Ruotsin hurja prässi toi U19-tytöille karun MM-kisojen avaustappion – ”Uutta matoa koukkuun”

Kuva: Iines Koskinen @ainesmedia / Ruotsi juhli Suomea vastaan peräti yhdeksän kertaa maalintekoa.

Suomen U19-tyttöjen maajoukkue koki rumin luvuin MM-kisojen avaustappion, kun Ruotsi oli Lahdessa huomattavasti vahvempi luvuin 9-3.

Ruotsi otti pelin haltuunsa heti aloitusvihellyksestä, prässäämällä kovaa Suomen puolustajia ja viimeistelemällä kolme maalia ensimmäiseen kymmeneen minuuttiin. Ensimmäisen erän puolenvälin jälkeen myös Suomi nosti prässiään ja pääsi paremmin peliin mukaan.

15 minuutin pelin jälkeen kapteeni Milla Granlund kampitettiin puolittaisessa läpiajossa ja Suomelle vihellettiin rangaistuslaukaus. Granlund odotti maltillisesti Ruotsin maalivahdin Louranna Jakobssonin liikkeitä ja sijoitti pallon tarkasti vasempaan alakulmaan.

Ruotsi vastasi kuitenkin vain puoli minuuttia myöhemmin Julia Nilssonin maalilla.

Toisen erän alussa Suomelle siunaantui loistava tilaisuus hypätä peliin ylivoiman muodossa, mutta ylivoiman parhaiksi paikoiksi jäivät Elsa Holopaisen sivuverkkoon ja Miisa Turusen maalin yli suuntautuneet laukaukset.

Suomen pelinrakentelu takerteli pahemman kerran toisessa erässä ja maalipaikat jäivät vähäiseksi. Ruotsin tehdessä kolme maalia toiselle erätauolle mentiin luvuissa 7-1.

Kolmannessa erässä Suomi sai enemmän painetta Ruotsin päätyyn ja piti länsinaapuria ahtaalla niin pallollisena kuin pallottomanakin. Ruotsi kuitenkin avasi maalinteon myös kolmannessa erässä Vera Roosin viimeistellessä takatolpalta tyhjiin siskonsa Klara Roosin syötöstä.

Kuva: Iines Koskinen @ainesmedia / Ruotsi jyräsi Suomen MM-kisojen alkulohko-ottelussa kumoon.

Suomi sai kuitenkin jatkettua painetta, ja pakotti Ruotsin rikkomaan jäähyn arvoisesti kahdesti peräkkäin. Jälkimmäisen jäähyn juuri loputtua Granlund viimeisteli viivasta illan toisensa Turusen seinäsyötöstä.

Ruotsin vastaus tuli kuitenkin vain puoli minuuttia myöhemmin saatuaan pallonriiston Suomen kulmassa, ja Ellen Lundin pääsi täysin vapaasta paikasta viimeistelemään myöskin illan toisensa. Pari minuuttia ennen ottelun loppua Turunen kaunisteli loppulukemiksi 9-3.

”Uutta matoa koukkuun”

Kotihallissaan pelaava, keskiviikkona Puolaa vastaan hattutempun viimeistellyt Bea Taipale ei ollut tyytyväinen Suomen esityksiin kentällä.

– Onhan tämä pettymys. Ruotsin kanssa on ollut tasaisia pelejä, ja toivottiin, että tämä ottelu olisi mennyt paremmin. Uutta matoa koukkuun, kyllä tää tästä, Taipale letkautti ottelun jälkeen.

Taipaleen mukaan Ruotsin prässin kovuus ei tullut yllätyksenä, mutta sen purkamisen toteutuksessa jäi paljon parannettavaa.

– Kyllä me olimme käyneet tapoja läpi, miten sen prässin alta päästään, mutta tänään se toteutus jäi vähän lyhyeksi, eikä päästy sieltä tarpeeksi hyvin, Taipale totesi.

Suomen maalipaikat jäivät todella vähäisiksi, ja kaikki maalit syntyivätkin erikoistilanteista tai niiden jälkitilanteista. Suomen isoimmaksi ongelmaksi Taipaleen mukaan muodostui pallon liikuttamisen hitaus.

– Palloa olisi pitänyt liikuttaa enemmän. Ruotsi tulee todella kovaa kulmiin, joten sieltä kun saadaan pallo liikkeelle, he jäävät jälkeen ja saadaan tilaa hyödynnettyä ja palloa maaliin, hän kertoi.

Taipale, 18, on puolustaja Jenni Leppäsen ohella toinen joukkueen paikallispelaajista. Kaksikko pelasi kuluvalla kaudella toisen kautensa lappeenrantalaisen SaiPan paidassa kaksoisedustuksella lahtelaisesta Pelicansista, jonka paidassa he myös pelasivat Suomi-sarjaa.

Taipale kokee suurta ylpeyttä saadessaan pelata Suomen paidassa kotihallissaan.

– On se hienoa. Täällä on tosi paljon tuttuja katsomossa ja tuttu paikka pelata, niin onhan se hienoa pelata Suomen paidassa kotihallissa, Taipale kuvaili.

Suomen turnaus jatkuu perjantaina Norjaa vastaan klo 19. Jos Suomi voittaa ottelun, joukkue etenee välierään Tsekkiä vastaan.