VeikkausTV-ennakko: Happee selkeä ennakkosuosikki Jyväskylässä – maalitalkoot mahdollinen skenaario

Peter Kotilainen on ollut huimassa pistevireessä koko kauden. Miten käy Karhuja vastaan lauantaina? Kuva: Anssi Koskinen

Peter Kotilainen on ollut huimassa pistevireessä koko kauden. Miten käy Karhuja vastaan lauantaina? Kuva: Anssi Koskinen

Jyväskylän Happee ja porilainen Karhut kohtaavat lauantaina runkosarjan viimeisessä VeikkausTV-ottelussa. Ottelu käynnistyy klo 17 Jyväskylässä.

Lähtökohdat:

Happee lähtee runkosarjan päätöskierrokselle hyvässä vireessä. Se haastoi Classicin mainiosti Suomen Cupin finaalissa ja on voittanut sen jälkeen kaksi peliä, joista tiistainen TPS-voitto oli erittäin tärkeä. Parhaimmillaan Happee voi olla vielä kolmas, ja kehnoimmillaan viides. Tällä hetkellä ”hirviryhmä” on neljäntenä taulukossa.

Happee on toki pelannut paikoin hurlumheita, mutta maaliero 180-133 ei ole mitenkään heikko. Joukkue on pystynyt paikoin puolustamaan varsin mallikkaasti, jos verrataan takavuosiin. Pidempiä notkelmia ei ole tullut, vaikka kuuleman mukaan joukkueen sisällä räiskyikin taannoin melko mukavasti. Happee on kehittynyt viime vuosina pallollisessa pelissä, ja se ei nojaa hyökkäyspelissään enää pelkästään vahvoihin kääntöihin.

Happeen ykköspelaaja on ollut Peter Kotilainen. Runkosarjan pistepörssin todennäkösesti voittava Kotilainen on tehnyt jopa 28 pistettä enemmän (34+34) kuin joukkueen toiseksi tehokkain Jami Manninen. Mannisen kausi on ollut vahvan nousujohteinen, eikä syksyn kohmeesta ole tietoakaan. Puolustuksesta on pakko nostaa 41-vuotias Mika Kohonen. Kohonen johtaa koko sarjan pakkipörssiä (12+16) ja on myös Happeen tehotilaston kakkosena. Ihan hyvin ”liian vanhalta ja liian hitaalta”. Maalin suulla Markus Laakso on torjunut yli 82 %:n varmuudella, mikä on paras lukema maalivahdeilta runkosarjassa.

Karhut lähtee runkosarjan päätöspeliin vailla panosta. Joukkue on varmuudella sijalla 13 ja joutuu karsimaan sarjapaikastaan. Runkosarjassa Karhut on onnistunut haastamaan varsinkin oman tason joukkueita sijoilta 11-14, mutta yhtäkään pudotuspelijoukkuetta se ei ole vielä voittanut, vaikka ErVin ahdistikin kahdesti rankkarikisaan.

Karhujen pelaamista ei voi kuvailla liian järjestelmälliseksi, ja se on näkynyt myös omassa päädyssä. Se osaa kyllä iskeä hyökkäyspäässä hyvin vastaan, mutta esimerkiksi pitkiä hyökkäyksiä ei ole juuri nähty kauden aikana. Kaikkiaan maaliero 121-210 ei mairittele, mutta se on silti tehnyt enemmän maaleja kuin Welhot, OLS, Steelers ja Koovee. Karhut on kuitenkin ainoa joukkue, joka on päästänyt yli 200 maalia.

Karhujen hiukan yllättäväkin tehomies on ollut Tomi Jerkku pistein 14+17. Antti Vuorinen on iskenyt eniten maaleja (19+3). Ville Salonen on hoitanut oman tonttinsa hyvin sentterinä, mutta puolustuspäästä on vaikeampi nostaa onnistujia tähän asti.

Kuumat ja kylmät:

Peter Kotilainen on iskenyt kolmeen viime peliin pisteet 7+4 ja tuskin paljon enempää voi keneltäkään vaatiakaan. Jami Manninen (6+1) on ollut myös iskussa kolmessa viime pelissä.

Karhujen Antti Vuorinen on naulannut kahteen viime peliin pisteet 4+1, ja niistä Karhut napsi neljä sarjapistettä. Tomi Jerkku on ollut tasaisen tehokas koko kauden ajan. Karhujen heikon puolustuspelin myötä joukkueen pelaajat ovat melko raikkaasti pakkasella tehotilastoissa.

Yhteinen historia:

Joukkueet kohtasivat syyskaudella, jolloin Happee oli parempi maalein 11-6.

Taistelupari:

Paul Kotilainen, Happee – Ville Salonen, Karhut

Ykkössentterit ovat molemmissa joukkueissa luonnollisesti tärkeässä roolissa. Paul Kotilainen jää monesti tehoveljensä varjoon, mutta pelaa fiksusti ottelusta toiseen ja mahdollistaa monipuolisella pelillään tehomiesten pistetehtailun. Hän onnistuu myös usein itse pisteiden valossa. Salonen on Karhujen kokeneinta kaartia ja taitaa pelaamisen molempiin päätyihin. Fiksu pelaaja, joka on myös joukkueensa toiseksi tehokkain pelaaja tähän mennessä.

Kokoonpanot:

Alustavan tiedon perusteella kummallakaan ei ole isompia poissaoloja.

Edelliset ottelut:

Happee
26.2. TPS-Happee 5-8
21.2. Steelers-Happee 2-10
13.2. Happee-Indians 4-8

Karhut
24.2. Karhut-OLS 7-3
10.2. Karhut-Steelers 5-6 ja.
9.2. Karhut-TPS 3-12

Pääkallo.fi:n maaliveikkaus:

Äkkiseltään voisi ajatella, että Happee rallattelee selkeään kotivoittoon, kun Karhuilla ei ole oikein panostakaan ottelussa. Toisaalta Happee on aika ajoin onnistunut myös häviämään juuri tällaisia otteluita. Karhujen mahdollisuus voisi olla kontrolloimattomassa pelissä, mutta Happee on kyllä sillä saralla erittäin vahva tekijä. Realistinen odottama on se, että Happee nappaa selkeän kotivoiton ottelusta, kun sillä on vielä panostakin kamppailussa.

Maaliarvio: Happee 9, 10, 11 – Karhut 3, 4, 5

Ottelun löydät Veikkauksen Tulosvedosta ja Pitkävedosta.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Veikkauksen kanssa.