Naisten liiga jäi MM-tauolle – Turunen täysin omalla tasollaan tilastojen valossa

FBC Loisto on saanut koneen käyntiin alkutahmeuden jälkeen. Kuva: Anssi Koskinen

FBC Loisto on saanut koneen käyntiin alkutahmeuden jälkeen. Kuva: Anssi Koskinen

F-liigan naisten sarjan runkosarjasta on pelattu jo hieman yli puolet ja sarja jäi MM-tauolle maanantaina. Pelit jatkuvat joulukuun alun Singaporen kisojen jälkeen 16.12.

Sarjaa johtaa odotetusti TPS, mutta ei niin ylivoimaisesti kuin edelliskaudella. TPS on napsinut pisteitä vakuuttavalla 2,5 pisteen keskiarvolla, mutta on tänä keväänä joutunut taipumaan jo Classicille ja Loistolle. Viime kaudella joukkue ei hävinnyt kertaakaan liigassa.

Pistekeskiarvon valossa kakkonen on Classic (2,4). Joukkue on kuitenkin tasapisteissä EräViikinkien (2,2) kanssa, joka on sarjataulukossa ylempänä. ErVillä on siis yksi peli enemmän pelattuna. Kärkinelikosta löytyy myös Loisto, jonka alkukausi oli tahmea. Tällä hetkellä turkulaisjoukkue on seitsemän pisteen voittoputkessa ja pistekeskiarvo on 2,0.

Alkukaudesta hurmannut SaiPa on pudonnut kärkinelikosta, mutta on edelleen pudotuspeliunelman kannalta hyvillä sijoilla viidentenä (1,7). SSRA (Oulu) ja PSS ovat molemmat keränneet 1,5 pistettä ottelua kohden ja ovat kuudes ja seitsemäs. Tässä vaiheessa voi sanoa, että tilanne mairittelee enemmän oululaisia kuin porvoolaisia. Kauden suuryllättäjiin kuuluva ÅIF on kahdeksantena pistekeskivarvolla 1,2.

ÅIF:n niskaan hönkii SB-Pro, joka on parantanut valmentajavaihdoksen myötä. Joukkue on napannut viimeisestä viidestä pelistä yhdeksän pistettä, ja on pisteen päässä ÅIF:sta keskiarvolla 1,1. Kooveen kausi on ollut vaikea ja joukkue on vasta kymmenes pistekeskiarvolla 0,9 ja pistemäärä 12. O2 on sijalla 11 ja toisen putoajan paikalla. Jyväskyläläisten pistemäärä on yhdeksän ja keskiarvo 0,7.

Sijoilla 8-11 joukkueet ovat kuuden pisteen sisällä, ja matkaa siitä ylöspäin on jo selkeästi enemmän. Welhoille kausi on ollut odotetun vaikea. Joukkue on kerännyt 12 ottelusta vain kaksi pistettä ja on selkeästi jumbosijalla.

Pelaajatilastoissa yksi selkeä helmi

Jos pelaajatilastoja miettii niin yksi selkeä onnistuja on ollut SaiPan 18-vuotias Miisa Turunen. Turunen on paukutellut 13 peliin huimat 19+30=49 pisteet. Kakkosena pistepörssissä on viime vuodet liigan pörssejä hallinnut TPS:n Milla Nordlund tehoin 14+18. Kolmossijaa pitää SSRA:n Hanna Niemelä pistein 11+17. Maalipörssin kärjessä on Turusen tutkapari Elsa Holopainen, joka on iskenyt 20 maalia tällä kaudella.

Tehotilastossa kärjessä on Nordlund (+36), kakkosena TPS:n Eerika Koski (+32) ja kolmosena niin ikään TPS-pelaaja Cira Virta (+31). Turunen on listauksen nelosena (+28) ja se on SaiPassa erittäin kova saavutus.

Maalivahtitilastoissa ei ole eritelty kovin tarkasti pelattuja minuutteja ja pelimääriä. Enemmän pelanneista ykkösenä on tällä hetkellä ErVin Elsi Kangasharju, jonka torjuntaprosentti on jopa 85,35 tällä hetkellä. TPS:n Noora Vuorelan torjuntaprosentti on 83,49 ja hän on tässä tilastossa kakkosena. Kolmanneksi yltää SaiPan Miia Maaranen 81,9% torjuntatarkuudella.

Huom. Liigan tilastoissa on ollut virheitä koko syksyn ajan. Esille nostetuissa tilastoissa siis saattaa olla joitain virheitä.