostu testiin ja saa sitten negatiivista tulosta, kertoi sisäministeriön kansliapäällikkö Pimiä eilen. Tästä toimestahan kyllä on jo kokemusta Turun ja Helsingin lentokentiltä.
Myös tuohon Finnairin koronatestitodistusvaatimukseen tuli informaatiota. Lentoyhtiöillä on ilmailulainsäädännön mukaisesti mahdollisuus valita asiakkaansa vaikkapa koronatodistuksen perusteella, Ja STM on heiltä ja muilta lentoyhtiöiltä asiaa pyytänyt.