Haastattelussa ”Super-Salla” Suomela – ”Viime kauden pronssia lähdetään kirkastamaan”

Kuva: Jari Turunen

Kuva: Jari Turunen
Kuva: Jari Turunen

Naisten salibandyliigan helmikuun pelaajaksi valittu Salla Suomela on tällä kaudella ahkeroinut niin naisten kuin tyttöjenkin maajoukkueessa. Oulun Luistinseuraa edustava Suomela nimettiin tammi-helmikuunvaihteen Lahden Ruotsi-otteluiden huikean rankkarimaalinsa jälkeen ”Super-Sallaksi” ja ehti seuravana viikonloppuna ratkaista peräti kaksi naisten liigaottelua jatkoajalla.

– Valinta kuukauden pelaajaksi tuli yllätyksenä, mutta sellaisen tunnustuksen saaminen on tietysti hienoa, Limingasta kolme vuotta sitten Ouluun muuttanut Suomela kommentoi Pääkallo.fi:lle.

Suomelan upea ja jopa ruotsalaista salibandy-yleisöä kohauttanut veivailu ei ollut ensimmäinen laatuaan.

– Yritin jo viime kaudella tehdä samanlaista rankkaria, mutta se ei vielä onnistunut. OLS:ssa Hanna-Mari Uimonen laukoo suurimman osan rankkareista, mutta kyllä minäkin olen päässyt kokeilemaan. Treeneissä on harjoiteltu rankkareita varsinkin pudotuspelien alla.

– Kyllä tuolle Super-Salla–nimitykselle tuli itse naurettua, ja tietysti kaverit on kiusanneet aika paljon, Suomela naureskelee.

Salla Suomela pelaa liigassa nyt kolmatta kauttaan ja lähes nelinkertaisti tehopistemääränsä tämän kauden runkosarjassa. Lisäksi hän oli jopa lähellä joulukuun naisten MM-kisapaikkaa.

Kuva: Jari Turunen
Kuva: Jari Turunen

Mitä läpimurron taustalla on?
– OLS:ssa pelataan paljon kurinalaisemmin kuin Limingassa, jossa lähinnä pelailtiin. Pelikuriin ja taktisempaan joukkuepeliin on kestänyt tottua muutaman vuoden ajan. Henkinen kasvaminen on ollut iso juttu tämän kauden aikana, Suomela analysoi muutosta.

– Lisäksi treenaan paljon. Haluan käydä aamu- ja iltatreeneissä, ja kovissa harjoituksissa kehittyy, kunhan vain haluaa, Suomela jatkaa.

Omiksi vahvuuksiinsa pitkä Suomela mainitsee juuri ulottuvuuden.

– Syötönkatkot ja muut vastaavat sujuvat aika hyvin, ja myös peittopelaaminen on kehittynyt Karo Kuussaaren kuuluisissa peittotreeneissä. Lisäksi lyhyt rannelaukaus lähtee mielestäni hyvin, vasta 18-vuotias Suomela listaa.

Myös heikkouksia nuorelta komeetalta löytyy.

– Nopeutta ja räjähtävyyttä ei voi olla koskaan riittävästi. Pelisilmää pitäisi vielä kehittää, jotta näkisin kenttää paremmin. Myös laukauksessa on kehitettävää, haluan pystyä vetämään nykyistä kovempaa ja tarkemmin.

Suomelan kevääseen kuuluu salibandyn lisäksi ylioppilaskirjoituksia Kastellin urheilulukiossa.

– Salibandy on nyt vienyt niin paljon aikaa, että tarkoitus on suorittaa lukio 3,5 vuodessa ja valmistua ylioppilaaksi vasta ensi talvena. Onneksi urheilupuolella opiskellessa koulu joustaa harrastuksen mukaan, Suomela kertoo ja jatkaa:

– Lukion jälkeen aion jatkaa opiskelua ja salibandykin on todennäköisesti mukana kuvioissa vielä siinä vaiheessa. Tällä hetkellä en kuitenkaan mieti sinne asti, vaan haluan vain kehittyä ja pelata päivä ja kausi kerrallaan.

Kuva: Jari Turunen
Kuva: Jari Turunen

Naisten liigan puolivälierissä OLS kaatoi tamperelaisen Kooveen kolmessa ottelussa. Lauantaina alkavissa välierissä vastaan asettuu Classic.

Kevät on urheilijan parasta aikaa, eikö niin?
– Koko tämä vuosi on menty vauhdilla niin seura- kuin maajoukkueenkin mukana ja väliin on mahtunut aika vähän lepopäiviä. Välillä se on näkynyt joukkueenkin tekemisessä, mutta nyt pudotuspelien aikaan treeniä on kevennetty ja huomio kiinnittyy harjoituksissa enemmän palautteluun, Suomela kertoo ja jatkaa kevään tavoitteistaan:

– OLS:n tavoitteena on kirkastaa viime kauden pronssi ja miksei jopa ottaa se kirkkain mitali. Lisäksi tytöissä on mahdollisuus mitaleille. Tavoitteeni on kuitenkin jokapäiväisessä työssä – haluan kehittyä peli peliltä ja pelata parhaat ottelut kauden päättyessä. Henkilökohtaisesti kauden päätavoite on tyttöjen MM-kisoissa Puolassa, Suomela päättää.