Josban vaihtaa päävalmentajaa – kakkoskoutsi Torni pääkäskijäksi

Joensuun Josballa on kasassa kymmenen pelaajasopimusta ensi kaudelle. Kuva: Joona-Pekka Hirvonen

Joensuun Josballa on kasassa kymmenen pelaajasopimusta ensi kaudelle. Kuva: Joona-Pekka Hirvonen
Joensuun Josballa on kasassa kymmenen pelaajasopimusta ensi kaudelle. Kuva: Joona-Pekka Hirvonen

Salibandyliigaseura Josba on julkaissut pelaajarunkonsa sekä valmennuksensa kaudelle 2014-2015. Joensuulaisseuralla on kasassa valmennuksen lisäksi kymmenen pelaajaan sopimukset, joista yhdeksän pelasi punamustissa jo edellisellä kaudella. Suurin muutos tässä vaiheessa onkin päävalmentaja Sami Sorjosen astuminen syrjään.

Sorjosen tilalle Josban päävalmentajaksi hyppää päättyneen kauden kakkosvalmentaja Petri Torni. 36-vuotiaan Tornin aiempi valmentajakokemus on Pohjois-Karjalan alasarjaseuroista. Pelaajana 1. divisioonassa asti pelanneen Tornin ura päättyi polvivaivoihin vuosituhannen vaihteessa ja sen jälkeen mies meritoitunut valmentajana.

Joensuulaisen TPK:n 1. divisioonajoukkuetta sekä kontiolahtelaisen Leba-96:n ja polvijärveläisen KLC:n 2. divisioonajoukkueiden peräsimessä vuosia viettänyt Torni nousi Josban valmennukseen vuosi sitten. Tornilla on sekä Salibandyliiton huippuvalmentajatutkinto että Itä-Suomen liikuntaopiston ammattivalmentajatutkinto.

Tulevaan kauteen Josba lähtee Tornin mukaan jatkamaan siitä mihin työ Sorjosen kanssa edellisellä kaudella päättyi.

– Pelillisesti lähdetään kehittämään edelleen siitä mistä Samin kanssa aloitettiin. Puolustuspeliä lähdetään toki parantamaan, Torni sanoo lyhyesti joukkueen tavoitteista.

Henri Lomu jatkaa edelleen joukkueen fysiikkavalmentajana ja uutena kasvona Josban valmennuksessa tullaan näkemään maalivahtivalmentaja Jarno Kettunen. Pelaajaurallaan Kettunen vartioi samaisen seuran maalia kaikkiaan seitsemällä kaudella vuosina 1999-2009. Myös Sorjosen toivotaan edelleen jatkavan valmennustiimissä. Päätös häneltä saadaan myöhemmin, kun hänen perhe- ja työasiansa selkenevät.

Pelaajapuolella Josbassa luotetaan edelliskauden runkoon. Jo aiemmin julkaistu joukkueen kapteenin Perttu Puskan kolmen vuoden jatkopahvi on kirsikka Josban kakussa. Muita jatkajia ovat Hyökkääjät Tatu Könönen, Mikko Hallikainen, Aleksi Matikainen ja Joona Gröhn sekä puolustajat Markus Otronen, Niko Kejonen ja Jesse Reijonen.

Myös tulevan kauden maalivahtikaksikko on selvillä. Päättyneellä kaudella ykkösvahdin viittaa kantanut Jesse Huurrekorpi saa kirittäjän Oilers-kasvatti Tuomas Tokilasta, joka siirtyy Josbaan Divari-paikasta niukasti rannalle jääneestä Leba-96:sta.

Ainoat varmat lähtijät joensuulaisjoukkueesta ovat Kooveehen siirtynyt Aapo Mutanen sekä Sveitsiin lähtevät Tommi Puustinen ja Tatu Eronen. Petri Väänäsen ja muutaman muun menneen kauden pelaajan tilanne on vielä auki.

Pääkallon Huhumaassa Josbaan on huhuiltu siirtyväksi NST-hyökkääjät Jarkko Nurmela sekä Joona Auronen, sekä paikallisessa 2. divisioonalohkossa 81 tehopistettä iskenyt Pauno Kajoksinen.

