Divarit

TOP 5: Miesten Divarin puheenaiheet

15.09.
2016
15 Kommenttia
4
Divarit
Kuva: Juhani Järvenpää

Kuva: Juhani Järvenpää

Miesten Divari käynnistyy torstaina FBC Turun ja Karhujen välisellä kohtaamisella Turun Sport Gardenissa. Pääkallo.fi listasi sarjan puhuttavimmat aiheet.

5. HIFK:n paluu pääsarjoihin
Helsingin IFK – Stadin Kingit – herättää vahvan brändinsä myötä mielenkiintoa lajissa kuin lajissa. Salibandyssakin HIFK on puhuttanut aina. Helsinkiläisseuran palkintokaapista löytyy Suomen mestaruus vuodelta 2000, sekä SM-pronssit keväiltä 1998 ja 2003. Näiden lisäksi se on voittanut Eurooppa cupin 2001 ja ottanut kyseisestä turnauksesta pronssia 2002. Suomen Cupissa se on ollut hopealla vuonna 1998. Vuosien 1999-2002 välillä se niitti mainetta myös naisissa. Nyt HIFK on tehnyt paluun pääsarjoihin noustuaan Divariin todella värikkäällä ja viihdyttävää salibandya viime kaudella sarjatasoa alempana esittäneellä joukkueella. Ryhmä herättänee varmasti keskustelua niin kentillä kuin niiden ulkopuolella, eikä jätä yleisöään kylmäksi.

Iiro Lankinen dominoi jälleen Welhojen paidassa. Arkistokuva: Jari Turunen

Iiro Lankinen dominoi jälleen Welhojen paidassa. Arkistokuva: Jari Turunen

4. Savon taikurit Lankinen ja Kajoksinen
Welhoilla on selkeä materiaaliylivoima tämän kauden Divarissa. Laatupelaajia riittää kaikkiin kolmeen kentälliseen, mutta kaksi nousee ylitse muiden. Herrat Pauno Kajoksinen ja Iiro Lankinen (kuvassa) ovat pelillisesti äärimmäisen viihdyttäviä pelimiehiä ja kiinnostavat myös kentän ulkopuolella. Lankisen maaneulat ja todella kovalla itseluottamuksella läväytetyt kommentit ihastuttavat ja vihastuttavat salibandyväkeä ja Kajoksisen pikkupoikamainen pelailija -asenne puhuttaa varmasti. Molemmat ovat Divarin parhaiden yksilöiden joukossa ja kumpikin jakaa niin pelaajina, kuin persoonina vahvasti mielipiteitä. Kaikkien aikojen Welhot puhuttaa kaudella varmasti, kärkenään nämä kaksi taikuria.

Kaksikkoa Johnny Ojala (#49) ja Jori Isomäki (#19) ei enää nähdä pelikentän puolella. Kuva: Salibandyliiga.

Kaksikkoa Johnny Ojala (#49) ja Jori Isomäki (#19) ei enää nähdä pelikentän puolella. Kuva: Salibandyliiga.

3. Uudelleenrakennusprojektit
Divari-joukkueista löytyy muutama todella mielenkiintoinen uudelleenrakennusprojekti. Blue Foxissa kantavat voimat Jori Isomäki, Johnny Ojala ja Mikael Enlund lopettivat viime kauden päätteeksi. Nyt nähdään pitääkö niin monesti kuultu, ”kun nämä konkarit lopettavat, Blue Fox tippuu sarjasta ryminällä” -värssy kutinsa. Uuden ajan edessä ovat myös liigasta pudonnut, ja sen myötä heikentynyt NST sekä Divarin kestomenestyjäksi noussut SB Vaasa. Kummankin joukkueen kohdalla muutosta ei ole tullut pelkästään pelaajiston suhteen, vaan myös valmennuksessa ja koko pelillisessä identiteetissä. Miltä tulevat näyttämään Lipsasen SB Vaasa ja Kytöhongan NST?

LASB ja Steelers jättivät ison aukon Divarin tasoon. Kuva: Jari Turunen.

LASB ja Steelers jättivät ison aukon Divarin tasoon. Kuva: Jari Turunen.

2. Heikentynyt sarja
Kaikkiaan viisi joukkuetta vaihtui viime kauden Divarista. Liigasta tippunut NST on heikentynyt, eikä lähtökohtaisesti taistele sarjan voitosta. Kakkosdivarista nousi neljä ryhmää, jotka eivät ole ennakkoon vahvistuneet oleellisesti. Myöskään yksilötasolla ei ole Rasmus Kainulaisia tai Ville Lastikoita aivan niin paljon. Viime kaudella Divarissa oli ennakkoon liigakelpoisia joukkueita Steelers, LaSB, Welhot ja SB Vaasa. Nyt niitä on oikeastaan vain Welhot. Vaikka Divari tullee olemaan todella tasainen, kuten aiempinakin vuosina, ei se paperilla näytä läheskään yhtä kovatasoiselta sarjalta kuin se on viime sesonkien aikana ollut.

