Kesähaastattelussa Eliisa Alanko – ”MM-kulta ainoa tavoite ja syy miksi haluan vielä pelata”

Eliisa Alanko haluaa voittaa vielä maailmanmestaruuden. Arkistokuva: Salibandyliiga

Eliisa Alanko haluaa voittaa vielä maailmanmestaruuden. Arkistokuva: Salibandyliiga
Eliisa Alanko haluaa voittaa vielä maailmanmestaruuden. Arkistokuva: Salibandyliiga

Eliisa Alanko tunnetaan maalinsylkijänä, joka teki kaudella 12-13 Naisten Salibandyliigan kaikkien aikojen maaliennätyksen iskemällä peräti 56 maalia 22 runkosarjan ottelussa. Siis lähes kolme maalia peliä kohden, ja vain kymmenen vähemmän kuin sarjasta pudonneen SPV:n koko joukkue teki yhteensä.

Viime kaudella Alanko ja koko Classicin joukkue löysivät voittajansa, kun SB-Pro ei suonut tamperelaisille seitsemättä peräkkäistä mestaruutta. Eliisa Alangon kausi oli raskas, sillä erilaiset loukkaantumiset ja koulun aiheuttama stressi vaivasivat häntä läpi talven. Lisäksi maajoukkueen vakiokalustoon kuuluva Alanko edusti Suomea MM-kisoissa ja Classicia Champions Cupissa Tampereella.

Kiireistä huolimatta Alanko teki 41 maalia runkosarjassa ja keväällä kaulaan ripustettiin hopeinen mitali. Monelle pelaajalle saldo olisi lähes täysosuma, mutta menestyksen nälkäisen Alangon tavoitteet ovat korkealla.

– Kaudesta jäi päällimmäisenä mieleen kova pettymys. Kausi oli vaikea itselle ja joukkueelle, hammaslääkäriksi Turussa opiskeleva Alanko kertoo ja jatkaa: – Koulussa alkoi potilastyöt ja asuin siis Turussa viikot ja ehdin vasta perjantaiksi joukkueharjoituksiin Tampereelle. Loppukaudesta yritin pysyä TPS:n C-poikien mestaruuden voittaneen joukkueen harjoituksissa mukana.

– Olen vaativa itseäni kohtaan ja kun koulussa vaatimustaso nousi, nostin myös omaa vaatimustasoani kaukalossa. Kyllähän se kisoissakin näkyi, enkä pelannut parhaalla tasollani, Alanko kertoo vaikeasta kaudestaan.

Koulun takia Alanko joutui siis huilaamaan joukkueharjoituksista, mutta se ei ollut ainoastaan huono asia. 25-vuotiaaksi Alangon keho on kokenut kovia ja hän pelaakin polvi- ja nilkkatuilla vahvistettuna.

– Minulla on tiettyjä rakenteellisia ongelmia, joita on vaikea korjata. Kevään 2013 pudotuspelit pelasin jalkapöytä murtuneena ja kesällä en voinut sen takia juosta ollenkaan. Tällä hetkellä arjessa ei ole ollenkaan kipuja ja oheisharjoittelun takia tuntuu että ura voi vielä jatkua. Harjoittelen paljon vedessä ja pyörällä.

Kolmien aikuisten kisojen maajoukkuekonkari on oppinut virheistään.

– Olen suunnitellut ottavani välivuoden koulusta 2015, jotta voisin panostaa kisoihin ja siviilielämän paineet eivät viimeisen kouluvuoden myötä häiritsisi pelaamista.

Haastavan kauden jälkeen katse on kiinnitetty vahvasti tulevaisuuteen ja Eliisa Alanko linjaakin napakasti:

– MM-kulta on ainoa tavoite ja syy miksi haluan vielä pelata.

Alangon mukaan muillakin Suomen huippupelaajilla on samantapaisia ajatuksia.

– Monet pelaajat tähtäävät kotikisoihin. Ikärakenteen puolesta uskonkin, että Tampereella moni pelaa viimeiset maaottelunsa.”

Alangolla on selkeä käsitys siitä, kenen harteilla vastuu maajoukkueen menestyksestä on.

– Kahden viimeisen kisaprojektin aikana olemme päässeet lähemmäs ja lähemmäs Ruotsia. Etumatkaa ei kuitenkaan oteta maajoukkueleireillä kiinni, vaan jokaisen yksilön ja seurajoukkueiden jokapäiväisellä kovalla työllä,” paljon kokenut Alanko kertoo.

Heinäkuun alkupuolella Classic julkaisi odotetun uutisen, kun Ella Alangon siirto Classiciin vahvistettiin. Alangoilla on puolitoista vuotta ikäeroa, ja siskokset ovat pelanneet aiemmin ketjukavereina kasvattajaseuransa TPS:n lisäksi myös Sveitsissä Dietlikonin joukkueessa.

– Pelasimme MM-finaalin lopussa samassa ketjussa ja tietysti odotan innolla että Ella pistää Classic -nutun päälleen. Toivottavasti saamme pelata samassa ketjussa, koska ajattelemme pelistä samalla tavalla, Alanko iloitsee.

Siskoksista löytyy vanhemman Alangon mukaan niin yhtäläisyyksiä kuin erojakin.

– Olemme kumpikin nopeita pelaajia, mutta Ella on enemmän pelintekijä ja itse olen viimeistelijä. Ja pikkusiskolle voi ainakin antaa suoran palautteen!