Pääkalloennakko: Naisten liigan välierissä tiedossa tiukkoja vääntöjä – TPS ja Koovee haastavat ennakkosuosikit

Laura Rantanen (vas.) ja Jenna Saario (oik.) ovat isossa roolissa välieräsarjassa. Kuva: © Anssi Koskinen — www.twitter.com/ansik

Laura Rantanen (vas.) ja Jenna Saario (oik.) ovat isossa roolissa välieräsarjassa.
Kuva: © Anssi Koskinen — www.twitter.com/ansik

Naisten Salibandyliigan välierät käynnistyvät lauantaina molempien otteluparien osalta. Finalistit ovat tiedossa viimeistään 14.4.

Puolivälierissä saatiin aikaan erittäin jännittäviä ottelusarjoja ja ylipäätäänkin sarja on ollut kiinnostavampi kuin vuosiin. Kaksi ottelusarjaa venyi viidenteen otteluun ja näiden kautta varmistui se, että naisten Salibandyliigassa tullaan näkemään yksi uusi mitalijoukkue, kun sekä Koovee että TPS tekivät seurahistoriaa ja lunastivat itselleen välieräpaikat. SB-Pro selvisi puolivälieristä kolmessa ja PSS neljässä ottelussa melko tavalla ennakkokaavailujen mukaan.

Välieristä on puolivälierien perusteella lupa odottaa tasokkaita ja vauhdikkaita. Sijoitussarjan jälkeen runkosarjan ykköseksi noussut SB-Pro ja kakkonen PSS toki sarjoihin lähtevät ennakkoon suosikkeina, mutta sekä Koovee että TPS ovat osoittaneet kovaa venymiskykyä ja peräänantamattomuutta omissa sarjoissaan. Hyvä puolivälierämenestys voi kantaa yllättävän pitkälle välierissäkin. Kaikki joukkueet ovat pallollisessa pelissä taitavia ja pyrkivät pitämään otteluissa aloitteen itsellään. Tämä on johtanut siihen, että otteluissa on ollut tähän asti erinomaisesti vauhtia ja katsomon puolella ei juuri ole tylsiä hetkiä ollut.

Välieriin lähdetään ottelupareilla SB-Pro – TPS sekä PSS – Koovee. Pareissa kotietu on ensin mainituilla joukkueilla runko- ja sijoitussarjan loppusijoituksen perusteella ja sarjat ratkeavat paras viidestä –periaatteella.

SB_Pro (1.) – TPS (6.)

Lähtökohdat:

SB-Pro joutui omassa puolivälieräsarjassaan tekemään tosissaan töitä Pelicansia vastaan, mutta sai käännettyä kaikki kolme ottelua edukseen, tosin sarjan toisen ottelun vasta jatkoajalla. Kolmas ottelu oli numeroiden valossa selkeä, mutta siinäkin nurmijärveläiset joutuivat tekemään täyden päivätyön ja vielä kolmannen erän alussa ottelu oli tasan. Pelicans-vahdit pelasivat erittäin hyvin ja pitivät lukemat lahtelaisten kannalta jännittävinä. SB-Prolta tehoja löytyi kaikista kolmesta kentällisestä ja kevättä kohti kokeneiden pelaajien rooli tuntuu entisestään kasvavan.

Mirja Hietamäki oli hiukan yllättäen Pron paras pistenikkari puolivälierissä ja erityisesti maalilukema on kunnioitettava viisi kappaletta kolmeen peliin. Hänen takanaan tehoja kertyy pelaajille melko tasaisesti, mutta toki Kujalan sisarukset ja Jaana Lirkki ja hiukan nuorempaa kaartia edustava Emmi Lindh erottuvat hiukan muista. Tiltu Siltanen pelasi maalissa erittäin hyvän sarjan, vaikka torjuntoja kertyi keskimäärin vain 14 per ottelu, niin yli 82 %:n torjuntaprosentti osoittaa, että maalivahtiin SB-Pro ei tule jatkossakaan kaatumaan. Nurmijärveläisillä tuntuu pakka olevan hyvässä iskussa tänäkin keväänä ja tasonnostoja voi ryhmästä odotella vaikkapa Jenni Rautaselta.

TPS:n taival valieriin oli huomattavasti haastavampi. Vaikka TPS pystyi ottamaan heti sarjan alkuun vierasvoiton Oulussa SSRA:ta vastaan, venyi ottelusarja viiteen otteluun ja historiallinen seuran ensimmäinen välieräpaikka varmistui vasta viidennessä pelissä Oulussa Sofia Leinon kolmannen erän maalilla. Turkulaisten maalinteko oli sarjan aikana uomissaan ja oikeastaan vain tuo viides ottelu oli vähämaalisempi perinteinen pudotuspelitaisto.

