Kesähaastattelussa Jani Helenius – paluu Erään leikkauspöydän kautta

Jani Helenius loukkasi itseään viime syksynä, mutta sveitsiläislääkäri ei nähnyt vaivaa. Kuva: Unihockey.ch

Jani Helenius
Heleniuksen harmittelema vamma tuli jo lokakuussa. Sveitsiläislääkärin mukaan mikään ei ollut rikki, joten hän pelasi loppukauden hammasta purren. Kuva: Unihockey.ch

Pääkallo.fi:n kesähaastattelussa on tällä kertaa Tapanilaan Erään Sveitsin-reissun jälkeen palaava Jani Helenius. Rightin hyökkääjä edusti Sveitsin liigassa kahden kauden ajan Chur Unihockeytä.

1. Jani Helenius, Pääkallo.fi:n tietojen mukaan kävit hiljattain leikkauspyödällä. Onko näin?
– Pitää paikkansa. Leikkausraportin mukaan kyseessä oli nivusen korjausleikkaus, mutta alkuperäisen diagnoosin mukaan syvä vatsalihas oli revennyt. Toisin sanoen luusta oli irronnyt syvä vatsalihas, joka nyt kiinnitettiin takaisin luuhuun. Leikkaus oli kesäkuun lopussa.

2. Alkukausi taitaa olla sinulta Tapanilan Erän riveissä siis ohi?
– Joo. Heinäkuussa pääsen ensin fillaroimaan ja sitten vähitellen juoksemaan. Toipuminen kestää vähintään kolme kuukautta. Toivottavasti mies on pelikunnossa, kun kausi starttaa.

3. Miten onnistuit irrottamaan vatsalihaksesi luusta?
– Lokakuussa meni Sveitsin liigan pelissä. Kaveri tuli selkään ja siinä hajosi.

4. Miksi vamma operoitiin vasta nyt?
– Sveitsiläisen lääkärin mukaan mikään ei ollut rikki, joten pelasin loppukauden. Kun lihakset olivat lämpimät, niin pystyi pelaamaan, mutta kylmänä ei pystynyt tekemään mitään. En pystynyt kauden aikana tekemään juuri ollenkaan nopeus- ja voimaharjoittelua. Suomessa kun menin lääkärin, niin diagnoosi oli heti, että ilman leikkausta ei ole asiaa takaisin pelikentälle. Aika paljon on ottanut päähän. Jos vamma olisi hoidettu oikein, niin mies olisi jo täydessä iskussa. Lääketiede on kyllä täällä meillä hyvällä tasolla.

5. Mitä muuta Sveitsin-reissusta jäi käteen kuin vatsavamma?
– Paljon elämänkokemusta ja kielitaito tietenkin. Pelillisesti ei hirveästi jäänyt mitään käteen. Toki oli mahdollisuus treenata paremmin, koska olin käytännössä puoliammattilainen. Heti huomasi, että ukko on paremmassa fyysisessä pelikunnossa. Ehkä tuli sitä kautta muutama pelivuosikin lisää, kun ehti tehdä oheistreenejä.

6. Olitko Sveitsissä paljon yhteyksissä muihin suomalaispelaajiin?
– Tottakai samassa joukkueessa pelaavien jätkien kanssa tuli oltua päivittäin yhteydessä, mutta hirveästi ei ehtinyt muita jätkiä näkemään, kun Sveitsissä pelataan aina viikonloppuisin. Pelien jälkeen kyllä usein vaihdettiin fiiliksiä ja kuulumisia. Moilasen Oton ja Koskelaisen Kartsan kanssa pyrittiin tekemään golf-reissuja Italian puolelle, kun aika siihen antoi mahdollisuuden

Jani Helenius
Kuva: Unihockey.ch

7. Listaa Sveitsin liigan paras maalivahti, paras puolustaja ja paras hyökkääjä?
– Paras veskari on Daniel Streit. Wilerin veskari joka teki viime kaudella comebackin kesken kauden. Tätä kaveria vastaan on tullut pelattua muutamia kertoja ennen Sveitsiin muuttamista eurocupeissa. Kokenut veskari joka ei höntyile.

– Puolustaja on Chur Unihockeyn Kamaj Lulzim. Epänormaali sveitsiläinen pakki, todella taitava ja iso itseluottamus. Sain nauttia tämän kaverin kanssa pelaamisesta pari vuotta samassa kentässä. Jos treenaminen kiinnostaisi enemmän, tekisi varmasti paluun Sveitsin maajoukkueeseen. Osaa muutamia suomenkielisiä sanoja erittäin hyvin.

– Hyökkääjäksi voisi laittaa useita kavereita, on vaikea sanoa kuka onparas. Suomalaisista Esa Jussila ja Kari Koskelainen taistelevat tästä tiettelistä vahvasti. Liigan paras sveitsiläinen hyökkääjä on Matthias Hofbauer. Kaveri on erittäin vahva, nopea ja omaa hyvän pelisilmän. Yhdessä veljensä kanssa muodostaa huikean tutkaparin niin Wilerissä kun Sveitsin maajengissä.

8. Se Sveitsistä, mennään ensi kauteen. Palaat parin vuoden Sveitsin-reissun jälkeen Erään. Oliko joukkueen valinta Suomessa itsestäänselvä?
– Oli. Se oli päätetty jo ennen Sveitsiin lähtöä. Sopimus oli valmiina.

9. Millä fiiliksillä takaisin Erään ja Salibandyliigaan?
– Tosi hyvillä mielin. Olen odottavainen, mutta tietenkin loukkaantuminen tekee takapakkia. Suomen liiga on tasoltaan Sveitsin liigaa parempi, joten on kiva päästä pelaamaan taas nopeampaa peliä, missä pelaajat ymmärtävät pelistä.

10. Erässä on tapahtunut paljon kahden vuoden aikana. Päävalmentaja ja aika paljon pelaajiakin on vaihtunut. Miten vertaat nykyistä ja edellisen kerran edustamaasi Erää?
– Joukkue on tietenkin paljon nuorempi ja Teemu (Kalinainen) on tullut Petterin (Bergman) tilalle. Näen silti, että joukkueessa on nyt paljon samaa kuin Erässä viisi-kuusi vuotta sitten. Paljon nuoria kehityskelpoisia pelaajia, mutta mukana on silti pelaajia, jotka ovat tahkonneet liigaa jo pitkään ja pelanneet finaaleja. Uskon, että meillä on hyvät mahdollisuudet menestyä.

Aiemmissa kesähaastatteluissa ovat esiintyneet Mikko Kohonen ja Esa Jussila.

One comment

  1. Olisiko tässä mahdollista mainostaa paikkoja mistä saisi hyvää ammattiapua kyseisenlaiseen vaivaan? Itse olen tuskaillut samankaltaisen vaivan kanssa jo muutaman vuoden eikä esim fyssareilta ole saanut mitään kovinkaan konkreettista apua vaan vamma on uusiutunut ja pitkittynyt kerta toisensa jälkeen.. :S