Maajoukkueet

Kisoissa loistanut debytantti MM-kullasta: ”En olisi 10 vuotta sitten pikkupoikana uskonut”

09.12.
2018
Maajoukkueet

Ville Lastikka pelasi ällistyttävän hienot MM-kilpailut. Kuva: Ville Vuorinen / Salibandyliitto.

Ville Lastikka oli iskussa läpi MM-turnauksen. Finaalissa Suomi voitti Ruotsin maalein 6-3. Lastikka naarasi ottelussa yhden syöttöpisteen.

Syöttö oli erinomainen. Peter Kotilainen naulasi siitä Suomen 2-0-johtoon ottelun toisessa erässä. Kokonaisuudessaan Lastikka iski turnauksessa kuuteen peliin tehot 5+5=10.

Lastikalla on nyt nuorten MM-kulta vuodelta 2015 ja miesten maailmanmestaruus. Ikää on vasta 22 vuotta. Suomen ensimmäistä MM-kullan saalistamista kotisohvalta pikkupoikana seurannut laituri on yllättänyt itsensäkin menestyksellään.

– Antaahan tämä huikean piristysruiskeen uralle. En olisi silloin pikkupoikana 10 vuotta sitten uskonut, että pelaan täällä. Vielä jokunen aika sitten en itsekään uskonut, että pääsen MM-kisoihin pelaamaan. Nyt kun tuli vielä mestaruus niin eihän tätä voi sanoin kuvailla. Täytyy vain vieläkin jatkaa hommia ja kehittyä pelaajana, Lastikka pohti.

Lastikka ei vielä syksyn EFT-turnauksissa välttämättä näyttänyt parastaan kansainvälisissä peleissä. MM-turnauksessa hurjalla laukauksella varustettu hyökkääjä oli kuitenkin kuin kala vedessä.

– Pääsin ainakin lähelle tämänhetkistä parasta tasoani. Sikäli voin olla tyytyväinen. EFT-turnauksissa oli vielä vähän ajolinjojen hakemista, mutta ajattelin silloinkin, että pitää olla armollinen ja antaa itselleen aikaa, että pääsee näihin kansainvälisiin peleihin sisälle. Nämä ovat kuitenkin luonteeltaan erilaisia.

– Niinhän se myös on, että onnistumisia kun sai täällä aluksi, niin ne ruokkivat itseluottamusta. Silloin se yleensä alkaa kulkea, Lastikka analysoi.

Steelersiä seuratasolla edustava Lastikka pelaa välillä Salibandyliigassa erittäin rohkeaa peliä keski- ja hyökkäysalueella. Niistä soi joskus omissakin. Kansainvälisissä peleissä eritoten keskialueen pelaamisen suhteen Suomen joukkueessa on painotettu paljon pallovastuuta.

– Ei noita asioita sinänsä ole minulle paljoa jumpattu. Se on tietyllä tavalla myös yksilön vastuulla tietää miten pelata missäkin tilanteessa.

– Mielestäni tunnistin tässä turnauksessa paremmin tilanteita milloin keskialueella piti pelata fiksusti ja sen, että hyökkäyspäässä ei sovi turhaan menettää, vaan mieluummin suojaa ja ottaa vaikka kaverille rikkeen.

– Se on osa henkilökohtaista oppimisprosessiani, että saan vaihdettua niin sanotusti liigamoodista kansainvälisiin peleihin, Lastikka kommentoi.

Itse pelissä Lastikka koki, että Suomi esiintyi varsin vakaasti. Viisikkopuolustus oli tiivistä ja kokonaisuutena Ruotsille ei hirveän paljon laatupaikkoja annettu.

– Kolmannessa erässä pystyimme tappamaan pelin, vaikka Ruotsi pääsi rinnalle. Se osoitti henkistä vahvuutta meiltä.

Lastikan hyökkäystrio Joonas Pylsyn ja Peter Kotilaisen kera toimi välierä- ja finaalipelissä loistavasti.

– Huikeahan siinä on pelata, kun kaikki hyökkääjät ovat jalkavia ja pakit pelasivat palloa mukavasti meille ylös. Pääsimme pallolla siten hallitsemaan ja luomaan maalipaikkoja.

Edessään nuorukaisella ovat ensimmäiset aikuisten MM-kultajuhlat.

– Ei mitään hajua, mitä on edessä. Mennään porukan mukana ja katsotaan mihin tie vie, Lastikka totesi hymyillen mestaruuslätsä päässään.

Ilkka Kittilä
Asemapaikka: Weissenfels, Saksa

Twitter: @ilkkakittila