1. Uusi karsintasysteemi
Jos on sarjan taso heikentynyt, niin tippuminen on ei ole nyt niin ”helppoa” kuin aiemmin. Aiemmilla kausilla sarjan kolme viimeistä ovat tippuneet suoraan. Nyt sarjan viimeinen tippuu kakkosdivariin ja sarjan 12. ja 13. pelaavat keskenään karsintasarjan, jonka voittaja säilyy Divarissa ja hävinnyt karsii paikastaan vielä kakkosdivarin nousukarsintojen päätöskierroksella hävinnyttä vastaan. Systeemi on inhimillisempi Divari-joukkueille, mutta tekee nousemisen sarjaan vielä vaikeammaksi kuin se on aiemmin ollut. Eikä se ole aiemminkaan helppoa ollut. Uusittu systeemi voi olla osalle nousijoista, sekä osalle viime kaudesta heikentyneelle jengille todella huojentava asia.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
JZ
15/09/2016
Divarin putoamissysteemin uudistus on ehdottomasti positiivinen juttu. Toisaalta, kieltämättä ajatus kakkosdivarin uudistamisesta sarjaa kaventamalla nousee tämän myötä selvemmin tapetille. Aika tiukkaa on jatkossa niillä muutamilla divariin tosissaan tähtäävillä organisaatioilla. Ensin kausi pintakaasulla tukkapöllyjä, ehkä muutama tiukempi peli, ja sitten keväällä kaikki nopeasti muutaman ottelun varaan.

Onhan tästä puhuttu ennenkin, toki tietyn alueellisuuden säilyttäminen on tässä edelleen iso asia. Ei kakkonen niinkään karsittu ja vaativa sarja saa olla, ettei siihen enää löydy tarpeeksi osanottajia.
S7
15/09/2016
Etelässä on ainakin yksi lohko liikaa kakkosta! Ei millään riitä tasoa noihin kahteen. Ja nyt kun on kolmosessa pidennetty peliaikaa, niin periaatteessa kuilu kakkosen ja kolmosen välillä ei enää niin suuri sekään. Toki pienentäminen vaikuttaisi yksittäisten otteluiden määrään tietyillä paikoilla--> voisiko sitten jopa osa kolmosen peleistä olla yksittäisiä? Toki tää nostaisi sen sarjan kustannuksia. Eli ei nää nyt ihan yksinkertaisia asioita ole. Mutta ainakin etelässä kakkonen on melkoisen epätasaisia joukkueita sisältävä sarja, eikä kaikkia murskajaisia viitti mitenkään katella.
Koisija
15/09/2016
S7: Pelataanko jossain kolmosen lohkossa kaeummin kuin 3x15min juoksevaa?
Etelässä 3div on ainakin 3x15min tehokasta
15/09/2016
Pelataan
Oddis Lajos
15/09/2016
Eikös kaikki turnausmuotoiset arjaottelut ole 3x15 juoksevaa aikaa, ja 3 viimeistä min tehokasta? Yksittäiset ottelut aina 3x20 tehokasta.
Mosse
15/09/2016
On jo kolmas kausi kun etelässä kolmosen pelit ovat 3 x 15 min tehokasta peliaikaa.
S7
15/09/2016
Mä luulin, että nykyään kaikki kolmosen lohkot ois 15*3 pysäytetyllä kellolla. Ai mutta näin ei olekaan...
Osku
15/09/2016
Tosta etelän kahden lohkon tarpeettomuudesta on ollut puhe jo niin kauan kuin muistan. Se ei palvele ketään, ei ainakaan niitä ketkä haluaisivat nousta divariin. Muilla alueilla tämä pelien tason nosto ilman matkustelun lisäämistä ei ole niin helposti toteutettavissa, mutta etelässä on. Toki kakkoseenkin voisi lisätä jonkun lyhyen ylialueellisen loppusarjan, jolla voitaisiin lisätä tasokkaiden pelien määrä ja mahdollisesti vähentää divarikarsinnan pituutta (nyt siis jopa 3 kierrosta).
SIMO
16/09/2016
Oskulle: ens kaudella ainakin Keski-Suomen 2. div lohkossa on 4 kierrosta jos meinaa divariin nousta. Ensin 2 ottelusarjaa oman lohkon sisällä ja sen jälkee 2 kierrosta karsintoja...
S7
16/09/2016
Oskun idealle peukkua! Jos ei olisi kustannuskysymys, ylialueellinen vois olla pidempikin. Ja sitten.loput pelais oman alemman sarjan tippumista vastaan. Vältyttäis sielläkin kastissa "turhilta" matseilta.
123
16/09/2016
Loistavaa, että on näin kattavat ennakot divarista ja liigasta! Hienoa työtä, arvostan!
Top1
16/09/2016
Pääkallo on oikeassa. HIFK tulee olemaan erittäin kiinnostava lisä divariin ja koko salibandyyn. Sorry eräviikingit, teillä kova rosteri mutta brandi ei vaan kiinnosta ketään ;-)
Kantti Ruokonen
16/09/2016
Juri avasi derbyvoitolla. Epäilijöiden suut pysyvät kiinni.
Vain SäbäElämää
16/09/2016
Pitkin kesää kuulu Torikahvioon, et punaisen kesä harkoissa ei liikoja pelaajia näkynyt. No, loppu sekunneillahan se nähtiin - ansaittu voitto sinisille :)
2div tason peliä Areenalla!
17/09/2016
Turhaan kukaan sininen tai punainen hehkuttaa pelin tasoa, joka ei kestä"paikallisderbynä" päivänvaloa. Tuosta jos ei parane niin kummallakin on edessä vaikea kausi. Torilla puhuttu on näköjään joidenkin pelaajien kohdalla totta.... Nyt jo toisella kaudella näköjään antoi Ruokonen kesätreeneissä tasoitusta. Josban ja Leban harkkapelit NSTtä ja Welhoja vastaan antoi ruusuisemman kuvan pelien tasaisuudesta kuin mitä totuus onkaan. Molemmat vastustajat peluutti noissa B ikäisiä kun taas muilla niitä ei liiemmin näkynyt....

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.