Jokereiden nousuhaluttomuus oli julkisesti tiedossa, jopa Ruutu+ asiantuntijastudiossa tämä mainittiin ennen sarjan alkua. Ihmettelen kyllä suuresti että tällainen valikointi on naisten pääsarjatasolla mahdollista.
Toki onhan se tosiaan erikoista, että on pääsarjajoukkue joka ei halua pelata noususta.
Onko kyseessä totuus, vai pelkkä häviävän joukkueen selitys - mene ja tiedä.
Jos kuitenkin ajatellaan, että joku joukkue häviää tahallaan, jotta ei joutuisi nousemaan Divarista F-liigaan, niin juurisyy tässäkin asiassa on pelaajien ja joukkueiden kokonaismäärä, ja niiden muodostama sarjatasojen kokonaisuus.
Jos mietitään muutaman vuoden takaista tilannetta, niin koko valtakunnassa pelasi
yksittäisiä otteluita vain 16 joukkuetta (NLA/NLB). Tällä hetkellä määrä on 22 (F-liiga 12 + Divari 10), ja kaikki pelaavat "pääsarjoissa". Vertailun vuoksi miesten sarjoissa yksittäisiä otteluita pelataan ainakin F-liigassa, Divarissa, Suomi-sarjassa sekä alueellisissa 2.divisioonissa.
Jos mietitään eroa yksittäisten otteluiden ja turnauspelaamisen välillä, on se merkittävä tekijä pelaajien ohjautumisessa eri joukkueisiin. Ymmärrän täysin, että pelaajat jotka ovat tottuneet pelaamaan yksittäisiä otteluita, eivät ole enää kovinkaan innostuneita palaamaan turnausmuotoiseen pelaamiseen, missä teet hätäisiä lämmittelyitä pakkasessa ulkona, ja jaat pukuhuoneen kahden/kolmen muun joukkueen kanssa. Ja siihen päälle pelien taso on mitä on.
Jos naisille näitä (laadukkaita) yksittäisten otteluiden mahdollisuuksia tarjoaa ainoastaan F-liiga ja Divari, niin silloin Jokereiden kaltaiset peliporukat (1krt/vko treenit + pelit päälle) ovat mahdollisia, koska muita vaihtoehtoja ei käytännössä ole.
Siihen miksi Jokerit eivät väitetysti halua nousta F-liigaan, löydän itse selkeän syyn; miksi mennä F-liigaan häviämään, kun voi voittaa Divarissa? Jatkuva häviäminen syö tunnetusti motivaatiota, jolloin pelaajakin voi alkaa kyseenalaistamaan harrastuksensa mielekkyyden. Voittaminen puolestaan tuo hyvää fiilistä, ja antaa energiaa muuhun elämään.
Jos ajatellaan käänteisesti esimerkiksi O2-Jyväskylää ja Welhoja - molemmat olivat NLB-himmelin kärkijoukkueita, ja tottuneet voittamaan. Ja voittavana joukkueena heidän lienee ollut helpompi myös pitää pelaajistaan kiinni, ja houkutella sen päälle uusia pelaajia. Nyt molemmat ovat ottaneet pari kautta käytännössä jatkuvasti dunkkuun uudistuneessa F-liigassa. Riskinä tällaisessa muutoksessa on se, että jossain kohtaa tavoitteelliset ja motivoituneet pelaajat lähtevät paremman menestyksen perässä muualle, ja osa pelaajista pistää kengät naulaan, jos näkymää parempaan tulevaisuuteen ei ole.
Se, että jatkossa runkosarjan viimeiseksi sijoittunut putoaa suoraan Divariin, vauhdittanee vielä entisestään viimeiseksi jääneen joukkueen heikentymistä, jolloin yksittäisen joukkueen pitkäjänteinen kehittäminen on hankalampaa, ja klassiset "hissijoukkueet" tekevät paluun. Jos esim. Northern Stars ja/tai Pirkat onnistuvat pelaamaan itsensä tällä kaudella F-liigaan, niin riski pudota takaisin vuoden päästä on suhteellisen iso.