B-poikien SM-sarja käyntiin – jälleen Suomen tasaisinta salibandya?

Tähän jäätiin viime vuonna. Kuva: Henri Keränen

Tähän jäätiin viime vuonna. Kuva: Henri Keränen
Tähän jäätiin viime vuonna. Kuva: Henri Keränen

B-juniorien sarja oli kaudella 2012-13 kenties suomalaisen salibandyn tasaisin. Mikä tahansa joukkue saattoi voittaa toisen päivän kunnosta riippuen. Parhaiten tästä kertoo se, että runkosarjassa kahdeksanneksi jäänyt PSS voitti lopulta mestaruuden.

Tänä vuonna PSS jäi kokonaan SM-sarjan ulkopuolelle, joten kauteen lähdetään jännittävistä ennakkoasetelmista. Sarjassa pelaavat tällä kaudella lahjakkaat 96- ja 97-ikäluokat, joten se on salibandyharrastajille erittäin mielenkiintoinen seurattava. Osa sarjan pelaajista pelaa vakituisesti myös A-nuorten joukkueissa, joten voimasuhteet saattavat vaihdella viikoittain ja ennakkoon itsestään selviä otteluita ei juurikaan ole.

Lisäksi SM-sarjan ulkopuolelle jäi mielenkiintoisia joukkueita, joilla saattaa vielä playoffkarsinnoissa olla sanottavansa SM-runkosarjan 7. ja 8. sijoittuneita joukkueita vastaan. Esimerkiksi Koovee, PSS, RSS Panthers, SSV ja Steelers JSB ovat ryhmiä, jotka olisivat hyvin voineet olla mukana 12 joukkueen SM-sarjassa.

Classic, Tampere

Kausi 2012-2013 B-junioreissa: Pronssimitalijoukkue. Voitti pronssiottelussa HU-46:n.

Classic varmisti paikkansa SM-sarjassa voittamalla oman karsintalohkonsa puhtaalla pelillä. Neljässä ottelussa joukkue keräsi maalieron 31-6. Tiukimman vastuksen antoi toiseksi lohkossa sijoittunut Karhut, joka ei selvinnyt SM-sarjaan jatkokarsinnasta.

Classicin 96- ja 97-joukkueet ovat menestyneet hyvin C-juniorisarjoissa ja ovat nyt yhdessä B-junioreissa erittäin lähellä sarjan kärkeä. Viimekautisen pronssimitalin uusiminen tuskin riittää tavoitteeksi lahjakkaalle ryhmälle.

Tähti: Tino Lindstedt. 98-syntynyt Lindstedt on ikäluokkansa parhaimmistoa ja saattaa tällä kaudella nousta merkittävään rooliin myös B-junioreissa.

Arvio sijoituksesta: 1-4

Erä, Helsinki

Kausi 2012-2013 B-junioreissa: Pudotuspeleissä. Hävisi puolivälieräsarjan HU-46:lle.

Erä voitti odotetusti karsintalohkonsa ilman pistemenetyksiä ja kellotti maalieron 39-7.

C-junioreissa 97-ikäluokkaa kahden kauden ajan dominoinut Erä lukeutuu tällä kaudella B-juniorien mestarisuosikkeihin. Joukkueesta löytyy kilpailijoita enemmän leveyttä ja ratkaisijoita on laajalla rintamalla.

Joukkue voitti kauden alla pelatun Mestareiden Cupin ja löi finaalissa Happeen dominoivin numeroin 8-1. Vaikka kyse onkin harjoitusturnauksesta, on tämä osoitus Erän iskukyvystä heti kauden alusta lähtien.

Valmentaja Ilkka Lehtinen tunnetaan salibandypiireissä jo vuosien ajalta ja ainakaan valmennuksen kokemuksen puutteeseen ryhmän peli ei tule kaatumaan.

Tähti: Sebastian Dahlström. Äärimmäisen urheilullinen puolustaja on pelivalmiudeltaan sarjan huipputasoa ja tekee pienet asiat erinomaisesti.

Arvio sijoituksesta: 1-4

Erä Sininen, Helsinki

Kausi 2012-2013 B-junioreissa: Ei pelannut SM-sarjaa.

