Ulkomaat

Maajoukkuekapteeni kehuu vuolaasti Sveitsissä tehoja takovaa suomalaisnuorukaista: ”Älytön talentti”

30.03.
2017
8 Kommenttia
6
Ulkomaat

Tatu Väänäsen Wiler on porskuttamassa Sveitsin Superfinaaliin. Kuva: Erwin Keller / Unihockey.ch.

Sveitsiläisseura SV Wiler-Ersigen on etenemässä jälleen kerran maan pääsarjassa finaaleihin. Se johtaa tällä hetkellä Tigers Langnauta välierissä voitoin 2-0. Pääkallo.fi jututti joukkueessa pelaavaa Suomen maajoukkuepuolustaja Tatu Väänästä tähänastisesta kaudesta alppimaassa.Suomen maajoukkueessa kapteeninnauhaa kantava Väänänen muistutti, että vaikka Wiler johtaa sarjaa kahden otteluvoiton turvin, ei vielä voi tuuletella finaalipaikkaa. Voitotkin ovat irronneet kumpikin vain maalilla, toinen vieläpä jatkoajalla.– Tuloksetkin kertovat, etteivät nuo mitään selviä pelejä ole olleet. Kotipeli olisi pitänyt klaarata paremmin, kun olimme neljän maalin karkumatkalla noin minuutti ennen loppua, mutta saimme siitä vielä trillerin aikaiseksi. Vieraissa Tigers on ollut aina vaikea vastustaja, Väänänen tuumi.Puolivälieräsarjassa ennen Tigersin kohtaamista Wiler-Ersigen kohtasi Kloten-Bülach Jetsin. Sarjan ottelut olivat yhtä lukuun ottamatta tiukkoja maalin pelejä, vaikka otteluvoitot menivätkin kestomenestyjä Wilerille 4-1. Väänäseltä irtosi kehuja altavastaajana sarjaan lähteneelle Klotenille.– Pitää nostaa hattua miten he taistelivat. Ennen kaikkea he eivät vain odottaneet meidän ratkaisujamme, vaan halusivat itse määrittää aktiivisesti pelin suuntaa. He ottivat joukkueena isoja askelia kauden mittaan. Lopulta yksilötaidot laajemmalla rintamalla ratkaisivat sarjan meille.- Muutama kokeneempi pelaaja oli rosterista poissa ja nuoret astuivat loistavasti esiin, kun niin vaadittiin. Mitään paraatimarssia emme odottaneet tietenkään. Kokemusta on joukkueessa sen verran, että tiedämme, ettei mikään sarja mene läpsyttelemällä poikki. Valmentaja Thomas Berger ei myöskään hyväksy puolivillaista valmistautumista, Väänänen painotti.Lastikka erinomainen hankintaWilerin ykköspyssynä on toiminut pudotuspeleissä Ville Lastikka, joka johtaa NLA:n pudotuspelien pistepörssiä tehoin 9+8=17. Väänänenkin hehkutti nuoren laiturin kovaa kevätvirettä ja totesi, että Lastikkaa on vaikea pysäyttää hänen monipuolisuutensa takia.- Hän ei ole yksipuolinen maaliruisku, vaan löytää ketjukaveritkin, kun tilanne niin vaatii. Kun miettii kokonaiskuvaa, niin kyseessä on älytön talentti. Parikymppinen äijä, joka voisi pelata vielä A-junnuissa, lähtee ihan uuteen ympäristöön kohtuullisten paineiden alle, koska täällä ulkomaalaiset ovat yleensä olleet nimekkäitä. Kaikesta huolimatta peruspelaaminen on kehittynyt liigan huippujen tasolle ja hän pitää tulosvastuusta kiinni kuin kokenutkin pelimies, joten hän on ollut erittäin hyvä hankinta seuralle.– Ville ei ole pelkästään talentti teknisiltä taidoiltaan, vaan myös henkiseltä puoleltaan. Sen on huomannut huonompien hetkien jälkeen kentällä ja sen ulkopuolella. Hän ei hukkaa energiaa mailojen paiskomiseen tai muuhun kiukutteluun, vaan lähtee aina rakentamaan itseluottamustaan uudestaan yksinkertaisista asioista. Näin ollen hyvä tulos on väistämätön asia, Väänänen kehaisi.Wiler on juhlinut Sveitsin mestaruutta niin monena keväänä, ettei sitä meinaa jaksaa edes laskea. Siihen on seurassa myös totuttu ja menestystä haetaan joka vuosi. Viime kaudella sarjan voitto meni GC Zürichin nimiin, joten tänä vuonna tavoite on kaiverruttaa mestaruuspystiin taas kerran SV Wiler-Ersigen.– Täällä ei olla tyhmiä ja katsota liian lähelle pelkästään yhden pokaalin toivossa. Tämän kauden tavoite seuralla oli saada lisää nuoria kasvamaan johtaviin rooleihin NLA:ssa. Sen takia palkattiin kokenut nuorten kehittäjä Berger valmentajaksi. Tässä seura onnistui enemmän kuin hyvin. Mielestäni meillä on nyt muita NLA-joukkueita laajempi materiaali, minkä lisäksi U21 ja U18 -joukkueet ovat selvittäneet tiensä finaaleihin. Sanoisin, että olemme kasvaneet joukkueena hyvälle tielle ja tulevaisuus seurassa näyttää todella valoisalta.

