Maajoukkueet

Australia on MM-kisojen ilopilleri – joukkueessa vain yksi leftin pelaaja

08.12.
2015
0 Kommenttia
9
Maajoukkueet
Kuva: IFF

Kuva: IFF

Salibandy on vuosiensa saatossa levinnyt lähes kaikkialle maailmaan, jopa Australiaan saakka. Vuoden 2015 naisten MM-kisoissa maa on todella ilostuttanut salibandyväkeä. Iso kannattajajoukko pitää ääntä joka pelissä, ja vaikka tappio tulisikin, hymy ei pyyhkiydy pelaajien kasvoilta – siis todellista salibandyn ilosanoman levitystä.

Joukkueen valmentaja Grant Mead on iloinen, että pelaajien ja kannattajien asenne on kohdallaan.

– Se on fantastista meille, että ystävämme ja perheemme tulevat mukaan tukemaan joukkuetta, olemme todella iloisia pääsystä tänne. Haluamme oppia uusia asioita lajista, Mead sanailee.

Salibandyn MM-kisoissa Australia on nähty kahdeksan kertaa. Paras sijoitus on yhdeksäs.

– Tämä on meille suuri tapahtuma, koska olemme niin kaukana Euroopasta. Emme pääse kovin usein pelaamaan huipputasolla salibandyä. Haluamme todella nauttia olostamme täällä, valmentaja kertoo.

Kuva: IFF

Kuva: IFF

Australiassa laji on vielä lapsenkengissä.

– Pääasia tällä hetkellä on junioreiden kehittäminen, sen lisäksi keräämme koululaisia lajin pariin. Salibandy tekee lapset ja nuoret iloisiksi, Mead sanoo.

Lupaavimpia pelaajia Australian joukkueessa ovat Phoebe Hamilton ja Blaise Hodges. He ovat siinä pelaajan iässä, että ovat valmiina ottamaan seuraavan askeleen lajin parissa. Tämän lisäksi joukkueesta löytyy nuorempia lupaavia pelaajia, joista muutaman vuoden sisällä voi tulla jotakin erityistä. Yksi heistä on 17-vuotias Yasmin Skene. Hän edustaa kotimaassaan tällä hetkellä Peninsula Floorball Clubia.

– Kolme vuotta sitten aloitin salibandyn, kun paras kaverini Kiahni Abell (pelaa myös Australian maajoukkueessa) pyysi minut mukaan pelaamaan. Tämä on uskomaton tunne pelata MM-kisoissa. Yksi unelmistani toteutui ja kun vielä tein maalin ensimmäisessä ottelussani, niin onnen tunnetta ei voi kuvailla, Skene kertoo.

Kuva: IFF

Kuva: IFF

Mielenkiintoista on sekin Australian maajoukkueesa, että ryhmästä löytyy ainoastaan yksi leftin puolen pelaaja, kun yleensä salibandyssä on pulaa rightin pelaajista. Kätisyyspainotus juontaa juurensa maahockey-lajiin, jota pelataan vain rightin puolen mailoilla.

– Toivoisin, että pelaajamme harjoittelisivat 4-5 kertaa viikossa, ja tekisivät omatoimisesti fysiikkaharjoituksia. Suurimpia asioita joissa kehitystä tarvitaan, ovat tekniikka ja pelin ymmärtäminen, toki kokemusta tarvitaan myös. Kesäkaudella tytöt fysiikkaharjoitusten lisäksi pelaavat muita lajeja, muun muassa maahockeyta, valmentaja Mead kertoo.

Mead kertoo ottaneensa vaikutteita Suomen ja Ruotsin pelaamisesta valmennukseen – Suomen nopeita suunnanmuutoksia ja Ruotsin kärsivällisyyttä rakentaa peliä.

Kuva: IFF

Kuva: IFF

Australiassa jokaisessa osavaltiossa pelataan omat sarjat. Näiden lisäksi kansalliset kisat järjestetään kerran vuodessa. Kauden aikataulu pyritään pitämään samana kuin Euroopassa.

– Tämän kaiken lisäksi pyrimme järjestämään jokaisessa osavaltiossa harjoitusleirejä, Australian päävalmentaja kertoo.

Suomessakin ollaan saatu ihailla australialaista salibandyä jo vuodesta 2008, sillä Jessica Laidler aloitti silloin SB Vantaassa ja nyt edustaa Tapanilan Erä III:n liigajoukkuetta. Myös Sveitsin liigassa on nähty australialaisväriä, kun Tara Meyer pelasi ja Jill Roberts pelaa Floorball Riders DBR joukkueessa. Valmentaja Mead on varma siitä, että tulevaisuudessa nähdään lisää maan väriä edustettuna Euroopan huippusarjoissa.

Kotimaassaan joukkueet pelaavat ja harjoittelevat parketilla, mikä tuo haasteita pelaamiseen. MM-kisoissa joukkue matkustaa muutamia viikkoja aikaisemmin, jotta pääsee harjoittelemaan ja tottumaan mattoalustaan. Kuitenkin edistysaskelia on otettu maassa.

Kuva: IFF

Kuva: IFF

– Ensimmäinen matto on tulossa Australiaan, Melbourneen. Se asennetaan ymmärtääkseni 18 kuukauden sisällä, toivon että pääsemme kansallisissa kisoissa sinne pelaamaan. Se olisi todella tärkeä asia, sillä rakastamme pelata matolla, Mead päättää.

Kukaties, ehkäpä joskus Australiasta kehittyy hyvä salibandymaa. Kuitenkin kehitysaskelia otetaan koko ajan, mutta yksi asia on selvää: tahtoa heiltä ainakin löytyy. Maa on näyttänyt Tampereella, mitä intohimo ja rakkaus urheilua kohtaan on. Fanien kannustus ja joukkueen iloinen asenne on kaivattua väriä MM-kisoihin. Se on todellinen MM-kisojen ilopilleri.

Naisten salibandyn MM-kisojen alkulohkovaiheessa Australia selviytyi komeasti ääritasaisen C-lohkon toiseksi. Lohkon voitti Tanska puhtaalla pelillä voittaen kaikki kolme otteluaan. Australia hävisi Singaporelle 5–4 ja Tanskalle 7–3, mutta 8–6-voitto Japanista riitti maalieron turvin lohkon kakkossijaan. Tiistaina pelatun jatkopelin Australia hävisi Latvialle lukemin 10–3. Australia pelaa turnauksessa vielä kaksi ottelua sijoista 9-12.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Feliks Heikkinen
Feliks Heikkinen

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.