Ruotsi oli parempi, mutta Härmä on optimistinen tulevan suhteen: ”Pallottoman pelin suunnitelmaa pitää vielä miettiä”

Jarmo Härmä on luottavainen tulevan MM-kisaprojektin suhteen. Kuva: Jussi Ojala

Jarmo Härmä on luottavainen tulevan MM-kisaprojektin suhteen. Kuva: Jussi Ojala

Suomen ja Ruotsin U19-maajoukkueet kohtasivat sunnuntaina Vantaan Energia Areenalla. Salibandyn rakkaiden vihollisten mittelö päättyi Ruotsin 9-4-voittoon.

Katsomosta tiiraillessa tulos oli täysin oikeutettu. Varsinkin pallollisessa pelissä Ruotsi oli Suomea edellä.

– Ruotsi oli selkeästi parempi ja varmaankin ihan kauttaaltaan. Sen otan hiukan omalle kontolleni, että meillä oli hieman liiankin rohkea pelisuunnitelma tähän peliin. Haluttiin testata sitä, kun vastus oli kovin mahdollinen tällä kisaperiodilla. Lähestymistapa oli liian kunnianhimoinen, ja haasteellinen tähän peliin, Härmä avaa kamppailun päätyttyä.

Lukemissa 7-2 Suomi haki hiukan vielä rohkeampaa lähestymistapaa ja pelasi viimeisen kympin ilman maalivahtia.

– Haettiin voittoa, ja halutaan viestiä ympärille ja kaikkialle, että me ei luovuteta missään vaiheessa. Viimeinen 40 sekuntia pelattiin kuitenkin maalivahdin kanssa, kun siinä oli jo peli hävitty. Tapahtumia on niin vähän, että tuota ilman maalivahtia pelaamista täytyy vähän treenata jos tulee mahdollisuus, koska sitä ei ole treenattu ollenkaan. Eikä oikeastaan muitakaan erikoistilanteita, Härmä selventää motiiveja.

Ruotsalaispelaaja ajattiin ulos viimeisellä kympillä ja Ruotsi otti myös kolme kahden minuutin jäähyä viimeisellä kympillä. Ei mikään ihan tyypillinen jäähysuma maajoukkuepeleissä ja tunnelma hiukan kuumeni kentällä paikka paikoin.

– Eikö näissä rakkaiden vihollisten kohtaamisessa pidäkin vähän näkyä tuollaisia? On ollut mukava seurata haastatteluita, kun jätkät ovat niissä kommentoineet, että olemme kyllä ryhmäytyneet hyvin. Kaksi todella hyvää peliä ollaan pelattu ja hyvää salibandya. Kyllä tänään oltiin aika väsyneitä myöskin.

Missä asioissa onnistuitte EFT:turnauksessa?

– Kokonaisuudessaan onnistuttiin viemään tuota meidän pelitapaa eteenpäin. Nuoremmista mukana oli kuitenkin ydin kisaperiodin MM-joukkuetta miettien. Pallollinen peli oli tämän leirin pääfokus. Sitä saatiin vietyä aika hyvin eteenpäin ja jopa tänään saatiin luotua hyviä hallintajaksoja, ja tuotettua hyviä maalipaikkoja. Tässä pelissä ei kuitenkaan pystytty lunastamaan niistä paikoista riittävällä teholla, Härmä pohtii.

Vahvat ikäluokat käsissä

Seuraavat poikien MM-kisat pelataan keväällä 2021. EFT-turnaus oli viimeinen, jossa mukana olivat vielä vuonna 2001 syntyneet pelaajat.

– Peliä pitää tietysti kehittää kauttaaltaan kisoja ajatellen. Tämä 2001 syntyneiden ikäluokka on nyt siirretty tavoittelemaan U23-maajoukkueen paikkoja. Kiitokset heille, että ovat kantaneet soihtua hyvin ja tarjonneet hyvän esimerkin. Nyt alkaa sitten todellinen työstäminen kisoihin pyrkivien 02- ja 03 -ikäluokkien kanssa. Tammikuun alun FBA-tapahtumassa ja helmikuun Sveitsin reissulla pitää kehittää erityisesti pallollista peliä. Pallottoman pelin suunnitelmaa pitää vielä miettiä, että oliko tämä vähän liiankin rohkea tapa pelata.

Kisaikäluokista löytyi mukavasti onnistujia jo tässävaiheessa projektia.

– Jesper Silvonen teki maaleja aika mukavasti. Alpo Laitilalta aivan fantastinen peli tänään. Waltteri Vesterinen. Tällaisia voi tästä nopeasti nostaa esimerkkeinä.

– Meillä on käsissä todella hyvä kisaikäluokka ja pelitaitoa on paljon tässä nipussa. Nyt mukana pyörineen 15 pelaajan ringin lisäksi laajennetaan vähän näköpiiriä. Halutaan viestiä sitä, että mahdollisuuksia on tarjolla, kunhan vain näyttää osaamistaan omissa sarjoissa. Meillä on aika paljon pääsarjatason pelaajia näissä ikäluokissa, joten näyttää siinä mielessä hyvältä, Härmä vakuutti.

Härmä aloitti pääluotsina edellisen projektin jälkeen, joka päättyi pronssimitaleihin toukokuussa. Takana on siis noin puolen vuoden jakso.

– Helppo aina heittää tyhjiä kehuja, mutta oikeasti olen ylpeä siitä, että saan olla mukana tässä valmennustiimissä. Tämä on todella toimiva kokonaisuus ja minulla on täysi luotto siihen, että tämä päättyy vielä kauniisti. Pelaajat kehittyy ja lopussa raavitaan tuloskin esiin. Tiesin, että kyseessä on itsessään hyvät ikäluokat, mutta näiden ikäluokkien kanssa on myös tehty pitkään hyvää työtä Salibandyliiton pelaajapolulla ja maajoukkuetiellä, Härmä päättää.