Naisten liigan Pääkalloennakko: SB-Pro katkaisee Classicin putken

Elina Kujalan (vas.) SB-Pro kohtaa cup-finaalissa Eliisa Alangon (oik.) Classicin. Arkistokuva: Mikko Hyvärinen

Kuva: Mikko Hyvärinen

Naisten Salibandyliiga käynnistyy täydellä kierroksella tänään. Pääkallo.fi ennakoi finaalisarjaan samat joukkueet kuin viime kaudella, mutta mestari vaihtuu. Classic ei pysty pysäyttämään hurjassa tikissä olevaa SB-Prota.

Kärkikaksikon takana Tikkurilan Tiikerit ja OLS taistelevat pronssisesta mitalista, ja varmoja pudotuspelijoukkueita ovat myös Koovee ja NST. Tapanilan Erä on puolestaan matkalla Divariin.

Joukkuerankingin lisäksi alla on kattava paketti Naisten liigan kesän ja syksyn puheenaiheita.

1.SB-Pro
Sarjakauden kynnyksellä Ruotsissa leireillyt viime kauden hopeajoukkue vie runkosarjan ja pääsee valitsemaan pudotuspelivastustajansa ensimmäisenä. Ainoa asia, joka voi aavistuksen sekoittaa Pron tekemistä, on jälleen uusi kotihalli. Tällä kaudella joukkue pelaa runkosarjan ottelut yhtä lukuunottamatta Ruskeasuolla Helsingissä. Saattaa tarvita mestaruuteen viisi ottelua, mutta Nurmijärven kunnan kannattaa lisätä mestaruuskahvit budjettiin jo valmiiksi.

2. Classic
Viisi peräkkäistä Suomen mestaruutta voittanut Classic jää jo runkosarjassa toiselle sijalle. Joukkue on kokenut muutaman menetyksen, kun Katri Luomaniemi ja Henna Yläsuo eivät kanna Classic-paitaa alkavalla kaudella. Joukkueen ensimmäinen kuntohuippu on ajoitettu lokakuun alun Champions Cupiin, mikä näkyy pienenä notkahduksena runkosarjan otteissa ennen joulua. Huikealla rutiinilla varustettu Classic etenee vaikeuksitta finaaliin, mutta tulevana keväänä käteen jää hopeiset mitalit.

3. Tikkurilan Tiikerit
Yksi kesän kovimmista siirroista on maajoukkuepelaaja Eija Pasasen paluu Suomeen. Pasanen siirtyy Sveitsin mestarijoukkue Piranha Churista Tiikereihin. Pasanen nostaa tekemisellään Tiikerit kohti runkosarjan kärkeä. Nipussa kuusi tyttöjen maailmanmestaria, jotka oppineet voittamaan myös seurajoukkueessa. Päävalmentaja Jukka Kouvalainen saattaa kammeta joukkonsa jopa finaaleihin.

4. OLS
Vahvasti omaan tekemiseensä luottava OLS ei ole juuri muuttunut viime kaudesta. Karo Kuussaari nähdään kuin nähdääkin penkin takana, vaikka mies ehti jo kertaalleen luopua joukkueen valmentamisesta. Nappaa viimeisenä joukkueena kotiedun pudotuspeleihin, mutta mitalit jäävät vielä haaveeksi.

5. Koovee
Kooveen kotisivujen mukaan rimaa on nostettu jälleen piirun verran korkeammalle. Myös Pääkallo.fi veikkaa Kooveen olevan noususuhdanteessa, sillä viime kauden tyttöjen SM-sarjan voitto tuo itseluottamusta nuoriso-osastolle. Taistelee jopa kotiedusta pudotuspeleihin. Joukkue kartuttaa vielä kokemusta alkavalla kaudella ja on parhaassa iskussa vasta muutaman vuoden päästä.

6. NST
Taisteleva NST ei tänä vuonna yllä runkosarjassa korkealle, vaikka varmistaakin pudotuspelipaikan hyvissä ajoin. Menetykset ovat jälleen koetelleet lappeenrantalaisia, eikä joukkuetta nähdä tänä vuonna välierissä. Vahva pohja tyttö- ja naissalibandyssä vie NST:n kuitenkin kirkkaasti pudotuspeleihin, vaikka Juuli Hakkarainen ei kurvailekaan fillarilla kentälle.

7. PSS
Harry Virtanen luotsaa PSS:n todella nuorta joukkuetta. Pienimuotoinen sensaatio on lähes juniorijoukkueen eteneminen pudotuspeleihin. PSS vahvistui muun muassa Oona-Mikaela Kyllösellä sekä Milla Vähälällä. Kerää Kooveen tavoin vielä pelejä alle ja noussee tulevina kausina asteittain kohti mitalisijoja.

8. M-Team
Seurahistorian toisen liigakauden aloittava M-Team vahvistui muutamalla liigapelaajalla ja valmennukseen palasi joukkueen liigaan nostanut Joni Kokkonen. Oppirahat on maksettu ensimmäisellä kaudella ja hyvät esitykset harjoitusotteluissa antavat odottaa joukkueelta enemmän kuin sarjapaikan säilyttämisen karsintojen kautta. Pienet marginaalit nostavat viimeisenä pudotuspeleihin.

9. TPS
Pienellä pelaajamateriaalilla, mutta huippukovalla ykkösnyrkillä varustettu TPS jäänee niukasti pudotuspelien ulkopuolelle. Joukkueen pitäisi kuitenkin varmistaa liigapaikka helpohkosti Ella Alangon johdolla. TPS taistelee riittävän määrän pisteitä, jotta joukkue välttyy hissiliikkeeltä.

10. Happee
Viime kauden pudotuspelipaikka vaihtuu liigakarsintaan. Sijoilla 7-10 tullaan näkemään äärettömän tasainen taisto, mutta jyväskyläläisten kohtalona on jäädä muutamalla pisteellä pudotuspelien ulkopuolelle. Happee ei ole pystynyt vahvistumaan samassa suhteessa kuin muut viimeisistä pudotuspelipaikoista taistelevat joukkueet.

11. SPV
Viime kaudella sarjapaikkansa karsintojen kautta säilyttänyt SPV on kovan tehtävän edessä jälleen. Kokoonpano koki kertaheitolla melkoisen muutoksen, kun puoli joukkuetta vaihtui kesän aikana. Pohjanmaan historian ensimmäinen farmisopimus 3. divisioonajoukkueen kanssa ei palvele riittävästi liigajoukkuetta. Kevät jatkuu liigakarsinnoissa.

12. Tapanilan Erä
Huomattavasti heikentynyt Tapanilan Erä haki joukkueeseen pelaajia vielä siinä vaiheessa, kun muut olivat jo kiinnittäneet runkonsa. Pääkallo.fi:n ennakkoa kirjoitettaessa joukkueen sivuilla ei edelleenkään ollut kuin 14 kenttäpelaajaa ja kolme maalivahtia kokoonpanossa. Lähinnä vuosina 1991-1995 syntyneistä pelaajista koostuva ryhmä on sarjan pisteautomaatti.