Juniorit

Pääkalloennakko: Onko ”öljypojista” mestareiksi? Huipputasainen nuorten SM-sarja käynnistyy

28.09.
2018
Juniorit

Viime keväänä Tampereen Classic palasi A-nuorissa mestaruuskantaan. Vaihtuuko mestari tällä kaudella? Kuva: Esa Takalo

A-poikien SM-sarja käynnistyy lauantaina, ja Pääkallo.fi teki perinteisen kausiennakon kutkuttavasta sarjasta.

Viime kaudella mestaruuden vei nimiinsä Tampereen Classic. Westend Indians, Oulun Luistinseura ja Kirkkonummi Rangers olivat putoajien roolissa. Tilalle divarista nousivat Nokian KrP, Tikkurilan Tiikerit ja LASB.

Kuten menneet vuodet ovat osoittaneet, sarja on äärimmäisen tasainen vuodesta toiseen. Viime kaudella runkosarjan ykkösen ja viimeisen pudotuspelijoukkueen välinen ero oli vain neljä pistettä.

Tämän kauden osalta voidaan todeta samaa, ja erityisesti sijat 3–9 ovat hyvin vaikeasti ennustettavissa. Toisaalta ennen on nähty, että häntäpäähän povatut joukkueet ovat nousseet aina playoffeihin asti.

Kaksinkertaisena pelattava runkosarja päättyy 2. maaliskuuta, ja pudotuspelit käynnistyvät viikkoa myöhemmin. Mestari on selvillä viimeistään huhtikuun puolivälissä.

Nuorten maajoukkueestakin tuttu Eetu Manninen on Oilersin johtavia pelaajia A-junioreissa. Kuva: Esa Takalo

1. Oilers, Espoo

Esport Oilers oli jo viime kaudella jalkeilla vahvalla ryhmällä, mutta tie nousi pystyyn puolivälierissä TPS:aa vastaan. Nyt on lupa odottaa parempaa.

Oilers on viime vuosina vahvistanut juniorituotantoaan entisestään tekemällä yhteistyötä muun muassa Grankulla IFK:n kanssa. Työn tulos alkaa näkyä, kun nyt A-junioreihin siirtyy jälleen useita viime vuonna BSM:n hopeajoukkueessa mukana olleita. Oilersin liigajoukkue on jo materiaaliltaan niin leveä, että A-nuoret saavat käyttöönsä liigaringissä olevia jo runkosarjan aikana. Hyökkäykseen tulivoimaa tuovat muun muassa Niklas Laurila, Niko Laiti, Elias Pekari ja Axel Hagberg. Puolustuksen nimekkäimpiä ovat Jani Rauhala, Eetu Manninen ja Roope From. Maalipuiden välissä Nemo Sipilä ja Severi Hopsu pitävät huolen laadusta.

Jo perusrunko on niin kova, että Oilersin voi nimetä sarjan suurimmaksi ennakkosuosikiksi. Mikäli liigajoukkueen pelit päättyvät aikaisin, saavat juniorit ryhmäänsä viisikollisen U19-maailmanmestareita Justus Kainulaisen, Heikki Iiskolan, Antti Suomelan, Alexander Nymanin ja Christian Remeksen muodossa.

Tähtipelaaja: Niklas Laurila
Päävalmentaja: Aleksi Lammi

2. Classic, Tampere

Viime keväänä Tampereen Classic palasi korkeimmalle korokkeelle ja pääsi nostelemaan mestaruuskannua. Lähtökohdat alkavaan kauteen ovat jälleen hyvät, ja joukkue on pysynyt hyvin kasassa viime vuodesta.

Jami Herrala siirtyi A-poikien päävalmentajaksi tälle kaudelle. Pesti on hänelle tuttu, sillä Herralan luotsaama OLS:n A-ryhmä voitti muutama vuosi takaperin SM-kultaa. Pelaajiston osalta jo viime kaudella loistaneet kärkiyksilöt ovat pääosin mukana. Pietari Jääskeläinen ja Markus Talvitie jakavat vastuuta tolppien välissä. Hyökkäyspäässä tulivoimaa tarjoavat muun muassa Juho Pietilä, Matias Vaajala ja Juuso Kollin. Tällä kaudella tähtipelaajiksi laskettavat Aaro Helin, Konsta Tykkyläinen ja Eemeli Akola tuskin pääsevät enää niin usein A-juniorien matkaan, sillä heidän vastuunsa on kasvanut liigakentillä. Valtteri Viitanen, Paavo Hakaniemi ja Tomi Nieminen tuovat laatua puolustusosastolle.

