Divarin Nurmon Jymyä edustava Ville Rynnäs, 31, on jäänyt varmasti salibandykansan mieleen ainakin erikoisten ja persoonallisten tuuletustensa myötä. Salibandyn toiseksi korkeimman sarjatason lisäksi Rynnäs pelaa maahockeyta SM-tasolla.
Eikä pelkästään pelaa tai pelaile, sillä Seinäjoki Unitedissa vaikuttava Rynnäs valittiin tuoreimpaan Suomen EM-joukkueeseen maahockeyssa.
Miten ja milloin päädyit maahockeyn pariin?
– Keväällä 2015 kauden jälkeen mietin, että kesäksi olisi kiva löytää joku harrastus. Blue Foxissa pelatessani en juurikaan käynyt kesällä harjoituksissa, koska asuin Seinäjoella. Minua pyydettiin alasarjoihin pelailemaan futista, mutta halusin tehdä jotain tavoitteellisempaa.
– Kävimme kokeilemassa muutaman kaverin kanssa lajia ja totesin sen sopivan haasteelliseksi ja samalla itseäni motivoi mahdollisuus Suomen mestaruuteen, kansainvälisiin peleihin ja kaukaisena tavoitteena siinsi myös maajoukkue, Rynnäs kertoi.
Maahockeyta pelataan 91,40 metriä pitkällä kentällä, joka on 55 metriä leveä. Pelaajia on sama määrä kuin jalkapallossa eli 11 (1+10) ja ottelu kestää 70 minuuttia (2×35 min.). Palloa pelataan mailalla kuten salibandyssakin, mutta pelivälinettä saa liikutella vain sen suoralla puolella, eikä palloon saa koskea esimerkiksi ruumiinosilla kenttäpelaajien osalta. Lajista voit lukea lisää täältä.
Salibandyssa Rynnäs on puolustaja, jonka vahvuudet ovat eritoten puolustuspelissä. Maahockeyssa rooli on vaihdellut.
– Aluksi pelasin keskikentällä, mutta viime kautena minut komennettiin salibandyn lailla puolustajaksi. Monessa pelissä olen toiminut vastustan tähtipelaajien ”päällystakkina”. Maahockeyssa juoksukunto on todella tärkeässä roolissa ja sitä olen pyrkinyt tuomaan lajiin, Rynnäs avasi.
Kuinka paljon käytät aikaa lajiin vuodessa?
– Itse harrastan maahockeyta huhtikuusta syyskuun puoleen väliin. Harjoituksia on 1-2 kertaa viikossa, runkosarjapelejä on 12, mahdolliset finaalipelit syksyllä ja siihen päälle tietenkin maajoukkueleirit.
Suomi on perinteikkään lajin haastajamaita
Vaikka maahockey on sangen perinteikäs ja laajalle levinnyt olympialaji, niin se ei ole saavuttanut Suomessa järin suurta jalansijaa.
– Maahockeyssa on Suomessa noin 500 rekisteröityä pelaajaa. Varsinkin junioritoiminta on levinnyt paljon viimeisen parin vuoden aikana ja laji kasvaa koko ajan, Rynnäs tiesi.
Suomessa harrastajamäärä on siis sangen pieni. Vertailun vuoksi Salibandyn lisenssipelaajia on suhteessa yli satakertainen määrä. Tämän vuoksi Suomen maahockeymaajoukkue ei kuulu Euroopan eliittiin ja pelaa Slovenian Slipovicin EM-kisoissa (31.7.-5.8.2017) Challenge IV -tasolla.
– Suomen maahockey oli alamaissa 1990-luvulla ja 2000-luvun alkuvuosina eikä silloin ollut juurikaan juniori- tai maajoukkuetoimintaa. Tämän takia Suomi on joutunut aloittamaan kipuamisensa kohti kirkkaampia valoja neljänneltä tasolta, jossa pelaa tänä vuonna Suomen lisäksi kisaisäntänä toimiva Slovenia, Unkari, Norja, Kypros ja Gibraltar. Voittaja nousee kolmostasolle seuraaviin kisoihin. Olympialaiset tai MM-kisat ovat toistaiseksi vain kaukainen haave Suomen maajoukkueelle, Rynnäs valaisi.
Minkälaisin odotuksin lähdet EM-kisoihin?
– Suomella on tänä vuonna niin sanotun uuden tulemisen jälkeen iskukykyisin joukkue koskaan. Joukkueessa esiintyy muun muassa legendaarisessa FC Barcelonassa pelaava Sami Laiho sekä Belgian ykkösdivisioonassa pelaava Willem Danhieux, jotka ovat joukkueen todellisia tähtipelaajia ja suunnannäyttäjiä. Kisoissa pitäisi olla realistiset mahdollisuudet taistella nousupaikasta, Rynnäs arvioi.
