Hannu Tuominen jatkaa hyvien salibandystoorien parissa ja kertoo erotuomari Tapio Mäkelän tarinan.
– Kyllä niitä on tuhansia, jos kaikki hallisarjan ottelutkin lasketaan yhteen.
Tapio ”Tappi” Mäkelän tuomittujen salibandyotteluiden todellista lukumäärää ei tiedä kukaan, ei itse tuomarilegendakaan. Kun kokemusta on kertynyt neljältä eri vuosikymmeneltä, ei alkuaikojen otteluiden pöytäkirjoja ole jäänyt jälkipolville muisteltavaksi.
Kun käydään keskustelua Turun alueen salibandyhistoriasta, moni mainitsee jo toisessa lauseessaan nimen Tapio Mäkelä. Kyseessä on tuomari, jonka monet ovat oppineet tunnistamaan Turun ulkopuolellakin.
Mäkelä tutustui vuosikymmeniä sitten uuteen trendilajiin, salibandyyn, siinä iässä, kun nykyään moni lopettaa aktiivisen lajiharrastamisen. Siitä huolimatta hän ehti pelata yhden kauden liigatasollakin.
– Olin mukana nostamassa joukkueen kapteenina turkulaista IKA SBS:ään liigaan, tosin olin myös pudottamassa samaa joukkuetta takaisin divariin jo heti seuraavalla kaudella. Siihen koko seuran taru sitten päättyikin.
Mäkelän kohdalla kaikki alkoi, kuten niin monella muullakin salibandyn pioneerilla, yliopistosählystä 1980-luvulla.
– Letkuvartisilla mailoilla pelasimme kolme vastaan kolme pelejä Iskerin liikuntasalissa. Osallistuimme monta kertaa opiskelijoiden sählyn SM-kisoihinkin. Vähän jo silloin keskustelimme, että lähtisimme mukaan myös salibandyyn. En siinä vaiheessa vielä itse innostunut. Sitten kävin kerran katsomassa IKA:n turnausta Samppalinnan palloiluhallissa. Sen jälkeen saivat houkuteltua minutkin mukaan.
IKA SBS sai Mäkelästä pelimiehen joukkueeseensa. Kolmen divarikauden ja yhden liigakauden jälkeen tilastoihin on ikuistettu 127 tehopistettä. Se on reilusti enemmän kuin piste per ottelu.
– Olin divarissa pörssin kärkiporukoissa, mutta siihen aikaan riitti, kun juoksi hulluna kenttää päästä päähän ja laukaisi aina, kun oli mahdollista.
Seurafuusioiden ja perustetun TPS Salibandyn myötä IKA SBS:n tarina päättyi. Mäkelä ei jatkanut enää uudessa seurassa. Tuomaritoiminta vei isomman osan ajasta.
– TPS pyysi valmentajaksi, mutta kieltäydyin. Tosin lupauduin muutamaan otteluun penkin päähän valmentajaksi. Itse siirryin pelaamaan 4. divariin PERA-nimiseen kaveriporukkajoukkueeseen, mutta tuomarointini lisääntyi. Ikämiesturnauksia lukuun ottamatta oma pelaamiseni on jäänyt.
Mäkelä on lajikonkarina elänyt aikaa, kun Aurajokirannan Sipihallissa pelattiin turkulaisen salibandyn ensimmäisiä hallisarjoja.
– Jouni Kontio vastasi hallisarjan tuomaritoiminnasta ja houkutteli minut mukaan.
Mäkelän tuomariura eteni juniorisarjojen ja alasarjojen kautta vaativimpiin tehtäviin. Hän ehti tuomita jo 1990-luvulla miesten liigapelejä, mutta naisten liiga on se, missä Mäkelä on tuominnut pääsarjatasolla henkilökohtaisesti eniten otteluita. Nyt niitä on kertynyt yhteensä yli 200. Mäkelä muodostaa Jyrki Sirkan ja Tom Kirjosen kanssa naisten liigaotteluiden kokeneimman kolmikon.
– Itselläni on toiseksi eniten tuomaroituja naisten liigaotteluita. Eniten on Mervi Flinkmanilla, joka puhalsi liki parikymmentä vuotta naisten liigaa. Jo vuosien ajan on ollut niin, että naisten puolella on omat tuomarit, jotka tuomitsevat naisten liigaottelut. Fyysiset testivaatimukset ovat samat kuin miestenkin puolella.
Mäkelä on tuomaritehtävien ohella myös tuomariasettelija. Hänen vastuullaan ovat turnausmuotoiset tapahtumat.
– Miesten liiga ja divari ja naisten liiga, A-nuorten SM-sarjat sekä Suomisarja hoidetaan valtakunnallisesti.
Moni on ihmetellyt, miksi toi sama tuomari ei vanhene lainkaan. Mäkelä onkin nuoruusvuosien kuosissaan. Jalka nousee niin, että ei ole ollut tarvetta lopettaa mukavaa harrastusta.
– Ei ole kunnon takia vielä tarvinnut harkita lopettamista. Tietysti iän myötä joutuu tekemään enemmän töitä kuntonsa ylläpitämiseksi. Mutta en minä ole ainoa, sillä Turun alueella on vielä useita konkarituomareita, minua vanhempiakin.
Kun on ollut vuosikymmeniä mukana, on ollut aitiopaikalta hyvä seurata salibandyn kehittymistä.
– Itse peli on nopeutunut niin, että miesten liigassa ei enää kaksi silmäparia pysty näkemään kaikkea. Ja nykyään tuomaritkin joutuvat valmistautumaan kunnolla otteluihin. Jo edellisenä päivänä pitää huomioida, jos seuraava päivänä on peli.
Mäkelällä on pitkän uran ansiosta hyvä tuntuma naisten otteluihin.
– Naistenkin pelit ovat muuttuneet nopeammiksi, mutta miesten pelit ovat suhteessa nopeutuneet vieläkin enemmän. Naisten liigatasolla joukkueiden välillä ja joukkueen sisällä fyysisessä pelaamisessa on yhä suuria eroja. Se kertoo, että kyseessä on kuitenkin vielä nuori laji.
Mäkelä oli tuomitsemassa historiallista ottelua, missä kaksi turkulaista naisten liigajoukkuetta, FBC Loisto ja TPS, pelasivat harjoitusottelun.
– Mielenkiintoista nähdä, miten FBC Loiston teknisesti taitava nuori joukkue tulee pärjäämään liigassa fyysisempiä joukkueita vastaan. Toisaalta Loiston tytöt ovat nopeita, laittavat palloa liikkeelle ja pääsevät näin tilanteista nopeasti pois.
Pitkä ura on takana, mutta entä mitä tulevaisuus tuo tullessaan.
– Tuleva kauteni on naisten liigassa viimeinen. Jossain vaiheessa täytyy tehdä nuoremmille tilaa. Tuomarointi ei kuitenkaan jää, sillä jatkan alueen muissa sarjoissa. Tästä on tullut elämäntapa, ei enää pelkkä harrastus.
Tuomarilegenda Tapio Mäkelä, yksi salibandyn tärkeistä pioneereista. Hän on ollut mukana alusta alkaen. Hänet tunnistetaan kaikkialla. Tässä Tapin tarina, olkaa hyvä.
—
Julkaisemme Hannu Tuomisen toimittamia salibandyartikkeleita yhteistyössä. Tämän ja muut Tuomisen urheiluartikkelit löydät Jälkipeli-sivustolta.