Ylijohtavan hornankattila: ”Ville-pojan koulurepussa matkustaa koko joukkue”

Ville Lastikka (oik.) on aloittanut liigakauden vahvasti. Jos vire jatkuu, niin Ylijohtava lupailee jopa MM-kisapaikkaa nuorukaiselle. Kuva: Esa Takalo

Ville Lastikka (oik.) on aloittanut liigakauden vahvasti. Jos vire jatkuu, niin Ylijohtava lupailee jopa MM-kisapaikkaa nuorukaiselle. Kuva: Esa Takalo

Pääsarjat ovat olleet käynnissä jo muutaman viikon ajan. Uudessa juttusarjassamme Ylijohtavan hornankattila salibandyniilo Toni ”Ylijohtava” Lötjönen perkaa alkukauden tapahtumia ja vinkkaa tulevan viikonlopun mielenkiintoisista pääsarjaotteluista.

Miesten Salibandyliigaa on pelattu kaksi viikkoa. Mitkä joukkueet ovat jääneet positiivisessa tai negatiivisessa valossa mieleen?

– Toki aikaista kommentoida parin pelin perustella, vielä kun hyvin tyypillisesti alkukaudesta pelit menevät ristiin ja altavastaajien yllätysmahdollisuudet ovat suurimmillaan, mutta kun kysytään niin vastataan.

– Positiivisena joukkueena on nostettava Welhot. Kun menetät hyökkäyksen kaksi parasta pistemiestä ja ykkösmaalivahdin ennestään kapeasta rosterista, niin lähtökohtiin nähden lupaava ja erittäin tärkeä alku kuopiolaisille. Viime kaudella tuo loistava kauden aloitus takasi lopulta säilymisen.

– Epäonnistuja parin kierroksen perusteella on Nokian KrP. Näätälauman viime kevään pronssia voi pitää samanlaisena saavutuksena kuin Leicesterin 2016 Valioliiga-mestaruutta. Kaikki odottivat koko kauden turhaan kuplan puhkeamista. Vahvistuksista huolimatta kausi on alkanut nyt kolmella tappiolla. Johtuneeko sitten pronssikrapulasta vai kesätreenejä vetäneestä tanssiopettajasta?

Keitä pelaajia nostaisit alkukauden onnistujiksi miesten Salibandyliigassa?

– Tekisi mieli valita joku muu kuin pistepörssin ykkösnimi, mutta minkäs teet. Ville Lastikka on painanut neljään peliin kymmenen häkkiä ja pari syöttöä päälle. Kun Steelers on tehnyt yhteensä 21 maalia niin on helppo todeta, että Ville-pojan koulurepussa matkustaa koko joukkue.

– Tätä menoa Lastikka on Prahan kisakoneessa satavarmasti. Pakko nostaa kakkossijalle pari yllättävämpää nuorta nimeä, jotka kannattaa ottaa seurantaan. Classicin Oskari Heikkilä on saanut vastuuta ja kiittänyt siitä. Oma suosikkini on ErVin tulokas Joonatan ”Olli” Lindholm.

Helsingin Sanomat julkaisi torstaina artikkelin, jossa kerrottiin, että Salibandyliigan valmentajat ovat tehneet herrasmiessopimuksen. Sopimuksen mukaan valmentajat eivät enää kommentoisi tuomareiden ratkaisuja. Miltä tämä uudistus kuulostaa korvaasi?

– Salibandyssa homma ei ole ollut kovin huonolla tolalla ennenkään. Imagollisesti tärkeitä juttuja ja yhteiset linjat on hyvä löytää, mutta sitten kun tunteet räiskyvät, niin voi olla, että alkusyksyn palaverit eivät välttämättä ole enää valmentajien mielessä.

Ruutu+ ja sen toimintavarmuus on herättänyt paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa. Ovatko katsojat liian äkkivääriä vai mistä mielestäsi kiikastaa?

– Kyseessä on palvelu, josta ihmiset maksavat. Jos hommat eivät toimi, niin on itsestäänselvää, että kakkapökäle osuu tuulettimeen. Asiakaspalaute on myös se, joka varmasti laittaa rattaat nopeiten pyörimään Ruudun päässä. Ja palaute on parempi kuin se, että vähin äänin lopetat Ruudun tilauksen.

Mitä seikkoja parantaisit palvelussa, jos saisit täysin vapaat kädet?