Erän kilpajoukkue selvitti tiensä SM-sarjaan takaportin kautta jäätyään ensin omassa alkukarsintalohkossaan neljänneksi. Kolmanneksi lohkossa sijoittunut SC Urbans oli kuitenkin peluuttanut edustuskelvotonta pelaajaa ja Erä Sininen pääsi jatkokarsintaan, jossa joukkue eteni aina finaaliin asti ja löi Kooveen numeroin 4-2.

Joukkue saattoi yllättää jollain tasolla jopa itsensä nappaamalla SM-sarjapaikan ennakkoon kovempien ryhmien nenän edestä. Kahden joukkueen saaminen SM-sarjatasolle on harvinainen saavutus ja osoittaa, että Erän B-ikäluokassa on laadukasta materiaalia kahteen ryhmään.

Sininen ei ennakkoon kykene haastamaan sarjan kärkijoukkueita, mutta saattaa olla mukana taistelemassa viimeisistä pudotuspelipaikoista.

Tähti: Leevi Pienihäkkinen. Taitava Pienihäkkinen tulee tärkeä palanen Erä Sinisen pelinrakentelua.

Arvio sijoituksesta: 9-12

Happee Moose, Jyväskylä

Kausi 2012-2013 B-junioreissa: Ei pelannut SM-sarjaa. Hävisi playoffkarsinnassa Rangersille.

Happee Moose voitti alkusarjassa kaikki ottelunsa helpohkosti ja keräsi maalieron 38-7.

Happee on noussut yhdeksi suomalaisen juniorisalibandyn johtavista seuroista, vaikka jäikin viime kaudella B-juniorien SM-sarjan ulkopuolelle. Joukkue osoitti potentiaalinsa voittamalla vuoden 2012 Mestareiden Cupin.

Alkavalla kaudella joukkue ei jättänyt mitään kyseenalaiseksi ja hoiti karsintavaiheen mallikkaasti. Happee pelaa viihdyttävää hyökkäyspeliä ja joukkueesta löytyy useita mielenkiintoisia pelaajia. Jää nähtäväksi riittääkö leveys sarjan terävimmän kärjen haastamiseen, mutta tämänhetkinen kehitysura vaikuttaa lupaavalta.

Joukkuetta valmentava Juha Hirvonen on mielenkiintoinen tuttavuus, jolla on paljon annettavaa ajoittain kurittomastikin pelaavalle ryhmälle.

Tähti: Eppu Suhanto. Alati vaarallinen Suhanto on suuressa roolissa Happeen hyökkäyspelissä.

Arvio sijoituksesta: 1-4

HU-46, Hollola

Kausi 2012-2013 B-junioreissa: Voitti runkosarjan. Pudotuspeleissä hävisi välierän PSS:lle ja pronssiottelun Classicille.

HU-46 otti SM-sarjapaikan tappiottomasti keräten maalieron 40-5. Joukkue jätti lohkokakkoseksi viime kaudella mestaruuden voittaneen PSS:n.

Hollolalaisten 95-ikäluokka on pitkään ollut maan kärkipäätä ja nyt esiin astuvat ikäluokat eivät ole aivan samalla tasolla. Joukkueella on laadukas ykköskenttä, mutta leveys ei riittäne haastamaan aivan sarjan kärkeä.

Tähti: Rasmus Kainulainen. Sarjan ehdottomasti viihdyttävimpiä pelaajia.

Arvio sijoituksesta:
5-8

Indians, Espoo

Kausi 2012-2013 B-junioreissa: Ei pelannut SM-sarjaa.

Indians oli alkukarsintalohkonsa kiistaton ykkönen hoitelemalla kaikki ottelunsa ilman erityisiä vaikeuksia maalierolla 28-6.

Indians osoitti potentiaalinsa voittamalla kärkipäähän rankatun Erän Mestareiden Cupissa syyskuun lopussa. Valtaosa joukkueen kärkipelaajista pelaa myös isoissa rooleissa A-nuorten SM-sarjassa ja ryhmä saattaa muotoutua keväällä vaaralliseksi kohdattavaksi.

Joukkuetta valmentaa kokenut Petri Timonen, joka siirtyi ryhmään Indiansin A-nuorista.

