Menestyksen tie tuo Nykyn tarinan tähän päivään: ”Mukana on tuttua asiaa sekä paljon uutta”

Petteri Nykyn tarina päivittyy Menestyksen tie -kirjan myötä. Kuva: Juhani Järvenpää

Petteri Nykyn tarina päivittyy Menestyksen tie -kirjan myötä. Kuva: Juhani Järvenpää

Ensi syksyn kirjamarkkinoille on tulossa salibandyväkeä kutkuttava teos. Voittamisen tie kertoo mestarivalmentaja Petteri Nykystä varsinkin 2010-lukua silmällä pitäen.

Nykystä julkaistiin Alkemisti-niminen teos vuonna 2011 ja sen kirjoittajana oli salibandyn sekä median moniosaaja Oskari Saari. Parivaljakko on jälleen koolla, mutta suurelle yleisölle ei liene vielä ihan selvää minkälainen kirja on tuloillaan tällä kertaa.

Onko uusi Nykky-kirja uusintapainos Alkemistista vai täysin uusi kirja, Oskari Saari?

– Puhutaan laajennetetusta ja päivitetystä versiosta eli tarina tuodaan ajan tasalle. Tätä tuoreempaa versiota on täydennetty ja mukana on tuttua asiaa sekä paljon uutta.

– Yksi syy on sekin, että vaikka Alkemisti sai aikoinaan kunniamaininnan vuoden urheilukirjojen kategoriassa niin sen saatavuus oli ja on ollut aina huonoa. Kukaan ei tunnu löytävän kirjaa oikein mistään ja itsekin hankin divarista 8 kappaletta Alkemisteja. Siinä on yksi hyvä syy julkaista päivitetty versio, Saari avaa.

Tekstissä tarina kerrotaan Nykyn kautta, mutta äänessä ovat toki muutkin laji-ihmiset.

– Kirjassa kerrotaan kolmannessa persoonassa Petteristä, kuten Alkemistissakin, joten tyylin suhteen ei tule muutoksia. Muiden kommentteja näkyy toki vähintäänkin tekstin sisällössä, ja haastatteluita sekä kyselyitä on tehty kirjaa varten.

Mitä uutta tietoa kirja tarjoaa Petteri Nykystä?

– Keskeneräistä kirjaa on tietysti aina vähän haastava kommentoida. Alkemistihan lähtee vuodesta 2006 ja sitä on siis kulunut 14 vuotta. Kirja päättyy lähtökohtaisesti vuoden 2018 MM-kisoihin. Moni asia lajissa ja Nykyn ajattelussa on ehtinyt muuttua nykypäivään mennessä. Tarkoitus on siis kertoa sen mielenkiintoisen alkuperäistarinan lisäksi myös siitä miten asiat sekä päähenkilö ovat kehittyneet tähän päivään asti.

– Nykyn ajattelua pyritään avaamaan yhä kirkkaammin. Monilla tuntuu olevan mielipide hänestä, mutta harva oikeasti tietää tai tuntee hänen tarkkoja metodejaan.

Alkemistin jälkeen Saari julkaisi kirjan Aki Hintsasta tittelillä ”Voittamisen anatomia”. Ulkopuolisen silmin Hintsan ja Nykyn välille voi vetää ainakin jonkin asteen yhtäläisyysmerkit.

– Silloin kun aloitin Voittamisen anatomian kirjoittamista niin näin näissä yllättävän paljon samankaltaisuuksia. Ajattelijoina he ovat ainakin samanhenkisiä, mutta eri tulokulmia on toki molemmilla. En tiedä onko se sitten sattumaa, että moni menestynyt valmentaja lähestyy maailmaa ja valmentamista aika samanlaisella ajatusmallilla, Saari päättää.

Menestyksen tie ilmestyy WSOY:n kautta elokuussa.