Pääkallo.fi

Salibandyn sanakirja

joelsiltanen

Ylläpidon jäsen
Viestejä
5,790
Pääkallo kerää lajisanastoa "Salibandyn sanakirja" -artikkeleiden alle. Tarkoituksena on kerätä lajisanastoa mahdollisimman kattavasti, ja alustava pohja on tehty parinkymmenen termin osalta. Ainakin alkajaisiksi sanastoa julkaistaan artikkelimuodossa, mutta kaipaamme apua ja osallistumista myös lukijoilta.

Salibandysanastoa voi ehdottaa tässä ketjussa, ja samalla voi vääntää peistä sanastosta, joka on varmasti useimmille lajiseuraajille ennestään tuttua
 
Viestejä
135
Positiivinen tilanteenvaihto = saadaan pallo vastustajalta
Negatiivinen tilanteenvaihto = menetetään pallo vastustajalle

Vaihtoehtoisesti englannin kautta myös transitio+ ja transitio-.
 
Viestejä
888
Sanoinko olevani eri mieltä?

Lähes kaikki ehdotukset on yleisiä termejä, jotka eivät ole nimenomaan salibandyn sanastoa. Melkein kuin ehdottaisi sanastoon "ylivoima" tai "alivoima" termejä.
Et sanonut. Muotoilin huonosti ajatukseni. Mielestäni olet täysin oikeassa, mutta ihmettelin miksi rajasit kommenttisi koskemaan vain minun ehdotustani. Nyt alkaa kuitenkin mennä puolestani saivartelun puolelle, joten totean vain että olen kanssasi täysin samaa mieltä.
 
Viestejä
16
Noppa = viiden pelaajan muodostama puolustusmuoto, joka lintuperspektiivistä muistuttaa lukua viisi tarkoittavaa arpakuution (nopan) sivua. Sentteri keskellä, puolustajat alla ja molemmat laitahyökkääjät ylimmässä linjassa.

Mökki = puolustusmuodostelma, jossa yksi pelaaja ylimpänä kärkenä (katon harjassa). Loput neljä pelaajaa kahdessa kahden pelaajan tasossa (räystäässä ja kivijalassa) alempana.

Salmiakki = neljän pelaajan muodostama kuvio, jota käytetään usein alivoimaryhmityksenä. Yksi pelaaja kärkenä, seuraavat kaksi tasossa (siipipelaajina) ja yksi pohjalla oman maalin edessä.
 
Viestejä
22
Kukkupallo = pitkä, yleensä omalta puolustusalueelta vastustajan alueelle toimitettu syöttö, jossa pallo kulkee pelaajien yli. Syöttöä on hankala sääntöjenmukaisesti katkaista, mutta myös ottaa hallitusti vastaan.
Tästä kukkupallosta olen joskus kuullut myös nuorempien pelaajien käyttämää hauskaa versiota "albatrossi". Ei luultavasti kuitenkaan kovin laajasti käytössä.
 
Viestejä
241
Suuppi, suupasu, tai miten se ny sanotaan, kuitenkin pitkälle ja korkealle lähtevä laukaus lavan ollessa noin 45 asteen kulmassa ja huitaistaan/lakaistaan palloon.
 
Viestejä
16
Tästä jo edellä mainintaa, mutta lisätään tarkennuksin.

Kantti = kun pelaaja kanttaa, hän liikkuu pallon kanssa kentän sivusuunnassa. Laidasta keskelle tai keskeltä laitaa kohti. Kantatessa palloa pidetään lavan samalla puolella, yleensä kämmenellä ja vauhtia kiihdyttäen yritetään päästä vapaaseen tilaan peittävien pelaajien ohi. Kantti päättyy yleensä laukaukseen tai syöttöön.

Kanttilaukaus = kantin päättävä laukaisutyyppi, jossa pallo saatetaan matkaan vartalon takaa. Tämä haastaa maalivahdin, joka on liikkeessä, eikä välttämättä tiedä milloin veto lähtee. Suomen kärkipään kanttaajia on Peter Kotilainen, jonka kanttiliike venyy monta kertaa toistakymmentä metriä.
 

Ylläpito

Ylläpidon jäsen
Viestejä
590

"Parketti oli alkuun lajissa ihan peruskauraa, ja sillä pelattiin varsinkin 1980- ja 1990-luvulla paljon. Joissain paikoissa parketin pelättiin kärsivän mailoista, ja lapoihin pakotettiin villasukkia pehmennyksiksi."

***

Kiitos kaikille ja erityisesti @mikäbusa hyvistä ehdotuksista!
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös