VeikkausTV-ennakko: Murtavatko Steelersin pistehirmut TPS:n rautaisen puolustuksen?

Jatkuuko Ville Lastikan hirmuvire myös hyvin puolustavaa TPS:aa vastaan torstaina? Kuva: Juhani Järvenpää

Jatkuuko Ville Lastikan hirmuvire myös hyvin puolustavaa TPS:aa vastaan torstaina? Kuva: Juhani Järvenpää

Maaottelutauolta palannut miesten Salibandyliiga jatkuu torstaina mielenkiintoisella kohtaamisella. Hämeenlinnan Steelers isännöi Turun Palloseuraa Elenia Areenalla, ja VeikkausTV näyttää ottelun kello 18.30 alkaen.

Lähtökohdat:
Hämeenlinnalaiset ”teräsmiehet” majailevat aika lailla siellä, minne heitä ennen kautta myös povattiin. Tällä hetkellä sijoitus on juuri pudotuspeliviivan paremmalla puolella, kun seitsemän ottelun jälkeen kasassa on yhdeksän pistettä. Tuloksellisesti joukkue on kuitenkin pystynyt pelaamaan varsin tasavahvasti kaikkia vastustajiaan vastaan, jopa niitä kaikkein kovimpia.

Viime kierroksella EräViikingit oli vain parin maalin verran parempi, ja sama toistui jo aiemmin Classicia vastaan. Steelersin on kuitenkin pitkälti kiittäminen hurjassa vireessä koko syksyn ollutta ykkösketjuaan – erityisesti Ville Lastikkaa ja Nico Jonaesonia. Kaksikko on painanut pisteitä ottelusta toiseen kovalla tahdilla, ja he majailevatkin pistepörssin kärkipäässä. Kuvaavaa on, että 18 tehopistettä iskeneiden Lastikan ja Jonaesonin jälkeen tehokkain Steelers-pelaaja ovat olleet Niko Einiö ja Markus Sipronen seitsemällä pisteellä.

Puolustuspelaamisessa on alkukauden aikana ollut parantamisen varaa, sillä omissa on soinut keskimäärin reilut viisi kertaa joka pelissä. Maalivahti Santtu Pohjonen onkin ollut todella työllistetty ja torjunut keskimäärin 25 kertaa ottelua kohden, minkä vuoksi myös torjuntaprosentti on kiitettävästi 83:n paremmalla puolella.

TPS lähti kovin odotuksin tähän kauteen, koska sillä on kasassa kenties sen historian paras kokoonpano. Alkukausi onkin ollut odotetun vahva. Kuudesta pelistä voittoja on irronnut neljä varsinaisella peliajalla ja yksi jatkoajalla. Ilman pisteitä se ei ole jäänyt kertaakaan, sillä sarakkeessa on vain yksi jatkoaikatappio.

Turkulaisten pelitapa nojaa vahvasti jo aiemmilta kausilta tuttuun rautaiseen puolustuspeliin. Taitava pelaajisto mahdollistaa myös sen, että joukkue ei pelkästään raada ilman palloa omaan päähän, vaan pystyy puolustamaan pallollisena ja sillä tavoin hallitsemaan otteluita. Pelitapa näkyy myös tilastoissa; TPS on päästänyt vähiten maaleja heti Classicin jälkeen. Tehtyjä maaleja yhden enemmän kuin Steelersillä, yhteensä 40.

Myös kokoonpanon laajuus on mahdollistanut tehojen tasaisen jakautumisen. Muun muassa Happeesta saapunut Janne Hoikkanen on tuonut hyvän lisän kolmosketjuun ja onkin iskenyt pisteitä varsin hyvään tahtiin. TPS:n tehokkain on ollut 5+6-tehoillaan Juho Sorri.

Kuumat ja kylmät:
Steelersin puolelta Lastikka ja Jonaeson voidaan itseoikeutetusti nostaa kuumiin pelaajiin. Sen verran kovavireisiä molemmat ovat olleet kauden alkutaipaleella. Hieman enemmän puolestaan voidaan vielä odottaa TPS:n tähtihyökkääjä Miko Kailialalta. Kahdeksan (6+2) tehopistettä ei ole huono saldo toistaiseksi, mutta aiemmilla kausilla kovia tehoja paukuttaneelta maajoukkuelaiturilla on varmasti vielä paljon piipussa.

Hieman yllättävää on myös se, että TPS:n tehokkaimman hyökkääjän Juho Sorrin kanssa paljon pelaavalla sentterillä Olli Kinnusella on kasassa vasta yksi tehopiste tällä kaudella. Kovasta laukauksestaan tunnetulta pelimieheltä tehoja sopii odottaa paljon enemmän.

Yhteinen historia:
Steelers ja TPS ovat kohdanneet toisensa neljä kertaa viimeisen kahden kauden aikana. Kolme kertaa voitto on mennyt turkulaisille, mutta viime kaudella Steelers onnistui ryöstämään pisteet jatkoajalla.

Taistelupari:
Ville Lastikka, Steelers – Juho Sorri, TPS

Joukkueiden parhaat pistemiehet voi nostaa oikeutetusti myös torstai-illan taistelupariksi. Lastikka on kannatellut joukkuettaan alkukauden repussaan, kun taas TPS:llä laajuutta on löytynyt pisteiden tekoon. Siitä huolimatta viime kaudeksi Oulusta Turkuun siirtynyt Sorri on uransa parhaassa pistetahdissa. Molempien hyökkääjien ehdottomiin vahvuuksiin kuuluu maalintekotaito ja nimenomaan tehokas laukaus. Lisäksi he olivat molemmat keväällä 2015 edustamassa U19-maajoukkuetta, kun Suomi voitti MM-kultaa.

Kokoonpanot:
TPS:n puolustukseen täksi kaudeksi hankittu Niklas Niiranen on loukkaantumisen vuoksi esiintynyt vasta yhdessä ottelussa alkukaudella. Vielä on epävarmaa, pelaako Niiranen torstaina.

Edelliset ottelut:
Steelers
10.10. EräViikingit–Steelers 5–3
30.9. SPV–Steelers 9–6
29.9. OLS–Steelers 7–9

TPS
10.10. TPS–Indians 4–3 ja.
6.10. OLS–TPS 2–6
3.10. TPS–EräViikingit 10–5

Pääkallo.fi:n maaliveikkaus:
TPS lähtee otteluun ennakkosuosikkina, mutta helpolla Steelers ei tule kuitenkaan turkulaisia päästämään. TPS pyrkinee ottamaan ottelun hallintaansa pallonhallinnan avulla, ja näin ollen isäntien kääntöpelin tulee olla iskussa, mikäli se mielii murtamaan Palloseuran lujan puolustuksen. Lastikalta ja Jonaesonilta vaadittaisiin jälleen hurjaa iltapuhdetta. Todennäköisempää on, ettei torstaina aivan älyttömiä maalikarkeloita nähdä.

Maaliarvio: Steelers 2,3,4 – TPS 5,6,7

Ottelun löydät Veikkauksen Tulosvedosta ja Pitkävedosta.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Veikkauksen kanssa.