Pääkalloennakko: Pedantti TPS lähtee hakemaan välieräpaikkaa huikentelevaista KrP:ta vastaan

Vahvan runkosarjan pelannut TPS kohtaa viime kauden pronssimitalistin puolivälierissä, jolla oli yllättäviä vaikeuksia runkosarjassa. Kuva: Anssi Koskinen

Vahvan runkosarjan pelannut TPS kohtaa viime kauden pronssimitalistin puolivälierissä, jolla oli yllättäviä vaikeuksia runkosarjassa. Kuva: Anssi Koskinen

Turun palloseura ja Nokian KrP mittaavat toisiaan miesten Salibandyliigan puolivälierissä. Ottelusarja käynnistyy perjantaina Turussa.

Lähtökohdat:
TPS oli yksi liigan runkosarjan parhaista joukkueista. Se taisteli ihan viimeisille metreille asti kakkostilasta, mutta toiseksi viimeisessä pelissä tullut tappio Happeeta vastaan tarkoitti sitä, että turkulaiset olivat lopulta kolmansia runkosarjassa. TPS:n vahvaa runkosarjaa kuvaa hyvin se, että joukkue ei hävinnyt kertaakaan kahta kertaa peräjälkeen.

Puolustuspeli on koko TPS:n pelifilosofian ydin. Maalin suulla sillä on yksi liigan parhaista veskareista eli Pyry Luukkonen. Puolustuksesta löytyy huippuosaajia varsinkin oman päädyn suhteen. Lauri Stenfors pelasi uransa parhaan runkosarjan, ja kovaluinen puolustaja onnistui erinomaisesti myös hyökkäyspäässä (6+18). Pakkipari Janne Nurminen oli myös oivassa vireessä. Puolustuspelaamiseen ja viisikkopuolustukseen TPS:n ei pitäisi kaatua, ja runkosarjassa se päästi Classicin jälkeen vähiten osumia omaan reppuun.

Hyökkäyspään materiaalin suhteen TPS vahvistui kauden alla. Miko Kailiala täytti kovat odotukset kauden edetessä ja iski runkosarjassa pisteet 30+24. Kailiala naulasi maaleja myös erittäin tärkeissä väleissä, kun tilanne oli tiukimmillaan. Sellaista pelaajaa turkulaisilla ei ole ollut viime vuosina. Eero Jalo otti askeleen kohti sarjan kärkihyökkääjiä ja teki oman piste-ennätyksensä. Janne Hoikkasen loukkaantuminen viime hetkillä kavensi jo ennestään hiukan ohutta sentteriosastoa. Hoikkanen oli vieläpä erinomaisessa vireessä. Mikko Hautaniemeltä voidaan odottaa vielä nähtyä parempaa tulosta. Hyökkäyksen leveyden kannalta oli tärkeää, että Juho Sorri palasi kokoonpanoon runkosarjan lopussa. Hyökkäyspelissä TPS pyrkii pelaamaan mahdollisimman paljon pallon kanssa, kuten puolustuksessakin. Tällä kaudella joukkueen pitäisi ottaa yksi askel eteenpäin, sillä aiempina kausina se ei ole pystynyt venymään pudotuspeleissä välieriin. Josko Turussa puhaltaisi nyt uudet tuulet senkin seikan suhteen, sillä joukkue lienee materiaaliltaan kovin tähän asti.

Nokian KrP:n runkosarja oli aikamoista vuoristorataa ja päättyi lopulta kahdeksanteen sijaan. Viime kevään pronssijoukkue vahvistui paperilla, mutta pronssikrapula näkyi varsinkin alkusyksystä. Sen jälkeen nähtiin paikoin erinomaisiakin otteita, mutta kokonaiskuvana joukkueen runkosarjasta jäi mielikuva sekavuudesta ja epätasaisuudesta. Se on toki osaltaan näätärock-brändin peruja.

Maalivahti- ja puolustuspelaamisesta KrP:ta ei voi liiemmin kehua runkosarjan osalta. Ykkösvahdiksi hankittu Arvid Vonk ei onnistunut erityisen hyvin runkosarjassa, eikä korvaaja Antti Kortetmaakaan juuri säväyttänyt. KrP:n vahvuudet ovat hyökkäyspäässä, ja paikoin puolustuspeli jätetään täysin heitteille, joten maalivahdeilla ei ole aina se kiitollisin roolikaan. Pallollisesti vahvat Morics Krumins ja Matti Koskela ovat puoluspään tärkeimmät tekijät. KrP päästi eniten maaleja pudotuspelijoukkueista ja se toki osaltaa selittyy pelin virtauksilla. Toisaalta nokialaisilta löytyy taitotasoa myös pallonhallintaan.