Josba on kertonut julkaisevansa lisää sopimuksia vielä toukokuun aikana.

Josban sopimustilanne kaudella 2014-2015 (pelipaikka, ikä, sopimuksen pituus):

Jesse Huurrekorpi Maalivahti, 21, 1 vuosi

Tuomas Tokila (LeBa-96) Maalivahti, 21, 1 vuosi

Markus Otronen Puolustaja, 25, 1 vuosi

Niko Kejonen Puolustaja, 24, 1 vuosi

Jesse Reijonen Puolustaja, 25, 1 vuosi

Perttu Puska Hyökkääjä, 23, 3 vuotta

Mikko Hallikainen Hyökkääjä, 23, 1 vuosi

Aleksi Matikainen Hyökkääjä, 22, 1 vuosi

Tatu Könönen Hyökkääjä, 23, 1 vuosi

Joona Gröhn Hyökkääjä, 25, 1 vuosi

19 comments

  1. Torni on hyvä valinta, uutta freesiä otetta, eikä mitään Dinosaurusta ruoriin, Torni on on oppivuotensa käyny läpi, ja on valmis isoon haasteeseen. Nyt vaan kaikkien tuki on tärkeää.

  2. Tietääkö kukaan mikä mies tämä Torni on? Minkä tyyppinen persoona ja ihminen? Entä vahvuudet valmentajana. Tuntuu olleen Karjalaisen jutun mukaan vähän siellä sun täällä lyhyitä pätkiä, Lebasta potkutkin, johonkin terveysongelmiinkin karjalaisessa viitataan.Yllättävän tuntematon nimi suurelle yleisölle, ei tarkoitus tuomita, toivottavasti joku pystyisi avaamaan kaverin taustoja hieman tarkemmin.

  3. Missä kämäräisen soppari? Jos tulevaisuuden timantti annetaan mennä sormien välistä jonnekkin lebaan mutasarjoihin möyrimään, niin taas yksi sulka hattuun menetettyjen lupausten sarjassa josbassa…järkikäteen vähintään kolmen vuoden paperi kohtuu korvauksella kaverille..

  4. Tornista en henkilönä henkilökohtaisesti niin tiedä, mutta joka kerta kun, on ko. herra ollut ruorissa niin joukkueen ”menestys” on kääntyny jyrkkään laskuun mm. pyhiksessä, lebassa ja klc:ssä, toivottavasti ei käy samalla tavalla josban kanssa..

  5. Eiköhän Josba ota tornille jonkun kokeneen kiritttäjän valmennustiimiin, mentorin roolissa, Joensuussa kuitenkin vapaalla jalalla Tuonosen ja Muukkosen kaltaisia kaiken nähneitä silmäpareja. ihmettelen miksi näitä kehäkettuja ei nostettu nyt ykköseksi tässä tilanteessa, ja torni vierelle oppia saamaan aluksi, kun Sorjonen päätti keskittyä vaipan vaihtoon

  6. Josban tilanne näyttää haastavalta.
    Josban ”kultainen sukupolvi” 1987-1990 on onnistuttu tavalla tai toisella kartoittamaan. Monet silloin nuorten majua edustaneet eivät erotu liigan peruspakeista(jos nyt ylipäätään enää harrastavat salibandya). Onko Josban toiminnassa jotain todella pahasti pielessä, jos tuollaista ikäluokkaa ei olla osattu jalostaa miesten tasolle?