Tähti: Tuukka Vesa. Indiansin maalivahtipeli on varmoissa käsissä ja luo joukkueelle turvallisen ilmapiirin.

Arvio sijoituksesta: 5-8

Josba, Joensuu

Kausi 2012-2013 B-junioreissa: Ei pelannut SM-sarjaa. Karsi paikasta pudotuspeleihin, mutta häivisi karsintaryhmänsä finaalissa lopulta mestaruuden voittaneelle PSS:lle.

Josba oli alkukarsintavaiheen iloinen yllättäjä pudottaen sarjan kärkipäähän ennakoidun OLS:in toiseen karsintavaiheeseen. Joukkueet pelasivat 6-6-tasapelin ratkaisevassa viimeisessä ottelussa ja Josba sai SM-sarjapaikkansa maalieron 34-11 turvin OLS:in päästettyä kolme maalia enemmän.

Josban menestys juniorisarjoissa on ollut vähissä viime vuosina, mutta tämänvuotinen B-ikäluokka saattaa nousta yhdeksi sarjan suurista yllättäjistä. Sarjan ehdottomaan kärkeen kuuluvan OLS:in pakottaminen jatkokarsintaan lupaa hyvää joensuulaisten kaudelle ja joukkue saattaa hyvinkin olla pelaamassa keväällä mitaleista.

Tähti: Niklas Räty. Joukkueen kapteeni esiintyi hienosti karsintavaiheessa ja saattaa johdattaa joukkueensa aina pudotuspelien kotietuun asti.

Arvio sijoituksesta: 5-8

Nokian KrP

Kausi 2012-2013 B-junioreissa: Sarjan 12. Ainoa voitto TPS:aa vastaan kauden lopussa.

Nokian KrP voitti kaikki kolme alkulohkon otteluaan ja pudotti, ehkä jopa hieman yllättäen, ratkaisevassa ottelussa kakkoseksi jääneen RSS Panthersin jatkokarsintaan. Joukkueen maaliero karsinnoissa oli 22-5.

Nokian junioritoiminta on loivassa nousukiidossa, mutta taso ei vielä tällä kaudella todennäköisesti riitä taistelemaan pudotuspelipaikoista.

Tähti: Santtu Pohjonen. SM-karsinnassa erinomaisesti esiintynyt maalivahti tulee olemaan avainroolissa KrP:n pisteenmetsästyksessä.

Arvio sijoituksesta: 9-12

Oilers, Espoo

Kausi 2012-2013 B-junioreissa: Jäi sarjassa yhdeksänneksi, kolme pistettä pudotuspelirajasta.

Oilers hoiti alkulohkonsa puhtaalla pelillä ja kellotti maalieron 41-14.

Joukkue osoitti jo viime kaudella, että potentiaalia menestykseen on olemassa. Onnistuessaan saattaa olla mukana taistelussa viimeisistä pudotuspelipaikoista.

Paljon riippuu myös siitä, ketkä joukkueen 96-ikäluokasta pelaavat A-nuorten SM-sarjaa alkavalla kaudella.

Tähti: Eromon Agbomeirele. Nopeajalkainen, työteliäs hyökkääjä ja vaarallinen maalintekijä.

Arvio sijoituksesta:
9-12



OLS, Oulu

Kausi 2012-2013 B-junioreissa: Hopeamitalisti. Hävisi SM-finaalissa PSS:lle voitoin 1-2.

OLS selvitti tiensä SM-sarjaan yllättäen vasta toisessa karsintavaiheessa pelattuaan alkulohkossaan tasan Josban kanssa ja jääden kakkoseksi maalieron perusteella. Jatkokarsinnassa joukkue pudotti SSV:n ja RSS Panthersin sekä lohkofinaalissa Steelersin ulos SM-sarjasta.

Joukkue oli B-junioreissa viime kaudella hiuskarvan päässä mestaruudesta ja on nyt vahvistunut pallollisesti lahjakkaalla 97-ikäluokalla. Oulussa on jo vuosien ajan tehty laadukasta työtä ja joukkue pelaa erittäin viihdyttävää peliä.

