Ylijohtavan hornankattila linjaa: ”Justus Kainulainen on pomminvarmasti mukana MM-kotikisoissa”

Toni Lötjönen lupaa Janne Kainulaiselle Vuoden valmentaja -pystin, jos Welhot yltää pudotuspeleihin. Kuva: Esa Jokinen

Toni Lötjönen lupaa Janne Kainulaiselle Vuoden valmentaja -pystin, jos Welhot yltää pudotuspeleihin. Kuva: Esa Jokinen

Ylijohtavan hornankattilassa ollaan jälleen ajankohtaisten aiheiden äärellä. Aiheina ovat varsinkin miesten liigan tilanne sekä tuorein Suomen miesten maajoukkue.

Asiantuntijana toimii Kallion kultakurkku Toni Lötjönen.

Welhot on tehnyt melkoisen tempauksen kolmessa viime pelissä ja nousi kahdesti sillasta voittoon. Nähdäänkö joukkue jopa pudotuspeleissä vielä?

– Tällä hetkellä muiden on turha koettaa, Welhot voettaa. Kuopiolaiset on pelanneet tällä kaudella 11 ottelua, jotka ovat päättyneet maalin eroon. Kahdeksan kertaa on menty jatkoille tai pilkuille asti. Joukkue on repinyt pinnoja hyviltäkin ryhmiltä, mutta samaan aikaan menettänyt niitä päävastustajilleen.

– Loppuohjelma on suosiollinen. Sieltä tulee vielä päävastustajista Indians, OLS ja Steelers vastaan, joten omissa kätösissähän tämä on. Noin 32-33 pisteellä mennään pudotuspeleihin eli täydet pisteet näissä, niin taikurit voidaan nähdä pleijareissa Classicin suupalana.

Minne päin Kuopiota Janne Kainulaisen patsas tulee sijoittaa, jos niin käy?

– En tunne kovin hyvin Kuopiota. Onko siellä joku tori? Onko Kupittaa Kuopiossa? Jos Welhot pudotuspeleissä nähdään, niin Kainulainen voi tulla pokkaamaan Vuoden valmentaja –pystin kauden päätyttyä. Ainakin Jarmo Härmä on päättänyt luopua siitä.

Pääset profetoimaan: Voittaako Koovee yhtäkään kolmen pisteen arvoista ottelua tällä kaudella?

– Joukkue kohtaa vielä kotonaan Classicin ja eikös yleensä sanota että paikallisderbyissä ei pidä tuijottaa sarjataulukkoa? Sellaisen taivaallisen näyn sain, että Koovee tosiaan ottaa täydet pinnat vielä tällä kaudella.

Foorumilla ja Twitterissä on ollut keskustelua siitä, että ErVin pitäis pelata Mosahallissa, koska Vantaan hornankattila kumisee tyhjyyttään. EV kuitenkin julkisti aiemmin viikolla, että seura ja Vantaan kaupunki tiivistävät yhteistyötään ja joukkue jatkaa Energia Areenalla. Mitä mieltä olet päätöksestä?

– Ehdottiko kukaan Pasilan hornankattilaa? Ei varmaan. Olen useaan otteeseen todennut, että Mosahalli on hienoimpia paikkoja missä olen pelannut. Katsojat ovat aivan kentän vieressä ja pelaajana melkein aistit jos jollakin esimerkiksi hengitys tuoksahti siltä, että edellisilta on vähäsen venähtänyt pitkäksi.

– En silti näe, että Mosahallikaan olisi mikään patenttiratkaisu. Ei Mosalla montaa kankkua ollut penkeissä kiinni kun joukkue pelasi tällä kaudella kaksi cupin ottelua siellä. Puitteita on kehitettävä, mutta tärkeää olisi, että seuroilla olisi selkeä koti. Kotiluola, josta seuran identiteetti huokuu. Sitä Vantaan Energia Areena ei todellakaan ole.

Raumalla jatkettiin vielä kapteenin toimesta keskustelua päävalmentajan vaihdosta. Veli Peltonen antoi jokseenkin sapiskaa seurajohdolle. Tekikö kapteeni oikein tuodessaan pelaajiston näkökulman julkisuuteen?

– Mielestäni hän toi julkisesti vain sen mitä useimmiten valmentajavaihdoksissa pelaajat ja joukkue ajattelee. Poikkeuksena toki Pori, missä pelaajat laittavat tämän tästä koutseja kilometritehtaalle.

– Veli Peltonenkin on kokenut potkut saaneen Petri Seppisen kanssa paljon, joten kapteeni toi julkisesti esiin että pelaajien on ymmärrettävä, että he ovat vastuussa valmentajan potkuista. Mielestäni kritiikki osui siis yhtä lailla pelaajiin, häneen itseensä ja toki myös seurajohtoon.

