Pääkirjoitus: Lamminen on oikeassa – videotarkistuksissa on liikaa tulkinnanvaraa

Classic-leirissäei ostettu erotuomareiden päätöstä videotarkistukseen liittyvässä tilanteessa. Kuva: Ainesmedia/F-liiga

Esport Oilers juhli sunnuntaina ansaitusti miesten liigan Suomen mestaruutta kaatamalla Classicin seitsemännessä finaalissa lukemin 6-4.

Täytyy vielä korostaa, että mestaruuden suhteen ei ollut epäselvyyttä. Oilers oli lopulta piirun verran parempi, ja tätä ei myöskään Classic-leiristä kiistetty. On kuitenkin todettava sekin, että lopun videotarkistus toi esille sen, että systeemi on jäänyt pilotin tasolle.

Classic-kapteeni Janne Lamminen antoi asiasta oikeanlaista palautetta koko kauden tasolla:

”Tuomarit teki sen näin, mutta toivottavasti jatkossa ollaan vähän tarkempia suuntaan taikka toiseen ja käydään oikeasti säännöt läpi siitä, että mistä saa haastaa ja mitä katsotaan. Tämä kausi oli sellaista, että katsottiin videoita vain videoiden katsomisen takia.”

Lamminen sanoi myös, että hänen tulkintansa mukaan rike liittyi suoraan maalintekotilanteeseen, mikä ei ole yksinkertaisesti todistettava asia. Astala oli maalin ”toinen syöttäjä”, mutta ei tulkinnan mukaan rikkonut maalinteon yhteydessä tai ”välittömästi ennen sitä”.

Onkin vaikea kysymys, että mitä välittömästi tarkoittaa? Astala rikkoi vain muutamaa sekuntia ennen maalin syntyä ja esim. tämä maali Oulussa hylättiin alkukaudesta, vaikka virheen teki toinen syöttäjä.

Avauskaudella 2022-23 videotarkistuksissa oli ongelmia, mutta toinen kausi ei tuonut niihin suurta parannusta. Tarkistusten yleistyessä kaudella 2023-24 tarkisteltiin välillä aivan liikaa tilanteita. Sääntöjen perusteella tuomarit eivät edes saisi tarkistaa tilanteita, joita eivät tosiallisesti itse havaitse. Välillä näytti siltä, että kun pelaaja loukkaantui tai näytti loukkaantuvan epäselvässä tilanteessa, se käytiin tarkistamassa videolta varmuuden vuoksi.

Tulkinnat, säännöt ja muut seikat pitäisi käydä nyt tarkalla kammalla läpi liigajoukkueiden kanssa, sillä vääränlaisesta haastosta tulee jäähy. Kahden minuutin jäähy on yleisesti kova rangaistus, jos kuitenkin on todistettava rike, joka vain tapahtuu tulkinnallisesti väärään aikaan. Kun otetaan huomioon, että lajissa ei mitään videotuomaria ole, vaan tilanteet katsotaan läppäriltä kesken pelin, ei tilanne ole oikein vertailukelpoinen muihin lajeihin,

Classicin tapauksessa riski oli melkoinen ottelun viimeisellä minuutilla, ja sen vuoksi se oli myös joukkueen oma vika, että se riski lopulta realisoitui. Ilman haastoa sillä olisi ollut vielä saumat voittaa.

Joukkueiden haastoista voitaisiin aivan hyvin myös luopua kokonaan, kun systeemi vaikuttaa olevan epäselvä.

Lue lisää:
Justus Kainulainen piti päänsä kylmänä, kun voittomaalia tarkistettiin videolta – ”On tää hienoa!”
Santeri Lindfors pääsi juhlimaan SM-kultaa 14. liigakaudellaan: ”Aivan sairas fiilis”
Mestariluotsi Aleksi Lammi kiitollisena: ”Käsittämätöntä, miten tästä ryhmästä saatiin kaivettua näin paljon irti”
Juha Kivilehdon mukaan jossitteluun ei ole syytä – ”Eteenpäin mentiin, mutta ei riittävästi”
Matias Veikkolan ura päättyi kultaisissa merkeissä: ”Emmä usko, et sählyä tulee enää väännettyä”
Lammiselle jäi epäselvää videotarkistustilanteesta: ”En tiedä sitten osataanko me pelaajat näitä sääntöjä”