Johanssonin 556. runkosarjan peli perjantaina: ”Aika hienoa, että ennätys rikkoutuu juuri Classicia vastaan”

Kuvassa viimeistelevä Henri Johansson on pelannut liigassa yli 20 vuotta. Kuva: Esa Jokinen

Kuvassa viimeistelevä Henri Johansson on pelannut liigassa yli 20 vuotta. Kuva: Esa Jokinen

Perjantai-iltana Nokian KrP:n Henri Johansson tekee F-liigahistoriaa, kun hän nousee Mikko Kohosen ohi pitämään kärkipaikkaa pelatuissa runkosarjan otteluissa.

Johansson toki johtaa myös runkosarjan kaikkien aikojen pistepörssiä tehoin 671+493=1164 sekä liigan kokonaispörssiä pistein 773+577=1350. Jututimme 38-vuotiasta KrP-peluria ennen historiallista ottelua, joka on miehen 556. kamppailu runkosarjassa.

Ensi viikonloppuna nouset kaikkien aikojen ottelutilaston ykköseksi. Olisitko juniorina ennen liigauran alkua kuvitella yltäväsi tälläiseen saavutukseen?

– No ei kyllä käynyt mielessä silloin. Tosiaan pitkään tässä on saanut pelata ja pysynyt vielä ehjänäkin. Ei kyllä silloin junnuna olisi voinut uskoa, että näin pitkän ja hienon uran tekee ja saa sitä vielä jatkaa.

Ennätys ei tule mukana roikkumalla, vaan vuodesta toiseen olet yksi sarjan kärkipelaajia. Mikä on ollut pitkän uran salaisuus?

– Hyvät lahjat on saanut tähän lajiin. Silloin nuorempana laji oli myös erilainen, ehkä vähän amatöörimäisempi, niin harjoittelukuormat olivat itselläni silloin parikymppisenä pienempiä. Jos jostain fysiikkatreenistä halusi vähän lintsata, niin siihen oli aivan eri tavalla varaa.

– Nuorempana sitä vähän säästeli kroppaa ja myöhemmin olen alkanut urheilemaan. Uskon, että se on tuonut aika paljon lisävuosia uraan. Jos sitä olisi sieltä alle parikymppisestä painanut samanlaisella tahdilla koko ajan, niin uskon että jossain vaiheessa olisi tullut stoppi, niin henkisesti kuin fyysisesti.

Kuka oli juniorivuosina paras vastapuolen pelaaja? Entä aikuisuralla?

– Hyökkääjän näkökulmasta Tatu Väänänen ja Juha Kivilehto olivat sellaisia, ketä vastaan oli aina haastavaa hyökkääjänä pelata. He olivat todella kovia jo silloin, kun itsekin oli juniori-ikäinen.

– Aikuisuralla on samat nimet. Tatu pelasi monta vuotta ulkomaillakin ja Juhakin on siellä käynyt. Viime vuosina on noussut TPS:n Lauri Stenfors on myös ollut aika kova ja näyttänyt sen kansainvälisissäkin peleissä. He ovat ehdottomasti top 3-pelaajat, joita vastaan on ollut inhottavinta pelata.

Tähän asti liigassa ainoastaan yhdellä kaudella olet jäänyt alle pisteen per peli (tulokaskausi 02-03, 0+0=0). Millainen pelaaja oli nuori Henri Johansson?

– Hyvin erilainen pelaaja varmasti. Silloin olin nopea ja ketterä, tykkäsin haastaa pallollisena paljon ja lauoin paljon. Se nopeus ja haastamiskyky olivat ehdottomasti valtteja. Myöhemmällä iällä peliin on tullut enemmän järkeä ja monipuolisuutta. Sekin on varmasti tuonut vuosia peliuraan lisää, että on pystynyt muuntautumaan lajin mukana ja pysynyt kehityksessä mukana. Ehkä tuota monipuolisuutta ja järkeä alkoi tulla lisää, kun aloin olemaan maajoukkueen mukana, ja huomasi, että kansainvälisissä peleissä ei pelkällä vouhottamisella ja yksinyrittämisellä ei pärjää.

– Tuo tulokaskausi näyttää tilastoissa kyllä aika hauskalta. Silloin oltiin enemmänkin haistelemassa tunnelmaa Classicin penkillä, mutta monessakaan pelissä ei minuutteja tullut.

Kuka nykyisistä nuorista pelaajista F-Liigassa voisi rikkoa tämän ennätyksen?

– Todella vaikea sanoa. Lajin vaatimukset ovat kasvaneet niin paljon siitä, kun itse olin nuori pelaaja. Nykyään nuoretkin joutuvat painamaan ihan tosissaan hommia, ja ihan pelkällä lahjoilla ei pärjää niin kuin ennen. Ajatus tuntuu kyllä aika haastavalle, että pystyisi parikymppisestä asti painamaan tuonne neljänkympin korville. Siihen vielä mahdolliset maajoukkuepelit päälle, niin kuulostaa kyllä haastavalta.

– Jännä nähdä ja seurata sitten itse eläkepäivillä, että onko kukaan päässyt lähellekään.

Ennätys rikkoutuu perjantaina (24.11. klo 18.30) paikalliskamppailussa entistä seuraasi Classicia vastaan Hakametsän hallissa. Millaista tapahtumaa odotat ja kuinka suurta yleisömäärää odotat?

– Aika hienoa, että ennätys rikkoutuu juuri Classicia vastaan. Sieltä on paljon hyviä muistoja ja sielläkin pelasin peräti seitsemän kautta.
Odotan kyllä hienoa tapahtumaa. Viime kevään 7. finaali pelattiin myös siellä, vähän katkerat muistot jäi siitä. Muuten silloinkin oli hieno tapahtuma ja samanlaista odotan nytkin.

– Vähän olen kuullut huhuja, että yleisöä pitäisi olla hyvin paikalla. Odotan, että tulee viihdyttävä ottelu ja että katsomot ovat toivottavasti täynnä. Ei voi varmaan parempaa mainosta saada salibandylle, mitä liigapeleissä voi saada, kuin mitä huomenna tullaan näyttämään.

Teksti: Tuomas Kousa, Pääkallon toimittaja

Rekrytoimme uusia tekijöitä! Jos kiinnostuit niin lisätietoja löytyy täältä: Rekry: Haluatko mukaan Pääkallon toimitukseen