Turkulaisten puolivälieräsarjavoiton takuunaisina häärivät Jenna Saario ja Laura Rantanen, jotka molemmat mättivät sarjaan tehot 7+6 ja olivat samalla puolivälierien tehokkaimmat pelaajat. Erityisesti Rantasen tehoja voi pitää kovana suorituksena, vaikka hän erinomainen pelaaja onkin. Täytyy myös todeta, että turkulaiset nostivat koko joukkueena tasoaan sijoitussarjasta. Tähän varmaan on oma osuutensa sijoitussarjan vähäinen panos TPS:lle, joka oli lähes varma sarjakutonen jo sijoitussarja B:n alkaessa. Noora Vuorela kirjasi puolivälieräsarjassa itselleen 90 torjuntaa viiteen peliin erinomaisella 81,82 % torjuntaprosentilla ja tulee varmasti olemaan myös välierissä yksi TPS:n kantavia voimia. Tästä välieräparista voi myös poimia sellaisen yksityiskohdan, että TPS:n päävalmentaja Aki Vilander tulee valmentamaan ensi kaudella nimenomaan SB-Prota.

Vaikka TPS onkin pelannut koko ajan paremmin ja paremmin keväällä, niin tässä sarjassa finaaliin menijäksi on vahvemmin tarjolla SB-Pro. Nurmijärvellä on saatu levätä vähän pidempään, materiaali on laajempi ja ratkaisijoita löytyy laajalta rintamalta. TPS on vahvasti ykkösketjunsa varassa tehojen osalta, ja jos SB-Pron puolustus pystyy pelaamaan Rantanen-Saario-Leino –kolmikon pimennossa, niin otteluiden voittaminen tulee olemaan vaikeaa turkulaisille. Noora Vuorela TPS-maalissa toki on yksi Suomen parhaita maalivahteja, jollei paras, joten hänen onnistumisellaan tulee olemaan iso vaikutus sarjaan. Pelicans pystyi tekemään SB-Pron maalinteon vaikeaksi ja siinä piilee myös TPS:n mahdollisuus yllätykseen.

Taistelupari:

Elina Kujala, SB-Pro – Jenna Saario, TPS

Joukkueiden ykkösketjujen sentterit ovat tuttuja toisilleen jo maajoukkueesta ja nyt tämä kaksikko tulee olemaan isossa roolissa, kun otteluita aletaan ratkoa. Saarion tulee ehdottomasti pystyä ruokkimaan laitureitaan Rantasta ja Leinoa, jotta TPS pystyy voitosta taistelemaan. Kujalan ketju taas saattaa olla puolustavammassa roolissa kuin normaalisti, kun pelaa TPS:n ykköstä vastaan. Ratkaisijoita SB-Prolla löytyy muistakin ketjuista, mutta myös puolustuspelissä täytyy onnistua. Tosin Elina Kujala on erinomainen pelaaja myös hyökkäyssuuntaan ja ketju varmasti tulee tekemään myös maaleja.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
18.1. TPS-SB-Pro 4-6
20.10. SB-Pro-TPS 7-4

Näin pelataan:

06.04.2019 17:00 SB-Pro – TPS Arkadia Halli
07.04.2019 14:00 TPS – SB-Pro Kupittaan ph
10.04.2019 18:30 SB-Pro – TPS Arkadia Halli
13.04.2019 14:00 TPS – SB-Pro Kupittaan ph (tarvittaessa)
14.04.2019 17:00 SB-Pro – TPS Arkadia Halli (tarvittaessa)

Ruutu+ näyttää kaikki ottelut.

Kumpi voittaa:

Sarjan ratkaisee SB-Pron eduksi laajempi pelaajamateriaali, josta ratkaisijoita löytyy kolmeen ketjuun. Turkulaisten yllätysmomentti piilee ottelusarjan alussa. Saamalla vahvan hengen päälle ja voittamalla Nurmijärvellä sillä on mahdollisuus saada henkinen yliote. Turkulaiset ovat jo kerran keväällä todistaneet on olevansa yllätysvalmiita. Pääkallo kuitenkin ennustaa, että TPS pystyy voittamaan vai kerran Kupittaalla, ja SB-Pron vahva kevätvire vie sen finaaliin otteluvoitoin 3-1.

Kooveen kauden tärkein yksittäinen pelaaja Mia Vallenius (takana) ei pelannut viimeisessä puolivälieräpelissä ja välierien suhteen pelikunto on tällä hetkellä arvoitus. Kuva: Esa Takalo

PSS (2.) – Koovee (4.)

Lähtökohdat:

PSS on pelannut erittäin hyvän kauden ja se hoiti oman puolivälieräsarjansa nousukuntoista Classicia vastaan neljässä ottelussa. Sarjan kauneusvirheeksi jäi kotitappio kolmannessa ottelussa, mutta muuten joukkue pelasi tyylilleen uskollisesti hyvää joukkuepuolustusta, ja teki tarvittavat maalit voittojen ottamiseksi. PSS:n pelin sydämenä on ollut Holmbergin sisarusten ympärille rakennettu ykkösketju, jossa keskellä pelaa Ella Sundström.