Onko maahockeysta hyötyä salibandyn suhteen?
Koska maahockeyssa ja salibandyssa on jonkin verran samankaltaisuuksia, niin voisi kuvitella, että lajia harrastaa jokunen muukin salibandyn taitaja.
– Maahockeyssa on mukana ainakin Seinäjoen Unitedissa muutamia alasarjapelaajia salibandyn 3.-5. divisioonista. Nokian KrP:n maalivahti Santtu Pohjonen on myös pelannut SM-sarjaa viime vuosina, mutta muita pääsarjatason pelaajia en ole maahockeyn parissa nähnyt.
– Seinäjoki United pelasi SPV:tä vastaan viime vuonna harjoitusottelun ja se päättyi Unitedille 6-2. Monella varsinkin rightin puolen salibandypelaajalla olisi hyvät mahdollisuudet edetä maahockeyssä korkealle tasolle, Rynnäs suitsuttaa.
Mailojen yksipuolisuus on yksi selkeä pelillinen eriäväisyys salibandyn ja maahockeyn suhteen. Silti Rynnäs näkee, että maahockeysta saa tietynlaista oppia myös talvikauden peleihin.
– Maahockey sopii loistavaksi sivulajiksi salibandyn rinnalle, koska lajissa tulee rutkasti juoksua ja ainakin itse juoksen ennemmin pallon perässä kuin pururadoilla. Toki maahockeyssa pätee samat lainalaisuudet kuin muissakin pallopeleissä eli pelikäsitystä ja erilaista hermotusta pystyy kehittämään lajin parissa.
– Itselleni kaikista isoin haaste on se, että maahockeyssa kaikki mailat on rightin puolisia ja rystyä ei saa käyttää. Itse olen salibandyssa leftin puolen pelaaja ja se välillä sekoittaa, kun jopa samana päivänä saattaa olla maahockey- ja salibandyharjoitukset. Uskon, että tämä rightilta pelaaminen on suurin syy miksi laji ei ole saanut salibandyn pelaajien keskuudesta enempää suosiota. Monissa Aasian salibandymaajoukkueissa on käytännössä kaikki pelaajat righteja maahockeytaustasta johtuen, Rynnäs analysoi.
Ajaako jompi kumpi laji toisen ohi tietyissä tilanteissa?
– Päällekkäisyyksiä syntyy lähinnä syksyllä kun salibandyssa alkaa harjoitusottelut ja maahockeyssa mitalipelit. Olen muutamista salibandyn treenipeleistä ollut maahockeyn takia pois, mutta valmentajat ovat suhtautuneet myötämielisesti harrastukseeni. Tänä kesänä näihin EM-kisoihin pääsy oli ehdoton kesätavoitteeni ja siksi salibandyn kesäharjoittelu on jäänyt vähemmälle, Rynnäs kertoi.
Terveisiä toimitukselle
Rynnäs aloittaa syksyllä seitsemännen kautensa Divarissa. Puolustaja on pelannut ennen Jymyä SBandyssa, Karhuissa ja BlueFoxissa. Henkilökohtainen kauteen valmistautuminen on sisältänyt myös kolmannen lajin.
– Oma kesäharjoitteluni on ollut pitkälti crossfitia, maahockeyta ja salibandyn lajitreeniä. Hyvä ystäväni Johnny Ojala sai iskostettua minuun crossfit-kipinän ja kun palloilulajit aikanaan jäävät nuoremmille niin siitä saattaa urjeta seuraava ura, Rynnäs uumoili.
Pääkallo.fi arvioi Nurmon Jymyn viime kaudella miesten Divarin kehnoimpien joukkueiden kastiin, mutta pohjalaisjoukkue näytti kevään mittaan niin sanotusti närhen munat ja eteni aina Divarin välieriin saakka. Rynnäs pistääkin loppuun pienen piikin toimitukselle.
– Nurmon Jymyn kesäharjoittelu on ollut laadukasta. Alkukesästä oli luonnollisesti havaittavissa pientä hyvän olon tunnetta hyvin menneen viime kauden jälkeen, mutta se saatiin onneksi tapettua varsin nopeasti. Joukkue on pysynyt aika samana ja jopa paperilla hieman vahvistunut. Lupaan että sijoituksemme tulee olemaan korkeampi kuin Pääkallo meidät taas kauden alkurankingissa noteeraa, Rynnäs päätti pilke silmäkulmassa.
ei voi olla turhenpaa/säälittävänpää lajia (suomen tasolla) ku maahockey… onko oikein 4-5 joukkuetta ja vieläpä saa SM sarja nimikkeen järkyttävää
Laji siinä missä muutkin. plussaa pelata pihalla raittiissa ilmassa. Maahockeyssä kenttä on iso ja peliaika yhteensä 70 min niin nopeuskestävyys täytyy olla hyvä. Kun juoksee 2km alle 7 minuuttiin kuten Ville niin fysiikka tulee paremmin esille positiivisessä mielessä kuin Salibandyssä.