– Salibandy on mennyt pitkään määrä edellä, mutta lähtisin pikku hiljaa ainakin osasta lähetyksiä tekemään laadukkaampia esimerkiksi viikon peli -teemalla.

– Sinne sitten kaikki mahdolliset herkut mitä nykyaikaisessa lähetyksessä on mahdollista. Studiot, pelaaja- ja valmentajahaastot, laadukkaat grafiikat ja kommentaattori vielä Tuomo Reposen aisapariksi.

Naisten liiga ja miesten Divari ovat olleet käynnissä pari viikkoa. Onko sieltä jotain nostoja, jotka ovat jääneet mieleen?

– Aika vähäisesti olen ehtinyt vielä näiden sarjojen mukaan, mutta Divari lienee kimurantti jälleen kerran, vaikka FBC Turku on varmaksi nousijaksi jo julistettukin.

– Naisissa riittää paikoin haastetta ymmärtää ylipäänsä koko sarjasysteemiä. Jokaisella maalillahan on merkitystä tällä kaudella, kun kaikista kihautuksista kilahtaa 10 euroa tyttösalibandylle. Maaleja on kasassa 69, eli tyttösalibandya on tuettu nyt 690 euron edestä seitsemässä pelissä. Erityismaininta ErVille, joka on päästänyt maaleja 200 euron edestä.

Viikonloppuna pelataan kaikkia kolmea pääsarjaa. Nosta kaikista sarjoista yksi peli ja syy siihen miksi se on mielenkiintoinen?

– Miesten liigasta nostanen herkuksi Oilersin ja LASB:in perjantaisen kohtaamisen. Syyksi riittää Kainulaisen veljessarjan lahjakkaimman, Justuksen siirtyminen LASBista ammattimaisempaan ympäristöön Oilersiin, kuten hän itse totesi. Veljillä (Rasmus ja Roope) ja vierailijoilla lienee näpäytyksen paikka.

– Naisissa kestomenestyjä Classic aloitti selkeällä tappiolla, ja on mielenkiintoista nähdä, millaisen tason ison muutoksen kokenut joukkue löytää. Sunnuntaina vastassa on kautensa hyvin aloittanut SSRA.

– Itselle Divarin viikonlopun helmi on ehdottomasti sunnuntain FBC Turku vastaan Loviisa. Beeceessä pelannut itsekin, ja Loviisassa oma mielenkiinto kohdistuu Peik Salmiseen. Lopettaakohan hän koskaan pelaamista?

Keskusteluun pääset tästä

Viikonlopun pääsarjaottelut:

Perjantai 28.9.

Miesten Salibandyliiga
18:30 Nokian KrP – Happee Raholan Ruutu+
18:30 Indians – Karhut Otahalli
18:30 Oilers – LASB Tapiolan UH Ylijohtavan valinta!

Naisten Salibandyliiga
19:00 Koovee – PSS AutoCenter Areena

Lauantai 29.9.

Miesten Salibandyliiga
18:00 OLS – Steelers Kastelli

Naisten Salibandyliiga
15:00 ÅIF – SB-Pro Sipoo Areena
17:00 NST – TPS Lappeenrannan UT
18:30 EräViikingit – SSRA Mosahalli Ruutu+

Miesten Divari
13:00 NJ – Josba Nurmon Liikuntahalli
15:00 Merikoski SBT – EV Akatemia Kastelli
15:30 O2-Jyväskylä – ÅIF Palokan koulukeskus
18:00 LNM – NST Kempelehalli
18:30 Rangers – Tiikerit Kirkkonummen VS

Sunnuntai 30.9.

Miesten Salibandyliiga
16:00 LASB – Classic Suurhalli Areena
17:00 Karhut – Koovee Porin UT
17:00 SPV – Steelers Seinäjoen Urheilutalo VeikkausTV

Naisten Salibandyliiga
16:00 Classic – SSRA Tampere Areena Ylijohtavan valinta!

Miesten Divari
15:00 NJ – O2-Jyväskylä Nurmon Liikuntahalli
16:00 LNM – EV Akatemia Kempelehalli
17:00 SalBa – M-Team Rauman Kauppaoppilaitos
17:00 Loviisan Tor – FBC Turku Loviisan LH Ylijohtavan valinta!
18:00 Merikoski SBT – NST Kastelli

Ylijohtavan valinnat lihavoituina, verkkolähetykset kursivoituina.