Näin käy naisten liigassa: Classic ja SB-Pro kärjessä, NST:llä vaikeaa

Kuva: Mikko Hyvärinen

Kuva: Mikko Hyvärinen
Kuva: Mikko Hyvärinen

Classic lähtee Naisten Salibandyliigan puolustavana mestarina. Tamperelaiset ovat tänäkin vuonna kivenkovia, mutta niin on entisestään vahvistunut SB-Prokin. Pääkallo.fi ennakoi tänään alkavaa naisten liigakautta.

Classic, Tampere
Viime vuosien ylivoimainen ykkönen Classic metsästää kotikaupungissaan pelattavan Champions Cupin voittoa lokakuun alussa. Kotimaan sarjaan jo valmiiksi laadukasta joukkuetta on vahvistettu muutamalla täsmähankinnalla, kun Katri Luomaniemi palasi Sveitsistä mukanaan yksi kaikkien aikojen sveitsiläispelaajista, Mirca Anderegg.

Classicin ikärakenne on lähes täydellinen, kun nuorimman (Anni Järvinen, s. 1996) ja vanhimman (Katriina Saarinen, s. 1972) väliin mahtuu tasaisesti 80- ja 90-luvulla syntyneitä pelaajia. Menestysputken voi siis odottaa jatkuvan vielä useita vuosia, eikä pysäyttäjää tälläkään kaudella näy.

Arvio sijoituksesta: 1-4

SB-Pro, Nurmijärvi
Viime vuosien haastajajoukkue numero yksi lähtee jälleen kerran hakkaamaan päätään tamperelaiseen seinään. Laajan ringin (2+30) kotisivuillaan ilmoittava joukkue on edelleen hyvin nuori. Joka kesä Länsi- ja Keski-Uudenmaan alueen lupaavimmat juniorit hamstraava Pro tulee esittämään varmasti iloista hyökkäyspeliä, jossa pallo ja pelaajat liikkuvat.

Koska seura on onnistunut pitämään profiilipelaajansa joukkueen vaihtuvuudesta huolimatta, voi siltä jälleen kerran odottaa menestystä, vaikka alkukausi meneekin Champions Cupin ehdoilla. Viime kauden loukkaantumisistaan tervehtynyt Mira Wickman tulee viemään sisäisen pistepörssin voiton ja puolustajana peliä johtava My Kippilä tukee Wickmania. Mielenkiintoista on myös nähdä miten ex-Tiikerit-pelaajat sopivat Pron kokoonpanoon.

Arvio sijoituksesta: 1-4

Oulun Luistinseura (OLS), Oulu
Oululaiset ovat nousseet hienolla tavalla naissalibandyn huipulle, vaikka joukkue ei sijaintinsa takia profiilipelaajia vahvistuksekseen pysty hankkimaan. Menestys tästä huolimatta kertoo kovan työnteon ja sitoutumisen voimasta.

OLS menetti kapteeninsa puolustaja Marjut Mäkelän Sveitsiin, mutta hyökkäyspään ratkaisupelaajat Emmi Niemelä ja Annukka Häkli jatkavat. Mielenkiintoista on, että OLS-käskyttäjä Karo Kuussaari on valinnut maajoukkueeseen Krsitiina Kauppilan, Hanna-Mari Uimosen ja Henna Ilmolan tapaisia nuoria pelaajia pistetehtailijoidensa sijaan. Tämä kertonee joukkueen materiaalin leveydestä.

Arvio sijoituksesta: 1-4

TPS Salibandy, Turku
viime kaudella turkulaiset joutuivat pelaamaan pienellä rungolla läpi kauden, mutta nuoret pelaajat haastoivat kokeneempiaan ennakkoluulottomasti. Ykkösketjun Ella Alanko ja Laura Rantanen saivat pelata sydämensä kyllyydestä ja kiittivät kunniasta tehden mukavia pistemääriä. Alkukaudesta pistetehtailu jää kuitenkin Rantasen harteille, kun Alanko on opiskelijavaihdossa Yhdysvalloissa.

Alkavalla kaudella katseet kannattaa kiinnittää FBC Turusta siirtyneeseen 1998-syntyneeseen Jenna Saarioon, ajan näyttäessä onko hänestä haastamaan My Kippilää kaikkien aikojen lahjakkaimpana tyttöpelaajana. Saario on tehnyt hurjaa jälkeä harjoitusotteluissa pelatessaan Siru Karjalaisen ja Milla Nordlundin kanssa. Kapea rosteri saattaa koitua TPS:n kohtaloksi, varsinkin jos ennakkotiedot maalivahti Noora Vuorelan poissaolosta koko kauden ajan pitävät paikkaansa.

Arvio sijoituksesta: 5-8

Tapanilan Erä III, Helsinki
Erä III oli viime kauden positiivinen yllätys päästen pudotuspeleihin ja vielä viemällä Classicilta yhden puolivälierätäplänkin. Kesällä välieräjoukkue Tiikerit hajosi, kun valmentaja Jukka Kouvalainen siirtyi Erään. Monen Tiikerit-pelaajan Erä-taustan takia heidän odotettiin siirtyvän Kehä kolmosen eteläpuolelle Mosalle, mutta vain Hillevi Arkkila ja Nea Suominen valitsivat Keppanan.

Keppanan ykkösnyrkkinä pelaa viime kauden tapaan Jessica Laidler-Anna Yli-Kojola-Tuuli Huuskonen, joka on dominoinut myös harjoitusotteluissa. Kouvalainen tunnusti Tiikereissä tiukan joukkuepuolustuksen nimeen, joten tehokkaan ykkösketjun siivittämänä joukkue pelannee voitokkaan kauden.

