SB Pro-luotsi juhlii Suomen mestaruutta matematiikan parissa: ”Pitää olla tentit palautettuna”

Sami Saarikosken (vas.) lyhyt valmennuspesti vei SB-Pron Suomen mestaruuteen asti. Kuva: Juhani Järvenpää

Sami Saarikosken (vas.) lyhyt valmennuspesti vei SB-Pron Suomen mestaruuteen asti. Kuva: Juhani Järvenpää

SB-Pro pääsi juhlimaan lauantaina salibandyn naisten Suomen mestaruutta kotiyleisön edessä lähes 700-päisen yleisön edessä. PSS kaatui jatkoajalla lukemin 4-3 ja Pro vei finaalisarjan voiton lukemin 4-1.

SB-Pron pääluotsi Sami Saarikoski kuvaili ottelua seuraavasti puhelimen välityksellä.

– Alku oli hyvä. Pitää muistaa, että vastustaja oli selkä seinää vasten, ja heillä oli jäätävä pakko. He onnistuivat hyvin selkä seinää vasten ja arvostusta heille siitä. Voitettiin tosiaan jatkoajalla, ja käytin aikalisän siinä vaiheessa kun he nousivat tasoihin. Laitoin pelaajat rauhoittumaan, kun siinä rupesivat lämmöt nousemaan ja muuta. Aikalisän aikana ei tehty mitään poppakonsteja, vaan painotettiin rauhallisuutta.

Pro oli sarjassa selkeästi edellä kolmessa ensimmäisessä pelissä. Kahdessa viimeisessä PSS sai juonen päästä kiinni.

Allekirjoitatko väitteen, että teille osui sarjaan vain yksi huono peli?

– Loppujen lopuksi aika helpoilla otteluvoitoilla saatiin tämä kausi pakettiin. Täytyy muistaa, että kolme ensimmäistä peliä olivat sellaisia, että heille tilanne oli uusi, vaikka muutama pelaaja oli ollut aiemmin finaaleissa. Siinä vapun neljännessä pelissä meillä oli fokus väärissä asioissa ja se kostautui. Täytyy muistaa sekin, että tuomarilinja muuttui niin radikaalisti, että emme osanneet valmistautua siihen.

Saarikosken pesti oli melko mielenkiintoinen, sillä hän hyppäsi joukkueen pääluotsiksi, kun Vesa Pulkkinen sai potkut marraskuun lopussa.

– 3. joulukuuta lähdin mukaan. Aika monisyinen kausi tosiaan, mutta siinä vaiheessa kun minuun otettiin yhteyttä, niin vanha valmentaja oli jo erotettu. Soitin ensin Paulalle (Jouhten) ensimmäisenä. Kun hän sanoi ”joo”, niin sen jälkeen oli helppo lähteä mukaan. Meitä on kahdeksan valmentajaa tiimissä, jotka kaikki profiloitiin omaan lokeroonsa vahvuuksien mukaan.

– Sitä kautta kaikki pääsivät tekemään valmennustyötä omalla mukavuusalueella. Minun tehtäväni oli pitää langat käsissä ja sparrata sekä haastaa. Muut valmentajat tekivät muut sovitut duunit. Meillä oli siinäkin mielessä erikoinen työnjako, että Jouhten vastasi meidän pelillisestä taktiikasta 100 %, ja sitä sparratiin. Minun tehtävä oli saada pelaajien henkinen puoli sille tasolle, että voimme pelata näitä pelejä.

– Jarnon (Kivinen) tehtävä oli buustata otteluissa ja sitten meillä on kaksi maalivahtivalmentajaa, joiden tehtävä oli hoitaa maalivahteihin liittyviä asioita sekä oman joukkueen että vastustajan osalta. Sen lisäksi heidän tehtävä oli auttaa, kun meillä oli jokin asia mikä ei onnistunut, niin maalivahtien kautta tehtiin uusia treenejä. Meillä oli kahta tai kolmea treeniä lukuunottamatta kaikki tarpeisiin tehtyjä. Niin sanottua ”vanhaa drillikirjastoa” ei käytetty.

SB-Pron pääluotsiksi tulee Aki Vilander ensi kaudella.

– Oma valmennusura ei jatku. Tulin tähän vain hätäavuksi. Opiskelen Hämeenlinnan AMK:ssa rakennusinsinööriksi töiden ohella. Se on sen verran haastava yhtälö, kun ottaa huomioon, että on perhe ja vastuullinen siviilityö joten liigan päävalmentajan pestin hoitaminen on vaikeaa. En lähde ”1-2 kertaa viikossa” -tyyppisiin valmennuspesteihin eli panos on joko 100 tai 0.

Ottelun jälkeen Saarikoski sanoi Ylelle, että juhlii mestaruutta matematiikan parissa, sillä tentit pitää olla palautettuna sunnuntai-iltaan mennessä.

Sanoit Ylen haastattelussa, että juhlit mestaruutta matematiikan parissa. Oliko se vitsi?

– Pitää olla tentit palautettuna, Saarikoski linjasi.

Eli ei ollut vitsi, vaan hyvin erilainen tapa juhlistaa mestaruutta.