Miesten maajoukkue Espoon maaotteluun julkaistiin tuossa taannoin. Minkälaisia tuntemuksia ryhmä herätti?

– Näitä pelaajiahan kansa halusi jo kisoihin, joten mielenkiinnolla odotan miten nyt pärjätään. Toki oli odotettavissa, että kun uusi projekti alkaa, niin kokeiluja on. Niitä on ehkä odotettua enemmän, mutta muutamia maailmanmestareita on enemmän tai vähemmän telakalla. Tai raskaassa otteluruuhkassa.

– Itse odotan paljon Aaro Astalalta tällä kisaperiodilla. Antti Suomela menee eteenpäin isoja loikkia ja Justus Kainulainen on pomminvarmasti mukana MM-kotikisoissa.

– Mielenkiintoiset ensikertalaisia ovat myös Oskari Heikkilä ja Joni-Arttu Sieppi. Erittäin urheilulliset pelaajat, joille puolustushommat maistuvat, joten siinä mielessä hyvin Petteri Nykyn näköiset pelaajat. Tosin molemmilla on vielä matkaa maajoukkueen vakionaamareiksi.

Nyt kun joukkue ei ole ihan liian vanha, niin jatka lausetta: Suomen tuorein joukkue on ihan liian…?

– Kainumainen.

Atleettinen kestotilaaja Ville Lastikka ei ole juoksemassa sikatestiä ensi viikon torstaina. Nimeä ennakkosuosikkisi? Kuka jää viimeiseksi?

– Maailmana parhaan sikatestaajan puuttuminen maaottelutapahtumasta on todella sääli. Voisin kuvitella, että kevytrakenteinen Duracell-kipittäjä Valtteri Kainulainen naulaa kärkituloksen.

– Veikkaan, että viimeisenä tulevat tolppien välissä möllöttelevät kaverit.

Isoja pisteitä jaossa viikonloppuna. Mitkä pelit kiinnostavat eritoten?

– Classicin ja TPS:n ottelussa sunnuntaina on pisteiden lisäksi tarjolla paikka himoittuun Suomen Cupin finaaliin. Olen muutamaan otteeseen veikannut, että tässä olisi turkulaisilla se iso tontti pölläyttää Classic.

– Welhoihin otimmekin jo kiinni ja joukkue kohtaa isossa matsissa Indiansit kotonaan. Indians pelaa lauantaina Porissa Karhuja vastaan, ja on Kuopioon saapuessaan siis pelannut jo yhden ottelun ja istunut bussissa 650 kilometriä

Onko nyt jo niitä kuuden pisteen otteluita?

– Nyt saa ottaa käyttöön, sillä Welhojen ja Indiansin ottelu on ehdottomasti sitä. Samoin sunnuntain OLS:n ja LASB:n kohtaaminen.

Perjantai 25.1.

Miesten Salibandyliiga
18:30 Nokian KrP – Classic Raholan lk Ruutu+
18:30 Oilers – Happee Tapiolan UH

Miesten Divari
18:30 EV Akatemia – Tiikerit Mosahalli Ruutu+

Lauantai 26.1.

Miesten Salibandyliiga
17:00 Happee – Koovee Jyväskylän monitoimitalo
17:00 Karhut – Indians Porin UT
17:00 SPV – LASB Seinäjoen Urheilutalo
18:00 OLS – EräViikingit Kastelli Ruutu+

Naisten Salibandyliiga
15:00 SSRA – ÅIF Kastelli
16:00 Pelicans SB – Classic Suurhalli Areena
17:00 SB-Pro – NST Arkadia Halli
18:30 EräViikingit – Koovee Mosahalli Ruutu+ (fanikamera)

Naisten Suomen Cupin välierät
17:00 PSS – FBC Loisto Porvoo SBH

Miesten Divari
16:00 NJ – LNM Nurmon Liikuntahalli
17:00 Josba – SalBa Joensuu Areena
18:30 Rangers – NST Kirkkonummen VS

Sunnuntai 27.1.

Miesten Salibandyliiga
17:00 Welhot – Indians Kuopiohalli
18:00 Classic – TPS Tampere Areena VeikkausTV *Tuplapanoksella miesten Suomen Cupin välierä
18:00 OLS – LASB Kastelli Ruutu+

Miesten Divari
13:00 NJ – Merikoski SBT Nurmon Liikuntahalli
15:30 O2-Jyväskylä – SalBa Palokan koulukeskus
17:00 Josba – FBC Turku Joensuu Areena