Samaa mieltä Pexin kanssa.Kun puhutaan joukkue lajeista tai peleistä ja siitä mikä laji on iso tai pieni mussäkin maassa.Kannattaa muistaa että taas Suomi on yksi harvoista maista jossa salibandy on iso laji.Ne muutkin maat mahtuu melkein yhden käden sormiin.
yllä olevat eivät oikein näköjään ymmärtänyt mistä olikin kyse… siis suomen tasolla ei tod tarvisi olla SM sarja nimikettä jos vain niin vähän joukkueita… piste
Maahockeyssä 135 kansallista jäsenliittoa ja pelattu (periaatteessa) nykyisillä säännöillä vuodesta 1852. Eli hiukan noloa, kun säbätyypit alkaa dissaamaan tätä lajia. Ihan sama mikä taso Suomessa on, niin voi noita toisia lajejakin arvostaa. Tai jos ei voi, niin voi sentään pitää mölyt mahassa, ettei toisten tarvitse hävetä.
siis oikeesti 4 joukkuetta ja SM liiga status huh huh kyllä saakin dissata… hyi visto
En dissannut.Arvostan aina tekijöitä.Siihen monta joukkuetta tai seuraa on missäkin lajissa on niin pystyy vaikuttamaan vain pitkällä aikavälillä.Kun syntyy kulttuuria ja persoonia jotka vievät lajeja eteenpäin.
Olet varsinainen älykkö?
Lontoon olympialaisissa maahockey keräsi palloilulajeista kaikista eniten tv-katsojia. Todella isosta lajista on kyllä kyse.
Tälle vuosituhannelle ja leftit ja rightit käyttöön. Suurin ja kauneinkin muuttaa sääntöjään koko ajan. Toi typerä right sääntö laahaa lajia varmasti.
Voisi tiivistetysti sanoa että laji on maailmalla iso, mutta ei ainakaan vielä suomessa.
Jos vertaa esimerkiksi juuri salibandyyn,niin maaperä salibandyn kasvuun on ollut otollinen
Sanonta peli meille kaikille on hyvä. Sitä on ollut suhteellisen helppo ja halpa harrastaa.
Esimerkiksi koulujen liikuntatunnit ja harrastekerhot.Maahockey mailoja tai kenttiä ei välttämättä ole etenkään pienillä paikkakunnilla saatavilla tai olemassa.
Kannatan itse kaikenlaista liikuntaa ja urheilua.Niin yksilö kuin joukkuelajit,ja kilpa ja harraste tasot.
Maahokki on todiste siitä että leftit on parempia ku rightit.Joku magaradza huomas että hitto ku noi leftit on liian hyviä.Vaihdetaanpa sääntöihin että saa pelata vain metsäpuolelta= rightilta.Sääntöihin vois vaihtaa että pelataan seuraavat 100 vuotta vasemmalta.:-) typerä sääntö.Sama ku nyrkkeilyssä sais lyödä vain oikealla kädellä….
Miksi kaikki (?) pesäpalloilijat lyö rightilta?
Lyhyempi matka ykköspesälle?
Ettei muuten lyö!
Kommentit eksyy aiheesta.No sopiihan se.Miksei jalkapallossa ole mitään mailaa.
Joo.ajatelkaapa jos esim.jalkapalloa saisi pelata vain oikealla jalalla.Ja jääkiekkoa vain rightin mailoilla.Köyhää olisi pelit….
Juuri noin kuin ylempänä. Ihme touhua kun pelataan 150v vanhoilla säännöillä. Ilmeisesti laji ei halua kasvaa oikeasti uusiin maihin.
Niin pesäpallossa kuin golfissakin valtaosa pelaajista on ns. rightin pelaajia, vaikka pelaisi jääkiekkoa tai salibandya leftiltä. Pesis ja golf eroaa mailaotteelta niin paljon, koska vasen käsi (usein heikompi) on ohjaavana kätenä mailan päässä, ja oikea (usein vahvempi käsi) on sen alla tuomassa voimaa rannekääntöön, mistä tulee mailaan enemmän voimaa ja nopeutta. Salibandy ja jääkiekko eroaa niin paljon, kun käsien funktio on eri, mailaa pidetään ja usein sillä pelataan myös yhdellä kädellä, ja peliasennossa kädet ovat mailassa kiinni, kaukana toisistaan.
Ylemmälle kommentille: Salibandy ja Jääkiekko ei todellakaan eroa mailaottellaan muuten kuin, että käsiä liikutellaan enemmä lätkässä.
YHTEENVETO: maahockey ihan turha laji (suomen tasolla) piste