Paljon hyvää kommentointia tällä palstalla ja hienoa, että tyttösalibandy kiinnostaa niin useaa kommentoijaa. Useimmista asioista on helppo olla samaa mieltä, joten en ala niitä toistamaan. Muutaman uudemman näkökulman haluan antaa, läheltä joukkuetta ja sen pelaajia, samoin kuin sen ulkopuolelle jääneitä, pitkään seuranneena.
Suomen tyttösalibandyn tila vs. kilpailijamaat
Ruotsi ja Tsekki pelasivat Lahdessa kiistatta parempaa salibandya kuin Suomi. Siihen nähden MM-hopea on erinomainen saavutus. Lahden turnaus antaa kuitenkin vain yhden, kapean katsannon suomalaiseen tyttösalibandyyn. Tällä valmennustiimillä, johtamisella, joukkueella ja pelitavalla tuo tulos oli just se mitä korkeintaan ansaittiin.
Valmennus ja johtaminen
Mulla ei ole tiedossa, että mikään Leppäsen tai Santasen koskaan valmentama joukkue olisi pelannut parempaa salibandya kuin mitä nyt nähtiin. Voin olla tietysti väärässäkin. Leppäsen viime kausien näytöt Welhoissa eivät myöskään mairittele. Maajoukkueen vetäminen on epäkiitollinen tehtävä, kun joukkueen kanssa pääsee tekemisiin vain puolen tusinaa kertaa vuodessa. Siksi noihin rooleihin ei kovin moni hyvä valmentaja edes hakeudu ehdolle. Joukkueen ja pelaajien seuravalmentajien kanssa valmennus voisi toki kommunikoida ja tehdä yhteistyötä maajoukkuetapahtumien välilläkin mutta tietääkseni tätä ei tapahtunut juuri lainkaan.
Joukkue ja sen valintaprosessi
Joukkueen kokoamisessa on suorastaan häpeällistä, miten valmennus hirttäytyi aikaisessa vaiheessa useamman vuoden juniorimaajoukkueissa pelanneisiin 2005 syntyneisiin tyttöihin. Näistä tytöistä lähes kaikki pelaavat naisten F-liigaa, osa isossa pallollisessa roolissa mutta liian moni pieniä minuutteja puolustusvoittoisesti eli pallottomasti kolmos- ja/tai vilttiketjussa. Jälkimmäisten osalta kehitys on taantunut ja moni T21 ja T18 SM-pelejä päättyneellä kaudella pelannut tyttö on ajanut pallotaidoissa, peliälyssä ja pelirohkeudessa ohi. Voimasuhteet 2005 vs. 2006 syntyneiden välillä eivät voi olla niin vahvasti 2005 eduksi kuin Lahteen valitussa joukkueessa oli. Muutama 2007 syntynyt lahjakkuus onneksi joukkueeseen pääsi.
Viimeiset kaksi kautta T21 ja T18 SM-sarjoja ovat dominoineet Classic ja Eräviikingit, ja SM-finaalisarjat ovat olleet erittäin tasokasta salibandya, mielestäni joukkuetasolla jopa parempaa kuin mitä maajoukkue esitti. Tietojeni mukaan Leppänen ei nähnyt paikan päällä yhtään näiden joukkueiden peliä päättyneellä kaudella. Santanen on nähty kahdessa näiden joukkueiden ottelussa. Vahvat esitykset junioreiden SM-sarjoissa nostivat vain kaksi tyttöä maajoukkueeseen. Käsittämätöntä.
Molemmat edellä mainitut seurat ansaitsevat kiitosta myös siitä, että junioreita ei nosteta heti kun mahdollista F-liigaan vaan saavat rauhassa kehittyä isossa pallollisessa roolissa T21 ja T18-peleissä. Tämä osaaminen ei nyt riittänyt maajoukkuevalintaan paria poikkeusta lukuun ottamatta. Naisten F-liigan pelillinen taso ei ole kärjen takana kovin kummoinen, siihen nähden esimerkiksi Saipan/Pelicansin liigatyttöjen – pl. Miisa ja Elsa – invaasio maajoukkueeseen ennen T21 ja T18 kärkeä on hyvin erikoista.
Pelitapa ja roolitus
Suomen taktiikka Lahdessa näytti perustuvan täysin Miisan ja Elsan tehojen varaan. Pelien edetessä ympärille löytyi oikeat pelaajat ja tehoja saatiin mutta kova kuormitus näkyi väsymyksenä silloin kun olisi pitänyt olla terävimmillään. Pelien edetessä myös hissiliike ylempiin / alempiin kentällisiin osui pääosin oikeaan. Erityisesti ihmetyttää miksi Suomi ei pelannut enempää kaikilla kolmella kentällisellä ja antanut alempienkin kenttien pelata täysillä hyökkäyssuuntaan kuten Ruotsi ja Tsekki. Jos ajatus oli, että kakkonenkin saa hyökätä, niin miksi siellä oli pelaajia jotka eivät saa juuri yhtään syöttöä perille tai jopa välttelevät pallollista vastuuta. Yhtä lailla, jos kolmosen rooli oli vain pitää oma pää puhtaana ja lepuuttaa kärkikentällisiä, miksi sinne jätettiin taitavia pallollisia pelaajia? Eikö valmennus tuntenut pelaajiaan? Tsekki-pelin kolmosen vaihdot olivat maksavan yleisön halventamista, kun palloa vain pyöritettiin alakolmiossa. Osa pelaajista varmasti tunsi itsensä petetyksi, kun taktiikka Lahdessa ja sen myötä oma rooli oli kovin erilainen kuin kauden aiemmissa maajoukkueturnauksissa.
MM-hopeasta voimme olla onnellisia mutta tapa, miten se otettiin, jätti luvattoman paljon jossiteltavaa.