Kuva: Erwin Keller / Unihockey.ch.”Laajemmalla rintamalla töitä salibandyn eteen”Viime vuosien aikana Sveitsin liigan kärki on tasoittunut huomattavasti. Vuosi toisensa jälkeen kärkipää tasoittuu entisestään, eikä tilanne ole kuten vielä viitisen vuotta takaperin, että mestaruutta sopi lähinnä odottaa Wilerin tai Alligator Malansin kesken miteltäväksi kahden kaupaksi.- Sveitsissä tehdään laajemmalla rintamalla paremmin töitä salibandyn eteen kuin aiemmin. Kärjen osalta sarja on tasaisempi, mutta erot suurten ja pienten välillä ovat edelleen isot, Väänänen mietti.Runkosarjan voittanut Wiler on leveän rosterinsa myötä pystynyt kierrättämään pelaajia pelipaikoilla ja säilyttämään tasaisuutensa läpi kauden, kun muut ovat kamppailleet loukkaantumishuolien kanssa. Sen vuoksi se on myös ollut kärjessä oikeastaan koko kauden ajan, vaikka Väänäsen mukaan joukkue ei ole vielä pelannut kauden parasta peliään.– Jokaisella kärkijoukkueella on tällä kaudella ollut loukkaantumissumaa eri aikoihin ja siksi oikeastaan meitä lukuun ottamatta kärkipäässä ovat paikat vaihtuneet kauden mittaan. Könizin kausi meni pilalle jo alkukaudella, kun joukkueen avainpelaajat Manuel Maurer ja Christian Kjellman olivat loukkaantuneina. He nousivat playoffeihin, mutta eivät saaneet parastaan irti. Malansilla oli isoja ongelmia juuri ennen pudotuspelejä ja Rychenbergin materiaali ei riittänyt puolivälieriä pidemmälle osittain tärkeiden pelaajien puolikuntoisuuden takia, Väänänen mietti.

Sveitsin liigan toisessa välieräsarjassa pelaavat Esa Jussilan luotsaama ja Jarkko Nurmelan edustama UHC Alligator Malans ja Riku Kekkosen ja Niko Juholan edustama GC Zürich. Malans johtaa voitoin 2-0. Kumpikin sarja jatkuu tulevan viikonlopun aikana.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila
Matias
30/03/2017
Ei Josba aikanaan onnistunut pitämään Väänästä ja kumppaneita seurassa.
Matiakselle
30/03/2017
Suomen divarin tasoa sveitsin liiga, joten pelillisesti Josba edelleen hyvä vaihtoehto.
#1
30/03/2017
Mistä löytää Sveitsin pudotuspelien otteluohjelman & tilastot?
Matias
30/03/2017
Juho Väisänen tainnut ottaa Tatun roolin Josbassa.
Nih
30/03/2017
#1:lle floorball.ch
Osku
30/03/2017
Joko Nykky antaisi noille tulevaisuuden tähdillekin mahdollisuuden.
kliklik
31/03/2017
Kiva klikkiotsikko, piti oikein arvailla kenestä suomalaisnuorukaisesta on kyse. Lisähoukutuksena lainaus "älytön talentti"
jepjuu
01/04/2017
"suomalaisnuorukainen" arvasin ite kovana säbis-niilona kenestä kyse, mutta kyl nyt haisee otsikossa suurehko ripulipaska.

Mutta taas edelleen hyvä ja mielenkiintoinen uutinen pääkallolta, tsemppii vaan noihi otsikoihi.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.