  7. Josbassa viime kautena nähty muutos pallollisessa pelissä on Tornin käsialaa. Toivottavasti saavat tulevana kautena hierottua kuviot huipputikkiin. Ja tilkittyä tuon puolustuspään.
    Ihan en samaa mieltä voi olla tuosta Tornin tulon vaikutuksesta entisissä seuroissa. KLC sai aikoinaan kabinettinousun 2.divariin; hommasivat Tornin valmentajaksi, eka kausi nipinnapin säilyminen(pelitavan sisäänajo + pelaajat pelasivat ekaa kertaa yksittäisiä pelejä), seuraavalla kaudella karsimassa ylöspäin. Torni siis kasvatti tusinamiehistä kakkosdivarin menestyjiä.
    Toinen pesti KLC:ssä kaatui huonoon pelaajamateriaaliin, vanhat starat huonossa fyysisessä kunnossa ja uusia vastuunkantajia ei löytynyt.
    Lebassa ei tainnut johtoportaalla riittää kärsivällisyys odottaa pelitavan muutoksen kohdilleen hioutumista ja erottivat Tornin, taisi Leba olla silloin vasta sarjakakkonen(vai jopa kolmantena).
    Silti tuollakin kaudella Leba oli lähellä divarinousua; joukkue jatkoi pelaamista Tornin luomalla pelitavalla.
    Toivottavasti ajan myötä särmät luonteessa ovat tasoittuneet, huhujen mukaan välillä aika tulisieluinen. Oletettavasti muutosta on tapahtunut, eihän muuten liigajoukkueen päävalmentajaksi pääse.

  8. Torni autoritäänen vanhan liiton mies, my Way or highway, samalla herkkä ja ihmiskasvoinen, sellainen jekyll&hyde. Luulen että viime kauden peli-ilme oli pitkälti Tornin käsialaa, Sorjosen rooli enemmän ihmisjohtaminen ja hengen luominen. Saa nähdä mitä tulee,vaatimustaso on ainakin tapissaan se jos mikä on varma, se on sitten eri asia miten pelaajat sen ostaa, kun Sorjonen ei ole tasoittelemassa kovimpia laineita. Lebassa homma meni puihin aikanaan kun porukka ei ollut valmis sitoutumaan kovaan työntekoon, liigassa tämän ei pitäisi tietenkään olla ongelma. Toivottavasti saa käyttöönsä kunnon pelaajamateriaalin, tietysti tukena salibandymaailman paras fyysinenvalmennus, Lomun koordinoimaan, joten siitä ei jää kiinni.

  9. Toivottavasti hommaavat Tornille kakkosen,jolla psykologista silmää, milloin pitää osata höllätä hihnaa, muuten voi tulla turhan rankkaa agilityä varsinkin nuorten pelaajien osalta. Tornihan kivenkova taktikko, ja vetää todella monipuolista harjoitepankkia, pystyy kääntämään pelejä, koska osaa todella nopeasti lukea vastustajien heikkouksia yksittäisten pelien sisällä. Siinä Josba tulee petraamaan tulevalla kaudella, kun Torni pääsee itse toteuttamaan asioita. Oiskohan esimerkiksi Tuonosella luppoaikaan yrityskiireiltään tulla kakkoseksi, koska hän osaisi luoda hyvän fiiliksen, ja tsempata jätkiä positiivisella asenteellaan arjessa.

  10. Kämäräinen tulevaisuuden timantti? En ole ikinä kuullutkaan kaverista eikä Pohjola Cup tai nuorten mj tapahtumissa..

  11. Mikä mies tämä Tuononen oikein on? Nimi vilahtelee aika ajoin Josba-aiheisessa ketjuissa, itselle täysin tuntematon nimi vaikka salibandyä on tiivisti tullut seurattua neljännesvuosisata. Googlen perusteella ollut yhden kauden viime vuosikymmenellä pääkoutsina, ja jossain vaiheessa tehnyt paluun kakkosena, mutta jäänyt pian pois kiireisiin vedoten, sekä jotain varainkeräyshommia taustoilla. Kuitenkin kommenteista päätellen voisi luulla, että aika velho kuitenkin kyseessä..

  12. Kämäräinen on tälläinen Late bloomer, hiljalleen hiotunut, ei tosiaan mikään nuoriso maju tähti, mutta armoton taistelija, joka petrannut fysiikkansa liigatasolle ja kädetkin pehmenneet, päämäärätietoisesti tekniikkatreenin tuloksena, jokainen viime vuonna Josban pelejä seurannut näki että tulossa mittaamattoman arvokas raataja tulevaisuutta silmälle pitäen. Toinen, jonka kanssa jo onneksi singeeraus papereissa, on Hallikainen, ihmeittelen jos ei nouse kahden seuraavan vuoden aikana vähintään b-maajoukkueen portteja kolkuttelemaan.