Herralan joukkueet on aiempina vuosina tunnettu kovasta työnteosta, ja siihen kun yhdistetään Classicin laadukas materiaali, niin tamperelaisilla on jälleen avaimet menestykseen käsissään. Eikä sovi unohtaa, että Classicissa useat pelaajat ovat viime vuosina tottuneet voittamaan tiukoissa paikoissa.

Tähtipelaaja: Juho Pietilä
Päävalmentaja: Jami Herrala

3. Koovee, Tampere

Tampereen Kooveekaan ei jäänyt viime kaudella kuin kolmen pisteen päähän runkosarjan piikkipaikasta. Puolivälierissä EräViikingit vei pidemmän korren. Tällä sesongilla sillä on varsin hyvin pullat uunissa leveän pelaajarunkonsa ansiosta.

Koovee nojaa hyvin pitkälti viime keväänä B-juniorien mestaruutta voittamassa olleiden ryhmään. Se ei kuitenkaan ole huono asia, sillä sieltä löytyy muutamia U19-maajoukkueessa asti olleita yksilöitä. Hyökkääjistöstä katseet kannattaa kiinnittää Kim Hyrkköseen ja Joona Valkamaan. Puolustuksesta muun muassa Aapo Mäkelä kuului viime kevään kultajoukkueeseen. Vanhemmista pelaajista pistetykki Mikael Jolkkonen on aina tärkeässä roolissa peleillä päästessään, kuten myös Aleks Sillanpää. Joukkueen ehkä tärkein pelaaja on maan lupaavimpiin maalivahteihin kuuluva Oskar Sillanpää, joka saattaa saada kuitenkin saada pelejä alleen myös liigakentillä.

Viime vuosina Koovee on tunnettu hyvin organisoidusta toiminta- ja pelitavastaan. Samaa voidaan odottaa Iivo Pantzarin ryhmältä tälläkin kaudella, ja se voi nostaa Kooveen taistelemaan aina runkosarjan kärkisijoista.

Tähtipelaaja: Oskar Sillanpää
Päävalmentaja: Iivo Pantzar

4. Nokian KrP

Junioripuolella kovaa nousua tekevä Nokian KrP on asettanut tavoitteekseen olla jopa mitalipeleissä kahden kauden sisällä. Pudotuspelipaikkakin näyttää täksi kaudeksi SM-sarjaan nousseelle ryhmälle hyvinkin mahdolliselta.

KrP:n uusi tuleminen on rakennettu 00-ikäluokan ja sitä myöhemmin syntyneiden pohjalle. Sami Savolainen on tärkeä palanen hyökkäyksessä. Hänen lisäkseen muun muassa hyökkääjät Elias Siira ja Klavs Ozolins sekä puolustaja Micke Räikkönen saavat ison roolin ASM:ssä. Kun mukaan lisätään liigakentillä jo paikkansa vakiinnuttaneet Joona Rantala, Joonatan Kovanen, Anton Roth, Mikko Laakso ja Jere Mattila, on Nokialla kasassa joukkue, joka pystyy voittamaan kenet tahansa tässä sarjassa. Maalivahtipuolelle näädät saivat hyvän täsmävahvistuksen, kun viime kaudella Steelersin SM-hopealle torjunut Jesse Kanerva vaihtoi maisemaa Nokialle.

Kaiken osuessa nappiin, voi KrP taistella kärkikaksikon kyydissä jo runkosarjan aikana. Hyppy A:n divarista SM-tasolle on suuri, mutta nykyisellä ryhmällään nokialaiset lunastavat paikan pudotuspeleistä.

Tähtipelaaja: Sami Savolainen
Päävalmentaja: Tommi Ylimäki

Tiikereiden 2001-ikäluokan Joakim Lund on ehtinyt takoa tulosta jo Divari-kentillä. Kuva: Juhani Järvenpää

5. Tiikerit, Vantaa

Vantaan Tikkurilasta ponnistava Tiikerit tekee paluun nuorten SM-sarjaan. Viime kaudella se kampesi divarista aina karsintoihin asti ja onnistui lopulta tiputtamaan Kirkkonummi Rangersin sarjasta. Vahva juoniorityö näyttäisi riittävän ainakin säilymiseen, ellei jopa pidemmälle.