Hyökkäyspäässä KrP:lta löytyy aivan sarjan huippuyksilöitä. Henri Johansson jatkoi vahvaa virettään, mutta nokialaisten kirkkain tähti oli Joona Rantala, joka paukutti runkosarjassa 65 tehopistettä (30+35). Rantala on erittäin viihdyttävä pelaaja, ja pystyy upeisiin suoritteisiin ylimmällä kolmanneksella. Mikko Laakso iski myös mukavat tehopisteet ja Joonatan Kovanen löysi alkukankeuden jälkeen paikkansa. Kaikkiaan KrP:n hyökkäyksessä on laajalti osaamista, mutta runkosarjassa oli paikoin melkoista rulettia sen suhteen minkälaisella kokoonpanolla joukkue pelaa, joten pudotuspeleissä olisi hyvä löytyy stabiilimmat viisikot. Näätien reaktiivinen pelitapa on parhaimmillaan hienoakin katsottavaa, mutta organisoitua TPS:aa vastaan voi ilmetä myös vaikeuksia. Varsinkin viisikkopuolustus ja viisikkotasapaino ovat sellaisia seikkoja, joihin nokialaisten pitäisi saada parannusta. Näätärockin varjopuolena onkin näkynyt juuri se, että pelaamisen taso heittelee suuresti pelkästään otteluiden sisällä.

Knopit:

KrP:n yleistä pelitapaa peilaten joukkueiden väliset kohtaamiset ovat olleet verrattaen tiukkoja ja vähämaalisia. Viimeisestä kymmenestä pelistä TPS on voittanut seitsemän ja KrP kolme. Mielenkiintoista on se, että suurin erotus on ollut 6-2. Viimeisellä kahdella kaudella ei ole isketty yli kymmentä maalia ottelussa ja kaikkiaan kolmessa viimeisestä kymmenestä pelistä on tehty 10 maalia tai yli, mikä on KrP:n maalikeskiarvot huomioiden todella vähäinen määrä.

Tässä sarjassa on vastakkain kahden edellisen kevään pudotuspelien pistepörssien voittajat. Kailiala voitti pistepörssin keväällä 2017 ja Johansson viime vuonna.

Runkosarjan sijalta kahdeksan on menty välieriin, saati mitaleille asti varsin harvoin. Viimeksi tuossa tempussa onnistui Tapanilan Erä kaudella 2014-15 Classicia vastaan, mutta joukkue jäi lopulta neljänneksi.

Taistelupari:
Lauri Stenfors, TPS – Henri Johansson, Nokian KrP

Sarjan yksi parhaista puolustajista saa vastaansa kaikkien aikojen tehokkaimman liigahyökkääjän. Stenfors on nimenomaan puolustussuuntaan aivan liigan eliittiä, ja jokainen tietää kuinka hankala pysäytettävä Johansson on omalla tontillaan. Miten parivaljakon kanssa käykään, jää nähtäväksi, mutta ainakin runkosarjassa Johansson jäi verrattaen pienille tehoille juuri TPS:aa vastaan (1+1), joka toki selittyy myös turkulaisten yleisesti vahvalla puolustuspelillä.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
27.12. TPS-KrP 5-4 ja.
24.9. KrP-TPS 4-5

Näin pelataan:
Pe 8.3.2019 18:30 TPS – Nokian KrP Kupittaan PH Turku Ruutu+
Su 10.3.2019 17:00 Nokian KrP – TPS Raholan lk Tampere
Ti 12.3.2019 18:30 TPS – Nokian KrP Kupittaan PH Turku VeikkausTV
To 14.3.2019 18:30 Nokian KrP – TPS Raholan lk Tampere
La 16.3.2019 17:00 TPS – Nokian KrP Kupittaan PH Turku (tarvittaessa)
Ti 19.3.2019 18:30 Nokian KrP – TPS Raholan lk Tampere (tarvittaessa)
To 21.3.2019 18:30 TPS – Nokian KrP Kupittaan PH Turku (tarvittaessa)

Kumpi voittaa:

TPS lähtee ottelusarjaan suosikkina runkosarjan perusteella, mutta KrP:lla toki on mahdollisuus yllättää. TPS on yksi sarjan pedanteimmista joukkueista pelitavallisesti, kun taas Nokia edustaa melko lähelle toista ääripäätä, jos hieman karrikoi. KrP ylsi viime kaudella pronssille, ja sillä on jo kokemusta, kun taas Turussa kausi on päättynyt tähän mennessä aina viimeistään puolivälieriin. Molemmilla on parannettavaa pudotuspelien suhteen, ja nokialaisten pitäisi ottaa isompi askel kuin turkulaisten.

TPS jatkaa välieriin voitoin 4-2.

Äänestystilanne foorumilla julkaisuhetkellä:

Välieriin etenee…

TPS 60%
KrP 40%