Kuinka todennäköistä on, että MM-kisat pelataan vuonna 2020, John Liljelund? ”Alle 10 prosentin todennäköisyys”

John "Pi" Liljelund kertoi Pääkallo.fi:lle MM-kisojen tilanteesta kansainvälisen liiton näkövinkkelistä. Kuva: Ville Vuorinen/salibandy.fi

John ”Pi” Liljelund kertoi Pääkallo.fi:lle MM-kisojen tilanteesta kansainvälisen liiton näkövinkkelistä. Kuva: Ville Vuorinen/salibandy.fi

Suomen Salibandyliiton istuva, ja uutta kautta hamuava puheenjohtaja Risto Kauppinen informoi perjantaina Yleä vuoden 2020 joulukuun MM-kisojen osalta.

Salibandyliiton hallitus kokoontui torstaina asian tiimoilta ja sen kanta oli selkeä.

– Turvallisuussyistä ja kokoontumisrajoitusten takia kisojen siirtäminen olisi paras ratkaisu. Tilanne on todella ikävä, Kauppinen kertoi Yleisradiolle.

Kansainvälisen Salibandyliiton pääsihteeri John Liljelund kertoi Pääkallo.fi:lle olevansa tietoinen Suomen linjasta ja olleensa mukana torstain kokouksessa.

– Ennen kisojen mahdollista siirtoa Suomelta pitää tulla erillinen anomus. IFF kokoontuu 4.-5.9. käsittelemään asiaa, Liljelund avasi.

Päätöksiä luvassa parin viikon sisällä

MM-kisojen esteenä on tietysti koronaviruspandemia, joka estää monien salibandymaiden pelaajia saapumasta Suomeen. Sen lisäksi kisojen yleisökapasiteetti jäisi auttamatta liian pieneksi turvavälien vuoksi.

On selvää, että kisoista tulee taloudellisia tappiota siirron vuoksi, mutta myös vajaille katsomoille pelatut ottelut aiheuttaisivat järjestäjille isoja tappiota.

MM-kisojen siirto vuodelle 2021 ei ole mikään yksinkertainen prosessi sekään. Kyseisen vuoden urheilukalenteri on jo melkoisen täynnä ja myös salibandykalenterissa on esimerkiksi naisten MM-kisat joulukuulle 2021. Suomen liiton linjaus on, että MM-kisat pitää siirtää nimenomaan joulukuulle 2021.

– Päätöksiä kisojen kohtalosta on luvassa seuraavan kahden viikon aikana, Liljelund lupaa.

Epävirallisissa keskusteluissa väläyteltiin ”kuplakisoja”

Pääkallo.fi:n tietojen mukaan ulkomailta ja Suomesta on kantautunut tietoja salibandyvaikuttajien ajatuksenvaihdosta, jonka tavoitteena olisi ollut järjestää MM-kisat joulukuussa ”kuplassa”. Kuplan ideana olisi ollut, että kahdeksan maata olisi sijoitettu eristykseen yhteen paikkaan ja mestaruus olisi ratkottu lyhessä ajassa näiden maiden välillä. Vastaavanlaisia viritelmiä on nähty esimerkiksi NHL:ssä ja muissa ammattilaissarjoissa.

Liljelund kertoo kuulleensa ideasta, mutta sanoo, että siitä ei ole keskusteltu missään virallisesti IFF:n tai Salibandyliiton osalta. Korostettakoon vielä, että Liljelund ei ole siis itsekään ollut mukana keskusteluissa, eikä asiaa ole harkittu virallisesti missään päättävässä elimessä.

Pääsihteeri totesi ajatuksesta, että jos se olisi esitetty jo keväällä niin sitä olisi voitu jossain määrin harkitakin, mutta nyt aikataulu on liian tiukka ja taloudellinen yhtälö aivan liian haastava. Liljelund korosti myös, että kaikkien päätösten lähtökohtana on osallistujien turvallisuuden takaaminen.

Kuinka todennäköistä on, että salibandyn MM-kisat pelataan vuonna 2020?

– Siihen on nyt alle 10 prosentin todennäköisyys, Liljelund linjaa.

Lisää aiheesta