Arvio sijoituksesta: 1-4

Happee, Jyväskylä
Pudotuspeleihin tiensä viime kaudella raivannut Happee on ollut viime vuodet yksi sarjan profiilittomista joukkueista. 2000-luvun loppupuolen menestystä tosissaan tavoittelleen joukkueen huiput lopettivat ja sen jälkeen sijoitus on vakiintunut pudotuspeliviivan yläpuolelle.

Alkavalle kaudelle Happee on saanut kaipaamansa profiilin, kun supertaitava maalintekijä Jenni Timonen palaa joukkueen riveihin. Viivi Laitisen paluu Jyväskylään tuo varmuutta Happeen takalinjoille.

Arvio sijoituksesta: 5-8

Koovee, Tampere
Kooveen tehot jäivät viime kaudella liikaa ihmekaksosten Oona ja Veera Kaupin varaan, kun joukkue kärsi loukkaantumisista. Kevätkausi oli joukkueen osalta karmaiseva, kun 16 pisteestä vain kaksi saavutettiin joulun jälkeen ja kausi päättyi runkosarjaan.

Nyt Kauppien lisäksi tärkeään rooliin astuvat Porvoosta siirtynyt Senni Hietanen sekä loukkaantumiset selättäneet perustamperelaiset Viivi Aholalta ja Tiina Lehdolta. Kooveen menestyksekkään junnutyön hedelmiä poimitaan tulevina kausina, mutta tällä kaudella se saattaa vielä olla liian aikaista.

Arvio sijoituksesta: 5-8

Porvoon Salibandyseura (PSS), Porvoo
Porvoon junioritoiminta on vahvaa ja joukkueita riittää useampaankin joukkueeseen. Viime kaudella joukkueen kompastuskiveksi nousi lähes saman joukkueen pelaaminen naisten Salibandyliigassa ja tyttöjen SM-sarjassa. Koska paukut riittivät paremmin menestykseen tyttöjen sarjassa, jäi liigamenestys sen varjoon.

Yllättäen Porvoo houkutteli useita Tiikerit-pelaajia ja sai siten arvokasta kokemusta ja leveyttä kokoonpanoonsa. Kun 1993-syntyneet Henna Uljua ja Isa Björkell kasvoivat yli-ikäisiksi junioripeleistä, voi Porvoon odottaa nousevan pudotuspeleihin naisissa.

Arvio sijoituksesta: 5-8

M-Team, Helsinki
M-Team kärsi viime kaudella loukkaantumisista, jota edes laajahko rinki ei lopulta pystynyt täyttämään. Tällä kaudella pelaajamäärää on kasvatettu edelleen lähinnä divari- ja junioripelaajilla, mutta nähtäväksi jää riittääkö uusien pelaajien laatu liigaan.

Kun monivuotiset pörssikärjet Anni Rainio ja Tuuli Mikkonen lähtivät, jää hyökkäysvastuu lähinnä Minttu Tuomisen ja Prosta siirtyvän Veera Simolan harteille.

Arvio sijoituksesta: 9-12

NST-Lappeenranta
2000-luvun kestomenestyjä tippui keväällä, profiilipelaajiensa lopetettua tai lähdettyä ulkomaille, mitalikolmikon ulkopuolelle kahdeksan vuoden jälkeen. Menestysvuosina hyvin käyntiin saatettu junioritoiminta ei ole vielä päässyt kukoistukseensa ja liigajoukkueeseen on jouduttu nostamaan nuoria pelaajia kokeneempien pelaajien lähdettyä.

Liian aikaisin pakotettuna tehdyn sukupolvenvaihdoksen myötä joukkue joutuu toden teolla taistelemaan pudotuspelipaikastaan. NST:n menestyksestä paljon jää maalivahti Anni-Maija Seppäsen ja hyökkääjä Marianne Hannosen harteille.

Arvio sijoituksesta: 9-12

West Coast Sheriffs, Kaarina
Sheriffit on noussut kohisten nelosdivarista liigaan. Nimetön seura on korvannut nöyryyden uholla, sillä päävalmentaja Toni Järveläinen linjasi jo viime talvena, että vain liigafinalisteilla on jonkunlaisia mahdollisuuksia haastaa Kaarinan Sheriffit.

Vaikka joukkue ei varmasti tule kunnioittamaan yhtäkään vastustajaa, tulee se tuskin nousemaan vielä ensimmäisellä kaudella edes pudotuspeleihin. Tosin mikäs sen hienompaa olisikaan kuin antaa vastinetta puheille ja myllertää koko sarjan rakenteet.

Arvio sijoituksesta: 9-12

Papas, Kajaani
Tiikereiden luovuttua paikastaan liigassa, tarjottiin vapautunutta paikkaa karsinnoissa hävinneelle Papasille. Kajaanilaisten on vaikea kerätä vahvistuksia sijaintinsa takia, joten joukkue keksi luovan ratkaisun ja solmi farmisopimuksen kotkalaisen Crackersin kanssa syyskuun alussa. Näin ainakin vieraspeleihin pääkaupunkiseudulle Papas saa ketjullisen nuoria lahjakkaita pelaajia rosterinsa täytteeksi. Myös muutama pääkaupunkiseudulle muuttanut entinen kajaanilainen (Leena Rusanen, Ann-Mari Hella) tullee pelaamaan punavihreissä kauden aikana ja pitämään tuntumaa yllä kotkalaisten paidassa. Joka tapauksessa Papasin kaudesta tulee pitkä ja vaikea.

Arvio sijoituksesta: 9-12

Pääkallo.fi:n linkkivinkki: kannattaa ehdottomasti tsekata myös Kimmo Pitkäsen Kooveen sivuille vääntämä valmentajagallup Naisten liigasta.