Vaikka PSS:n maalinteko perustuukin suurelta osin ykkösketjuun, niin jo usean vuoden ajan PSS:n joukkueet ovat olleet täynnä erittäin taitavia pelaajia, joiden pallollinen taito on ollut hyvää luokkaa. Tuo taito alkaa nyt tuottaa hedelmää myös naisten tasolla ja joukkueesta löytyy paljon potentiaalisia huippupelaajia. Ykkösviisikon takaa löytyy muun muuassa Sanni Kolin ja Noona Björkmanin tasoisia palaajia, jotka voivat ratkoa pelejä itsekin. Porvoolaisten pelin tukipilari on ollut myös maalivahti Arla Salo, joka tosin ei vielä pudotuspeleissä ole joutunut todelliseen testiin, torjuntoja per ottelu on tullut reilut 12 ja päästettyjä maaleja vain 3,5 per peli.

Tampereen ykkösjoukkue ainakin tällä kaudella on Koovee, joka väänsi puolivälierissä erittäin tasaisen ottelusarjan EräViikinkejä vastaan, ja ratkaisi sen vasta viidennen ottelun viimeisellä minuutilla Johanna Homin kahdella maalilla. Koovee on sarjan todellinen yllättäjä ennakkoveikkailuihin nähden. Joukkue osoitti puolivälierissä vahvaa henkistä kanttia ottamalla voiton viidennessä ottelussa ilman edellisessä ottelussa loukkantunutta joukkueen ykköspelaajaa Mia Valleniusta.

Koovee on pelannut koko kauden ajan reilulla kahdella ketjulla ja muutamalla vaihtopelaajalla. Hyökkäyksen sieluna on ollut puolivälierissä kaksikko Ellinoora Huotari – Tuulia Aho, joista erityisesti jälkimmäinen on noussut pudotuspelien aikana yhä isompaan rooliin. Vaikka maaleja tekeekin etupäässä ykkösketju, niin koko joukkue on nostanut tasoaan ja Aino Lahti, Diana Klavan sekä nuoret Ruostilan sisarukset ovat pelanneet vahvasti ja rohkeasti loppukauden aikana. Tamperelaisten joukkue on nuori, mutta siinä on paljon kokemusta juniorien vastaavista peleistä.

Nämä joukkueet ovat pelanneet monta kertaa toisiaan vastaan tyttöjen SM-sarjoissa. Kooveen haasteena on murtaa PSS:n puolustus ja käyttää maalintekopaikkansa, jotta sarjan voitosta voidaan taistella. PSS lähtee kuitenkin sarjaan ennakkosuosikkina, sillä sen esitykset sarjassa kaiken kaikkiaan ovat olleet tasaisempia ja laajempi rosteri antaa edun tiukassa pudotuspelitahdissa. Yksi Kooveen kohtalonkysymys on Mia Valleniuksen toipuminen puolivälieräsarjan loukkaantumisesta. Vielä ei ole varmaa tietoa hänen pelaamisestaan, mutta varmaa on se, että ainakaan Porvoossa ei toivota Valleniuksen paluuta kentälle. PSS:n etuna sarjassa on kotietu, Aurora-halli ei ole koskaan ollut helppo paikka pelata vieraille.

Taistelupari:

Arla Salo, PSS – Noora Laakso, Koovee

Tätä sarjaa ratkotaan suurelta osin myös maalitolppien välissä. Arla Salo on ollut jo vähän aikaa sarjan ykköstorjujia ja hänellä oli joukkueiden vakiotorjujista paras torjuntaprosentti runkosarjassa, lähes 84%. Noora Laakso on taas pikkuhiljaa hivuttanut omaa tekemistään kohti sarjan kärkeä ja oli kenties suurin yksittäinen tekijä Kooveen puolivälieräsarjan voitossa. Laakso pystyy pitämään joukkuetta pystyssä vaikeillakin hetkillä ja niitä on todennäköisesti tiedossa PSS:aa vastaan. Salo PSS:n maalissa varmasti nostaa omaa tasoaan sitä mukaa, mitä pitemmälle sarja etenee.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
16.12. PSS-Koovee 5-1
28.9. Koovee-PSS 5-2

Näin pelataan:

06.04.2019 17:30 PSS – Koovee Aurorahalli
07.04.2019 18:30 Koovee – PSS AutoCenter Areena
10.04.2019 18:30 PSS – Koovee Aurorahalli
13.04.2019 17:00 Koovee – PSS Spiral-halli (tarvittaessa)
14.04.2019 18:30 PSS – Koovee Aurorahalli (tarvittaessa)

Ruutu+ näyttää kaikki ottelut suorina lähetyksinä.

Kumpi voittaa:

Nuorten otteluissa valtikka näiden kahden joukkueen välillä vaihteli aiempina vuosina, mutta naisten tasolla PSS on ollut edellä tähän mennessä ja lähtee tähänkin sarjaan ennakkosuosikkina. Kooveen joukkue on kasvanut kauden edetessä ja aivan uusia vastuunkantajia on noussut esiin. Tamperelaisten mahdollisuudet ovat erittäin hyvässä onnistumisessa maalivahtipelissä sekä nopeissa vastaiskuissa, joilla PSS-puolustus voidaan saada auki. Kotiedulla lienee sarjassa selkeä merkitys ja toimituksen veikkaus onkin se, että PSS ottaa jatkopaikan viidennessä ottelussa Porvoossa.