Lähtökohdat ovat eivät ole Tiikereiden osalta helpoimmat, sillä seuran edustusjoukkue pelaa miesten Divarissa. Siitä huolimatta Tikkurilaan on onnistuttu rakentamaan toimiva yhtälö, jossa A-juniorien joukkue harjoittelee ja pelaa käytännössä täysin omalla ryhmällään. Erityisesti 00- ja 01-ikäluokan pelaajat tekevät kovaa nousua. Puolustaja Timi Kauneela ja Niklas Kuisma sekä hyökkääjät ja Joakim Lund ovat pääseet nuorten maajoukkueeseen asti. Lund on jopa poikkeuksellinen lahjakkuus, ja hän pelaakin isossa roolissa Divari-joukkueessa. Junioreissa hän kuuluu nuoresta iästään huolimatta jo sarjan parhaimmistoon. Mielenkiintoinen lisä on myös päävalmentajaksi tullut Marko Paju, jolta löytyy kokemusta maajoukkueesta aina pääsarjatasolle asti.

Pajun tiikeriryhmä on ikärakenteeltaan nuori, mutta kärkiyksilöiden kova taso auttaa paljon tässä sarjassa. Lähes täysin edustuksesta irrallinen joukkue voikin osoittautua eduksi pitkän kauden aikana, ja Tiikereissä on nähtävissä samanlaista potentiaalia kuin viime kauden Steelersissä. Pudotuspelipaikka näyttää todennäköiseltä Vantaalla.

Tähtipelaaja: Joakim Lund
Päävalmentaja: Marko Paju

6. EräViikingit, Helsinki

Viime kaudelle tehty ratkaisu osoittautui EräViikinkien osalta oikeaksi. Divari-joukkueen ja A-juniorien pelaajarinki leveni entisestään, ja lopulta liigavahvistusten johdolla joukkue nappasi pronssimitalit kaulaan. Aivan yhtä ruusuiselta ei tuleva kausi kuitenkaan näytä.

Haasteita tuottaa tällä hetkellä eniten se, että useat lahjakkaat nuoret on nostettu jo vakituiseen kokoonpanoon liigajoukkueeseen. Kun tähän yhtälöön lisätään ErVi Akatemian Divari-ohjelma, niin junioreilla nähdään varmasti paljon vaihtuvuutta kauden aikana. 00-ikäluokan selkeä tähti on hyökkääjä Markus Salmi, mutta hänen jälkeensä on hiljaisempaa. Myöskään -99 syntyneistä ei ole liiaksi vaihtoehtoja. hyökkääjä Konsta Kupela ja puolustaja Oskari Savolainen ovat aina pelaamaan päästessään huippuvahvistuksia ErVin nuorille. Juho Mäkelän lähtö Oilersiin oli tuntuva menetys. Maalivahtipuolella Otto Rissanen onnistui viime kauden otteluissaan, ja hänelle ollaankin todennäköisesti sovittamassa ykköstorjujan viittaa.

Avainkysymys kuuluu, riittävätkö ErVin laatupelaajat kolmen joukkueen pyörittämiseen. Jos ei, saattaa ErVi toistaa toissa kauden yllätyksen ja jäädä jopa pudotuspeleistä ulos. Tiukkaa tekee joka tapauksessa tasaisessa sarjassa.

Tähtipelaaja: Markus Salmi
Päävalmentaja: Tomi Rastas

Tuomas Ojalalle (edessä) on tarjolla isoa roolia heikentyneessä TPS:ssa. Kuva: Esa Takalo

7. TPS, Turku

Vuosi toisensa jälkeen laadukkaita junioreita tuottava TPS meni jälleen viime keväällä pitkälle. Se oli yhden voiton päässä Classicia vastaan finaalipaikasta. Lopputulemana oli kuitenkin neljäs sija, kun EräViikingit vei pronssit nenän edestä.

TPS:n nippu on kokenut menetyksiä viime kaudesta. Joukkueen kantaviin voimiin kuulunut Nikolas Laaksonen on nyt yli-ikäinen, kuten myös puolustaja Toni Salminen ja Ruotsiin lähtenyt Heikki Hirvisuo. Naapuriseura FBC Turku puolestaan nappasi Matias Kallion, Akseli Härkösen, Jarno Pensikkalan ja Alexander Sandströmin riveihinsä. Ikärakenteeltaan TPS onkin nuori A-junioreihin, ja sen vuoksi kestomenestyjä joutuukin taistelemaan tosissaan playoff-paikasta. Maalivahtiosasto on joukkueen selkäranka, sillä sekä Olli Kuisma että Oskari Fälden ovat sarjan huipputorjujia. Tuomas Ojala saanee liigaringin pelaajista eniten vastuuta A:ssa. Hänen lisäkseen huippulupaava Jasper Juuti takoo varmasti pisteitä aina, kun liigavelvollisuuksiltaan ehtii.