Ei olisi suuri yllätys, mikäli Oulussa pelattaisiin mitaliotteluita tälläkin kaudella.

Tähti: Juho Sorri. Viime kaudella pudotuspeleissä erinomaisesti esiintynyt, erittäin mielenkiintoinen pelaaja.

Arvio sijoituksesta: 1-4

Rangers, Kirkkonummi

Kausi 2012-2013 B-junioreissa:
Ei ollut mukana SM-sarjassa.

Rangers voitti oman alkulohkonsa kaikki ottelut ja keräsi maalieron 36-9. Ratkaisevassa ottelussa se voitti lohkokakkoseksi sijoittuneen Kooveen numeroin 3-2.

Joukkueen peruspeli on korkeatasoista ja ryhmän suoritustaso tulee olemaan hyvää läpi kauden.

Rangers haki kauden alla tasapelin Erää vastaan Mestareiden Cupissa, joten joukkueessa on olemassa potentiaalia ja onnistuessaan se saattaa olla mukana taistelussa pudotuspelipaikoista.

Tähti: Nicholas Rajala. Pelipaikkaa tarpeen mukaan vaihtava Rajala on kasvamassa moderniksi utility-pelaajaksi ja on äärimmäisen tärkeä joukkueelleen.

Arvio sijoituksesta: 9-12

TPS, Turku

Kausi 2012-2013 B-junioreissa: TPS pelasi SM-sarjaa, mutta pudotuspelien ulkopuolelle.

TPS voitti helpohkon alkulohkonsa puhtaalla pelillä ja saavutti maalieron 32-6. Tiukimman vastuksen antoi paikalliskilpailija FBC Turku, joka roikkui mukana aina ratkaisevan ottelun viimeisille minuuteille asti.

Viime kaudella TPS jäi pudotuspelien ulkopuolelle heikon loppukautensa takia. Nyt ryhmä vaikuttaa tasaisemmalta ja pelinopeammalta. Turussa on tehty laadukasta juniorityötä jo pitkään, eivätkä maan kärjen tuntumassa jatkuvasti olleet 96- ja 97-ikäluokat ole poikkeus tähän. Toistamiseen pudotuspelien ulkopuolelle jääminen olisi ryhmälle pettymys.

Myös TPS:n edustusjoukkuetta valmentava Aki Vilander on ottanut ryhmän komentoonsa ja tuonut erityisesti pallolliseen peliin paljon uusia asioita.

Tähti:
Olli Laine. Pohjola Cupin tähdistökentälliseen valittu puolustaja on romuluisesta pelitavastaan huolimatta vaarallinen kentän molemmissa päissä.

Arvio sijoituksesta: 5-8

B-poikien SM-sarjan otteluohjelma

Teksti: Jonne Lehtimäki

5 comments

  1. Hienoa saada tällaiset analyysit tänne salibandyn pääkeskustelufoorumille. Junioreissa on kuitenkin se tulevaisuus. Tulee varmasti tultua seurattua näiden b-junnujenkin edesottamuksia kun on joku lähtökohta arvioida asioita, kun eihän näitä itse muuten osaa. Aion käydä pelejä katsomassa lähinnä etelä-suomessa mutta tsemppiä myös muualle, kyllä teitä seurataan!

  2. Tarvii kyllä ihailla tota classicin työn sarkaa, taas on joukkue joka on pelannut ( kun pojat oppi käveleen) yhdessä pitkän tovin. Arvoa pitää antaa tälle ikäryhmälle. Toivottavasti palkitaan keväällä sillä kultasella;) Viime kausi oli jo voitto, nuorin joukkue ja pronssia kaulaan. Kateellinen vantaalta.

  3. Harmi ettei RSS Panthersia nähdä sm-sarjassa vaikka se sinne kyllä ilman muuta kuuluisi.

  4. Lopettakaa nyt se Panttereiden SM-sarjaan kuulumisesta selittäminen heillä oli samat mahdollisuudet hoitaa itsensä sinne kuin muillakin.Eivät hoitaneet joten se siitä.

  5. Pantterit eivät tänä vuonna kuuluneet millään tasolla SM-sarjaan. Seuran juniorityö ei ole kehittänyt joukkuetta lähes yhtään viime vuosista.