  13. Tulip: Olipa tuubaa. Oletko Polvijärveltä? Taitaa olla Josbassa myös tuo fyrkkapuoli siinä kuosissa, että vähänkin arvokkaampi ukko lähtee kävelee vuoden jälkeen. Tosin keskustelupalstojen juttuja nämä, eihän näissä ole totuutta.

  14. Tulip: Mikä on b-maajoukkue? Eihän sellaista ole enää nykyään olemassakaan

  15. Vastauksena Joutsenon Kullervolle: Tuonosella erittäin korkea salibandyn tietotaito, myös liiderityyppiä, joka saa mitattua maksimin joukkueesta kuin joukkueesta.Harmi salibandyn kannalta vain että samalla on uraohjus, ja painaa kunnianhimoisena konsulttina ja yrittäjänä nousujohteisessa putkessa työelämässä, mikä taas on merkinnyt sitä, että aikaa ei ole jäänyt valmentajuudelle. Myös siviilissä omistautuva perheenpää. Toivottavasti jossain vaiheessa olisi mahdollisuutta keskittyä salibandyyn täysipainoisesti, jota sydän varmasti pohjimmiltaan halajaa.

  16. Ilpon pelaajaura loppui aikanaan liian lyhyeen ainakin allekirjoittaneen vinkkelistä, toki luuti maalivahtina vuosia liigassa hyvällä menestyksellä, ollen 90-luvun loppupuolen Josban selkäranka.Kuitenkin edellytyksiä olisi ollut maajoukkuetason kassariksi ja ulkomaan kentille asti, vaativat kansantaloustieteen opinnot kuitenkin veivät miehen mennessään, vaikka uraansa luonut sittemmin ymmärtääkseni telemarkkinoinnissa. Lapsiakin on putkahdellut 2000-luvun mittaan.Valmentajauraa lähti rakentamaan legendaarisen Joensuun TPK:n eli tuttavallisimmin ”teukan” kautta, jossain vaiheessa suoritti huippusalibandyvalmentajan tutkinnon, ja 2005 luotsasi menestyksekkästi yhden kauden Josbaa liigassa, mutta sen jälkeen siviilikiireet veivät miehen mukanaan. Toki lyhyitä comebackeja tehnyt penkin päähän, mutta valitettavasti jonkinajan kuluttua joutunut toteamaan ettei aika riitä pyörittämään arjen palettia, olisiko tullut kotoa shittiä, mene ja tiedä, paloa kuitenkin olisi, ja toivotaan että paluu vielä onnistuu.Hieno mies ja valmentaja.

  17. Yhdyn edellisiin kuvauksiin Tuonosesta, ainut mitä pelaajat ovat jääneet toivomaan viimekauden lyhyistä stinteistä Josban valmennukseen, että olisi etukäteen miettinyt mihin on valmis ajankäytöllisesti ja puhunut lähipiirin kanssa asiat selviksi, kuitenkin ammattileisena varmasti realistinen kuva työstä liigaseuran valmennuksen vaatimuksista. Nyt aina parin kuukauden jälkeen mennyt soutamiseksi ja huopaamiseksi onko mukana vai ei.

  18. Harvassa kaupungissa kuin joensuussa on niin paljon valmennusosaamista reservissä, kertoo tietysti vahvasta lajikulttuurista ja pitkistä perinteistä. Toivottavasti tuloksellisestikin päästäisiin takaisin menestysputkeen.

  19. No se juuri vaatisii näiden kokeneiden Tuonos Ilpon, Muukkos Mikan esiin tuloa ja vastuun ottamista, perheillat hetkeksi sivuun, ja laatikon äärelle piiskaamaan jengi huippuiskuun..nää sorjostornit ei käyrää ylös..