TPS nojaa perusryhmänsä osalta pitkälti B-juniorien parhaimpiin pelaajiin. Kaudesta on tulossa haastava, kun sarjan keskikasti on hyvin tasainen.

Tähtipelaaja: Tuomas Ojala
Päävalmentaja: Peter Ruohomäki

8. SPV, Seinäjoki

Viimeiset kaudet SPV:n on pitänyt olla joukkue, joka lähtee altavastaajana kovaan nuorten SM-sarjaan. Silti se on onnistunut nappaamaan pudotuspelipaikan kerta toisensa jälkeen. Tänä vuonna SPV:tä ei ainakaan kukaan aliarvioi.

Pohjanmaalla on totuttu tekemään kovasti töitä nimenomaan fyysisellä puolella, ja välillä SPV onkin lähtenyt pelaamaan jopa inhorealistisella tavalla. Päävalmentaja Ville Mannerin työ ja koko seuran jatkuvuus kantavat kuitenkin hedelmää. Nyt SPV pääsee nauttimaan kunnolla taitavan 00-ikäluokkansa helmistä. Liigaryhmään on vaikea murtautua, joten muun muassa Konsta Haukkala ja Miika Latvala saavat varmasti ison roolin myös A-juniorien ryhmästä. 99-luokan pistelinko Juuso Keskinen mättää hurjia tehoja nuorten kentille päästessään. Myös maalivahtiosasto on kunnossa Ossi Lallukan ansiosta.

SPV sai viime kaudella loistavan vireen päälle heti alkukaudesta, mutta meno hyytyi, mitä pidemmälle runkosarja eteni. Tasainen kausi on varmasti seinäjokisten tähtäimessä, ja sen onnistuessa joukkue nähdään jälleen kerran kevään ratkaisupeleissä.

Tähtipelaaja: Juuso Keskinen
Päävalmentaja: Ville Manner

9. M-Team, Helsinki

Viime kaudella sarjan häntäpäähän arvioitu M-Team jäi lopulta vain kolmen pisteen päähän pudotuspeleistä. Helsinkiläiset nähtäneen viivan tuntumassa myös alkavalla sesongilla.

Nuorten SM-joukkue on tärkeä asia M-Teamille. Panostus on myös viime vuosina näkynyt, sillä seura on pystynyt tuottamaan laadukkaita pelimiehiä edustukseen asti. Tälläkin kaudella Divari-joukkueessa on mukana pelaajia, jotka tulevat varmasti pelaamaan junioreissa aina, kun mahdollisuus tulee. Hyökkääjä Simo Paulaharju on tärkein yksittäinen pelaaja koko joukkueelle. Viime kaudella hän voitti sarjan maalipörssin 38 täysosumalla. Paulaharjulle tulitukea tarjoavat ainakin Max Syrjälä ja Mikko Levänen sekä Tiikereista saapunut Jooa Keränen. Puolustuksessa jöötä pitävät Aki Mäkinen ja Jere Rekilä. Maalivahtiosastolla Jesse Heino osoitti viime kaudella pystyvänsä torjumaan ykkösenä aina, kun Simo Metsikkö on edustuksen mukana.

M-Teamin ailahtelevuus maksoi viime kaudella playoff-paikan, sillä pitkää voittoputkea saattoi seurata jopa neljän pelin voitoton jakso. Tasaisemmilla otteilla M-Team on kuitenkin valmis taistelemaan tosissaan pudotuspelipaikasta. Se tosin vaatii kärkipelaajien mukana oloa.

Tähtipelaaja: Simo Paulaharju
Päävalmentaja: Sakari Tervo

10. Happee, Jyväskylä

Vahva kauden jälkimmäinen puolisko oli lopulta avainasemassa nostamassa nuoret hirvet pudotuspeleihin. Joukkue pelasikin hienon puolivälieräsarjan Steelersiä vastaan, mutta matka päättyi viidennessä kohtaamisessa. Nyt pudotuspeleihinkin yltäminen olisi jo yllätys.

