Lirkki nousi SB-Pron sankariksi jatkoajalla: ”Tuli huojentunut tunne”

Jaana Lirkki iski SB-Pron Suomen mestaruuteen johtaneen maalin jatkoajalla. Kuva: Juhani Järvenpää

Jaana Lirkki iski SB-Pron Suomen mestaruuteen johtaneen maalin jatkoajalla. Kuva: Juhani Järvenpää

SB-Pro pääsi juhlimaan lauantaina toista perättäistä naisten Suomen mestaruuttaan kotikentällään 687 silmäparin edessä Arkadia-Hallissa. Joukkueen sankariksi nousi Jaana Lirkki, joka iski 4-3-jatkoaikamaalin pelikellon näyttäessä 66.21.

Lirkin maali syntyi, kun Anu Raatevaara heitti pallon maalille, ja hyökkääjä pääsi ohjaamaan pallon verkkoon.

– Kun tajusin, että pallo meni maaliin, niin tuli huojentunut tunne. Ihan sama kuka sen lopulta teki, mutta me saavutettiin se voitto yhdessä. Siitä tuli kuitenkin sellainen ylpeyden ja onnellisuuden tunne, Lirkki kertoi finaalin jälkeen puhelimitse.

SB-Pro aloitti pelin ryminällä ja johti avauserässä 3-0. PSS kuitenkin keräsi rivinsä ja hiipi tasoihin kolmanen erän alkuun mennessä.

– PSS oli vähän enemmän pallon kanssa, ja saivat sitä kautta pyöritettyä peliä hyökkäyspäässä. Siellä he ovat vahvoja. Muutaman meidän merkkausvirheen avulla he pääsivät ihan rinnalle asti. Meillä oli tosi hyvä alku, kun saatiin kolme maalia, mutta siihen ei voinut todellakaan tyytyä. Tiedettiin, että PSS on kova, eikä peli ollut mitenkään ratkennut, Lirkki pohti ottelua.

Ottelusarja meni nurmijärveläisten nimiin voitoin 4-1. Varsinkin kolmessa ensimmäisessä pelissä hallitseva mestari oli vahvasti kuskin paikalla otteluiden alusta alkaen.

– Oltiin aina heti erien alussa hereillä, jos neljättä peliä ei lasketa. Se oli meille tosi iso juttu, että saatiin rauhallisuus meidän peliin johtoasemassa. Siitä saatiin energiaa, ja johto piti loppuun asti ehjien kuusikymppisten myötä. Nuo seikat varmasti ratkaisivat meille ne kolme ensimmäistä voittoa, Lirkki kertoi.

SB-Pron kauteen mahtui monenlaista. Vesa Pulkkinen sai lähteä vaikean syksyn jälkeen pääluotsin paikalta jo marraskuussa. Varsinaisessa runkosarjassa PSS oli vielä edellä, mutta välisarjan jälkeen SB-Pro nousi ykköseksi ja sai kotiedun finaaleihin.

– Kausi on tuntunut aika pitkältä. Pelejäkin on ollut enemmän, mutta kausi on ollut pitkä ja siihen on mahtunut kaikenlaista. Aika sellainen kliseinen kasvutarina on ollut siitä mistä lähdettiin syksyllä ja tultiin tähän.

– Lopulta ne palaset loksahtelivat kohdilleen. Meillä oli pudotuspelien ajan todella hyvä fiilis joukkueessa, ja kaikki nauttivat pelaamisesta, mikä oli todella kiva nähdä. Tiedettiin, että tämä ei tullut helpolla, vaan ollaan tehty aika paljon töitä tämän eteen, Lirkki muisteli.

Yksittäisenä pelaajana Lirkki on ollut yksi viime vuosien menestyneimpiä Suomessa. Hyökkääjä juhli Suomen mestaruutta NST:n paidassa keväällä 2016 ja viime keväänä Pron riveissä. Keväällä 2017 Lirkki oli myös häviämässä finaalia Prossa. Aiemmat mestaruudet tulivat Superfinaaleissa, ja nyt kannu nousi paras seitsemästä -sarjan voiton myötä.

– Superfinaaleissa tietää sen, että se loppuu siihen yhteen peliin, ja siihen pystyy valmistautumaan vain sitä peliä varten. Tässä joutuu valmistautumaan jokaiseen pelin samalla tavoin, että se olisi se viimeinen. Varsinkin siis näiden kahden viimeisen pelin osalta. Panokset olivat molemmissa yhtä kovat kuin Superfinaalissa, ja piti kerätä itsensä aina uudelleen, ja nollata edellinen ottelu. Siinä mielessä tämä oli raskaampi kuin Superfinaali. Tappion tai voiton jälkeen se fiilis piti hakea aina uudelleen esiin. Eli nämä olivat Superfinaaleita peräjälkeen, Lirkki avasi.

Vertailullisesti mestaruuksien voittamisessa on luonnollisesti eroa sarjan ja Superfinaalin välillä.

– Superfinaalissa tapahtuma oli hieno, ja se tuntui siksi hienolta. Monen pelin jälkeen mestaruus tuntuu enemmän taisteluvoitolta. Joukkue on kokenut kaikenlaista tämänkin finaalisarjan aikana ja se tuntui erilaiselta saavutukselta. Lähtiessä fiilis oli, että tässä on maksimissaan seitsemän peliä, eli ei voi missään välissä huilahtaa, vaan rupeama on tiukka. Sen hoitamisen jälkeen tunne oli todella huojentunut ja mahtava, Pron sankari suitsutti.