Divarit

Säännöt estivät 5-vuotiaan Asa Tähkän pääsyn huoltajaksi – ”Hän on kulkenut peleissä siitä asti, kun sai vaipat pois”

24.10.
2019
Divarit

Asa Tähkä, 5, on pyörinyt salibandyhalleilla koko pienen ikänsä. Kuva: Tähkän perheen kotialbumi

Sunnuntaisessa A-poikien 1. divisioonan ottelussa saatiin aikaan hieman koominenkin episodi, kun Joensuun Josba oli Tampereen Kooveen vieraana.

Josbassa pelaava Kasper ”Kaapo” Tähkä ehti jo hehkuttaa ennen peliä Twitterissä, että hänen 5-vuotias pikkuveljensä Asa Tähkä debytoi ottelussa huoltajana. Twiitin yhteydessä oli kuvakaappaus ottelupöytäkirjasta, johon Asa oli merkitty yhdeksi Josban toimihenkilöksi.

Tielle tulivat kuitenkin Salibandyliiton kilpailusäännöt: niiden mukaan joukkueen toimihenkilöiden tulee olla vähintään 15 vuotta täyttäneitä. Asa Tähkän nimi poistettiinkin pöytäkirjasta ennen ottelun alkua.

Asan isoveljet Kasper ja Roope Tähkä pelaavat Josban A-nuorissa ja kolmikon isä, entinen maajoukkuepelaaja Janne Tähkä toimii joukkueessa valmentajana. Hän naurahtaa asiasta syntyneelle keskustelulle.

– Ei tässä ollut mitään ihmeellistä. Asa oli mukana pelimatkalla, kuten monesti. Joku laittoi hänet pöytäkirjaan asti. Kun ymmärrettiin, että kilpailusäännöt kieltävät, hänet otettiin sieltä pois. Kun tuomareilta ja vastustajalta kysyttiin ennen peliä asiasta, Asan läsnäolo penkillä oli heille ok, Janne Tähkä kertoo.

Taustalla on lapsiperheille tuttu tilanne, kun lapsenhoitovastuu painaa päälle, mutta muitakin velvollisuuksia on hoidettavana samaan. Valmentaja Janne Tähkä olisi joutunut jäämään katsomoon, jos poika ei olisi ollut ottelun aikana niin sanotusti ”valvontaetäisyydellä”.

– Asa on kulkenut peleissä siitä asti, kun sai vaipat pois, ehkä jopa aikaisemmin. Hän on ollut vaihtoaition päädyssä tai hallista riippuen myös katsomossa, jos se on ollut aivan siinä vaihtoaition lähellä. Hän on innokas, lajin parissa viihtyvä nuori mies, joka tykkää katsoa kun isoveljet pelaa ja ja isä huutaa, Janne Tähkä naurahtaa.

– Näen positiivisena asiana, että lapset pyörivät halleilla mukana. On hienoa, että he näkevät liikuntaa pienestä pitäen.

Aika näyttää, tuleeko myös perheen pienimmästä tulevaisuudessa salibandyn pelaaja.

– Kerhotoiminta on aloitettu ja pidetään hauskaa lajin parissa, Janne Tähkä tuumii.

A-poikien 1. divisioonan sarjavastaava Jan Kondo kertoo saaneensa sähköpostiviestin asiasta.

– Tsekkasin, että kyseinen henkilö todellakin oli poistettu pöytäkirjasta. Vaihtoalueella ei tietenkään saa olla muita kuin ottelupöytäkirjaan merkittyjä henkilöitä, Kondo viestittää.

Ainakin yhdessä sisäpalloilulajissa on nähty virallisissa tehtävissä hyvinkin nuori toimihenkilö, vaikkei nyt ihan sentään vielä Asa Tähkän ikäistä. Kokkolan Tiikereiden lentopallon liigajoukkueen huoltaja Jasse Puikko aloitti tehtävässään jo 11-vuotiaana! Tästä voi lukea Ylen tekemän jutun hänestä vuodelta 2012.

Kokkolalaisten mukana muun muassa kolme Suomen mestaruutta voittanut, nyt jo peräti täysi-ikäinen Jasse Puikko toimii Tiikereiden huoltajana edelleenkin.

Pääkallo.fi