Ei ole liioiteltua sanoa, että Happeen viime kauden onni oli sarjan paras ykköskenttä. Sen kärkiyksilöistä ainoastaan U19-maajoukkuesentteri Kaapo Siekkinen on enää mukana. Sarjan pistepörssin voittanut Oscar Salminen kasvoi yli-ikäiseksi, kuten myös tutkapari Tommi Taimisto ja puolustaja Eppu Suhanto. B-junioreista tulleista Arttu Pylväläinen on seuraamisen arvoinen pelaaja. Lisäksi maalivahti Miko Hassisella on alla huippukausi, ja hän kuuluu myös tämän kauden Happeen tärkeimpiin pelaajiin.

Yli 150 tehopisteeseen lähteminen ei voi olla näkymättä, ja hirviryhmällä onkin edessään hankala kausi. Happeelle ominainen yhteishenki voi kantaa yksittäisiin yllätyksiin, mutta pitkässä sarjassa pudotuspelijuna näyttäisi kuitenkin karkaavan.

Tähtipelaaja: Kaapo Siekkinen
Päävalmentaja: Pasi Kotilainen

Kovana pistemiehenä tunnettu Steelersin Jose Takala (kesk.) on nähty jo kansainvälisillä kentillä. Kuva: IFF

11. Steelers, Hämeenlinna

Kukaan tuskin voi ottaa mitään pois hämeenlinnalaisjoukkueen hopeakaudesta. Teräspoikien rivejä on kuitenkin ravisteltu kesän aikana huomattavasti, ja tulos uhkaa jäädä laihaksi.

Steelersin viime kauden menestys perustui hyvin pitkälti yhtenäiseen ja koko kauden kasassa olleeseen ryhmään. A-nuoret saivat operoida käytännössä koko kauden omalla joukkueellaan edustuksen pelatessa omallaan. Yli-ikäiseksi tulleita pelaajia on yli kentällisen verran, mikä rokottaa auttamatta iskukykyä. Heidän joukossaan olivat muun muassa paljon pisteitä takoneet Jesse Arola ja Leevi-Werneri Kainulainen. Nuorten maajoukkueeseenkin nousseet hyökkääjät Jose Takala ja Niko Einiö ovat alkukaudella olleet jo paljon mukana liigajoukkueessa, ja se varmasti vaikuttaa sesongin edetessä myös heidän mahdollisuuksiinsa tulla juniorien avuksi.

Vahvan perusrungon lähdettyä on vaikea rakentaa tilalle uutta ja yhtä menestyvää. Se näyttäisi olevan Steelersin loru tämän kauden osalta, ja voi olla, että keskittyminen suunnataan taistelemaan loppukaudesta putoamista vastaan.

Tähtipelaaja: Jose Takala
Päävalmentaja: Juuso Silén

12. LASB, Lahti

Tulevalla kaudella myös nuorten SM-sarjassa nähdään Hämeen paikallisotteluita, kun LASB nousi viime kevään päätteeksi divarista ylimmälle sarjatasolle. OLS kaatui karsinnoissa suoraan kahdessa ottelussa, ja oranssipaidat pääsivät juhlimaan nousua.

Kyseisen nousun takasivat muun muassa Justus ja Rasmus Kainulainen, Joonatan Surakka, Tuure Ailio ja Elmo Lavonen. Yksikään heistä ei ole kuitenkaan mukana enää tämän kauden LASBin A:ssa. Voidaankin puhua hyvin erilaisesta ryhmästä kuin mitä keväällä nähtiin. LASB on hankkinut pelaajia muun muassa Pelicansin A:n divarijoukkueesta. Täytyy kuitenkin muistaa, että sarjojen välinen tasoero on huima. Puolustaja Julius Lehto on niin tärkeä pelaaja, että hänen luulisi saapuvan avuksi aina, kun liigapelit eivät ole esteenä. Myös 99-ikäluokan pakki Joni Puolakka on saanut vastuuta jo edustuksessa. Uusia vastuunkantajia kaivataan huutaen, kun myös hyökkääjä Arttu Tolonen näyttäisi jääneen sivuun tämän kauden ryhmästä.

LASB pääsee taistelemaan Hämeen herruudesta Steelersiä vastaan. Se on kuitenkin laiha lohtu, jos SM-paikka menetetään. Tällä hetkellä LASB vaikuttaa selvimmältä putoajakandidaatilta.

Tähtipelaaja: Julius Lehto
Päävalmentaja: Heikki Kosonen

Keskusteluun pääset täältä

Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.